Niet alleen in Nederland zit de wijnbouw in de lift, ook in België worden steeds meer wijngaarden aangeplant. Dit voorjaar werd tussen Namen en Dinant, bij Houx, 15 ha. nieuwe wijngaarden aangelegd, op de oevers van de Maas. Eigenaren van die wijngaard zijn Piotr en Jeanette van der Steen, van Château Bon Baron in Lustin, een Nederlands echtpaar dat al jaren in deze prachtige streek woont. Ik ontmoette Jeanette op Megavino in 2009, en proefde er onder andere hun dat jaar tot Beste van België uitgeroepen rode wijn.
Binnenkort zal Jeanette af en toe een bijdrage aan Wijnkronieken gaan leveren. Zij zal dan verslag doen van de werkzaamheden in de wijngaard en kelder. Als inleiding de updates die Jeanette me een paar weken geleden stuurde, naar aanleiding van de aanplant van die extra 15 ha. die heel wat hoofdbrekens hebben gekost!
Bon Baron, 25 maart 2011
“Hallo Mariëlla,
Ik ben wijnmaker in Wallonië, en maak mijn wijnen onder de naam Château Bon Baron. We hebben elkaar ontmoet tijdens Megavino vorig jaar. Je had gevraagd om te berichten als we nieuws hadden. Nou, dat kun je wel stellen! Binnenkort planten we een terrein van 15 hectare met 14 verschillende cépages. Heel spannend allemaal.
De gastronomie is de rode draad van onze wijnlijn. Vanuit de gastronomie krijgen we de beste feedback welke wijn wanneer bij welke gerechten past. Soms met hele verrassende combinaties waarop we zelf niet zouden komen. Zo hebben we het aan Peter Klosse te danken dat wij door zijn opleiding ‘Wijn en spijs’ op dit spoor terecht zijn gekomen. Intussen staan onze wijnen al op de kaart van verschillende gerenommeerde sterrenrestaurants hier in België waaronder Hof van Cleve, De Karmeliet en L’Eau Vive.. Regelmatig hebben we het genoegen om voltallige restaurantteams hier te mogen ontvangen. We laten ze proeven van al onze wijnen en vertellen over onze passie.
Wat ons veel deugd doet is dat onze zoon Kasper (22) heeft besloten om samen met ons in het bedrijf te stappen. Voorheen studeerde hij en was veel in het buitenland. Intussen heeft hij zijn eerste oogst, snoei en botteling meegemaakt. Hij heeft er veel lol in en zal binnenkort een vakgerichte opleiding gaan volgen in Duitsland. Het hele project is nog helmaal in een beginstadium, maar het trilt en siddert onder de oppervlakte als een vulkaan die gaat uitbarsten.
Bon Baron, 27 april 2011
We hebben intussen geplant! Het was een geweldig moment voor ons. 15 ha, waar we heel vaak aan gerekend en herrekend hebben; waar moet welke cépage, hoeveel stuks? Welke cépages kunnen het beste naast elkaar? Welke plantrichting? Welke afstand houden we tussen de stokken aan? En tussen de rijen?
We hadden zelf nooit eerder zo’n grote aanplant meegemaakt. We hadden alles wel tot in de puntjes bedacht, maar waren toch nog erg nerveus. Daarom hebben we besloten om ons volledig te richten op de aanplant, en er nog geen groot feest van te maken. Je zult je afvragen, wat kan er nu fout gaan? Nou, ik kon er wel een paar verzinnen. Alle cépages lijken op elkaar voordat je ze plant. Al jonge stokken zijn voorzien van een laagje groene was. Dus vergissen is heel makkelijk. En we moesten ook de restpartijtjes goed merken, zodat we later geen witte stokken tussen de rode druiven vervangen.
Dan kunnen de wortels tijdens het planten te veel bloot gelegd worden, waardoor ze uitdrogen in de wind voordat ze geplant zijn. Als je daarna lange tijd geen regen hebt, dan kan dit voor sommige planten funest zijn.
Ik wilde de planten verder ‘pralineren’ in een mycorrhiza-preparaat. Mycorrhiza is een wederzijdse symbiose van schimmels en plantenwortels. De mycorrhiza leeft van de suikers in de wortel en door haar uitgestrekte myceliumgroei vormt dat een groot opslagmedium voor water en voedingsstoffen, waaronder stikstof en fosfor, die ter beschikking staan van de druif. Wie garandeerde mij dat anderen de pralinage doen zoals ik daar al jaren van gedroomd heb? Als de planten eenmaal in de bodem zitten, dan heb je geen controle meer.”
Tot zover Jeanette’s eigen verhaal. Zij is zo begaan met haar nieuwe stokken dat ze een stoel heeft neergezet pal tegenover de stokken. Ze kan het niet laten er telkens naar de kijken, zo vertelde ze een journalist van een locale krant. ‘Ik heb er zelfs al een nacht geslapen.’
In dat krantenartikel wordt ook duidelijk dat de akkers voordat ze beplant werden eerst uitgebreid door middel van GPS-technieken zijn bestudeerd. Van iedere stok zijn de coördinaten uitgerekend en vastgelegd. Er zijn veertien druivenrassen aangeplant: zeven rode en zeven witte. De groene was of parafine om de stokken waar Jeanette hierboven over spreekt is bedoeld als bescherming en natuurlijk selectie: alleen de sterkste scheuten weten door de was heen te breken.
Pas over drie jaar is de eerste echte oogst van dit perceel te verwachten. Tot die tijd komen de wijnen van Bon Baron alleen van de andere wijngaarden gelegen rondom het wijnhuis in Lustin, enige kilometers noordelijker. En de komende tijd zal Jeanette dus zelf verslag doen van de werkzaamheden op onder andere Divo Nanto, zoals ze de nieuwe wijngaard hebben gedoopt. De naam heeft dezelfde etymologie als de plaats Dinant, en betekent ‘goddelijke vallei’…
Foto wijnstok met was van dit weblog