• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuw-Zeelandse wijn één van de belangrijkste exportproducten

8 oktober 2014 door Mariëlla Beukers

Onlangs werd in het jaarlijkse rapport van New Zealand Winegrowers bekend gemaakt dat het exportvolume opnieuw is gestegen. Een positief gegeven voor de Nieuw-Zeelandse wijnmakers, die merken dat hun wijnen uitgroeien tot één van de belangrijkste exportproducten van het land. Mede dankzij de recordoogst van 2014 wordt verwacht dat wijn uit Nieuw-Zeeland in 2020 in de top 5 belangrijkste exportproducten van Nieuw-Zeeland staat.

Het exportvolume van de wijnen steeg dit jaar met 10%, wat leidde tot een recordwaarde van $ 1,33 miljard Nieuw-Zeelandse dollars. Dit houdt in dat Nieuw-Zeeland met haar wijnexport meer verdient dan met de export van bijvoorbeeld boter, vis of kiwi’s. De verwachting is dat, dankzij de uitzonderlijke goede oogst van 2014, de wijnexport volgend jaar maar liefst $ 1,5 miljard Nieuw-Zeelandse dollars op zal leveren.

Als de exportwaarde zo door blijft stijgen, zal de wijnexport aan het einde van dit decennium naar verwachting $ 2 miljard Nieuw-Zeelandse dollars per jaar opleveren. Hiermee zullen de wijnen uit Nieuw-Zeeland een stevige plaats innemen in de top 5 exportproducten, waar het land het meeste aan verdient. Dit is gebaseerd op de huidige cijfers van de top 5 exportproducten.

Exportmarkt
In totaal werd er het afgelopen jaar bijna 190 miljoen liter Nieuw-Zeelandse wijn geëxporteerd. Australië is met 53 miljoen liter (28%) nog altijd de belangrijkste export bestemming. De regio’s Noord-Amerika en Noord-Europa groeiden het afgelopen jaar het snelst. Er werd 16% meer Nieuw-Zeelandse wijn geëxporteerd naar de Verenigde Staten. De exportwaarde naar de belangrijkste groeimarkten Nederland en Duitsland steeg respectievelijk met 25% en 52%.

De binnenlandse markt toonde echter een ander beeld. Slechts 6% van alle wijnverkoop in Nieuw-Zeeland was wijn afkomstig uit eigen land. Dit toont aan dat de wijnhuizen zich steeds meer op de exportmarkt focussen.

Belangrijkste variëteiten
De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc-wijnen zijn uitgegroeid tot ware ‘musthaves’ in restaurants en bedrijven over de hele wereld. De oogst van 2014 bestaat maar liefst voor 72% uit Sauvignon Blanc- druiven, een totaal van 310.000 ton.

De Pinot Noir-druif wint ook steeds meer terrein. Mede dankzij aanzienlijk grotere oogsten in de regio’s op het Zuidereiland steeg het percentage Pinot Noir-druiven tot 15% (36.500 ton). Daarnaast bestaat de totale oogst van dit jaar voor 8% uit Chardonnay-, Pinot Gris- en Merlot-druiven. Een enorme stijging van maar liefst 7%.

Over New Zealand Wine
New Zealand Winegrowers Association (NZW) is de nationale organisatie voor druiven uit Nieuw-Zeeland en de wijnsector. Het is een beroepsorganisatie gefinancierd door leden. De organisatie heeft op dit moment ongeveer 1000 telers leden en 700 wijnmakerij leden. NZW voert een breed scala aan taken uit ten behoeve van de druif en de wijn-sector inclusief juridische ondersteuning op regionaal, lokaal en internationaal niveau, het verstrekken van een wereldwijd marketing platform voor Nieuw-Zeelandse wijn en het organiseren van sectorbrede evenementen zoals de Bragato Conferentie en Awards en de Air New Zealand Wine Awards.

Categorie: Nieuws Tags: Nieuw Zeeland, oogst 2014, wijnexport

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in