• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc

13 februari 2007 door Mariëlla Beukers

In het verleden ben ik regelmatig kritisch geweest over wijnen uit niet-Europese landen. Maar als ik dan toch in Nederland wijnen van een ander werelddeel drink, heb ik het liefst een Australische of Nieuw-Zeelandse wijn. Naar mijn idee hebben beide landen wijnstijlen die in Europa nauwelijks voorkomen. Een heel goed voorbeeld is de frisse, fruitige Sauvignon Blanc waar Nieuw Zeeland bekend mee is geworden. Vooral het bedrijf Cloudy Bay heeft voor de Sauvignon Blanc het pad gebaand. Inmiddels kun je in Nederland gelukkig ook betaalbare Sauvignon Blancs uit Nieuw Zeeland krijgen; Cloudy Bay is vrij duur geworden.

Zondag dronken we bij de jambalaya een heerlijke Clos Marguerite 2006 uit Marlborough op het noordelijk deel van het Zuideiland van Nieuw-Zeeland. Wat in de Loire vaak niet lukt met sauvignon blanc, weten ze in Nieuw Zeeland uitstekend voor elkaar te krijgen: naast mineraligheid ook een fikse dosis fruitigheid in de wijn. Of dat door het klimaat en de bodem komt, wordt zelfs door de Nieuw-Zeelandse overheid onderzocht op dit moment.

Feit is in ieder geval dat de sauvignon blanc Nieuw-Zeelands belangrijkste en meest verbouwde druif is. Binnen Nieuw-Zeeland is Marlborough het gebied waar de beste Sauvignon Blanc vandaan komt. Clos Marguerite wordt op beperkte schaal gemaakt door het Belgische echtpaar Marguerite en Jean-Charles van Hove, afgestudeerd oenoloog uit Bordeaux.

We roken zondag naast de gebruikelijke aroma’s van kruisbessen (maar nu hele rijpe) ook citrusfruit, vooral grapefruit. De wijn was prima in balans, de zuren fris en voldoende aanwezig om er behalve een goede eetwijn ook een heerlijk aperitief van te maken.
Als het dan toch wijnen uit de Nieuwe Wereld moeten zijn, neem er dan één die nergens anders gemaakt wordt, is mijn devies. Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc komt daar helemaal voor in aanmerking, naar mijn mening.

Clos Marguerite is onder andere verkrijgbaar bij Margaret Wines in Utrecht.

Categorie: En verder.... Tags: Nieuw Zeeland

Lees Interacties

Reacties

  1. Aldo zegt

    13 februari 2007 om 19:55

    Ben dan toch ook benieuwd wat je van de Sauvignon Blanc Marlborough vindt van Johnson Estate Nieuw Zeeland, verkrijgbaar bij de Aldi. Ben er erg enthousiast over en zoals je van deze grutter mag verwachten tegen een zeer schappelijke prijs van 5.49 euro. Kortom, wat mij betreft zit er af en toe best wel iets goeds tussen.

  2. Mariëlla zegt

    14 februari 2007 om 18:06

    Aldo, een Aldi zit bij ons niet om de hoek, maar ik hou het in de gaten. Je hoort van ons.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in