• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuwe editie Wijnencyclopedie

18 november 2006 door Mariëlla Beukers

Dit najaar is er weer een prachtig naslagwerk op het gebied van wijn verschenen: De meest complete wijnencyclopedie, van de hand van Tom Stevenson.
Zelf heb ik toe nu toe altijd vertrouwd op onze vierde editie uit 1997 van The Wine Atlas of the World, van Hugh Johnson. Toen ik deze wijnencyclopedie in handen kreeg, was mijn eerste reactie dan ook: Waarin verschilt dit standaardwerk eigenlijk van dat andere?

Allereerst vielen me de overeenkomsten op: beide boeken zijn georganiseerd per werelddeel en per land. Binnen een land zijn er goede kaarten, beschrijvingen van de wijngebieden, beschrijvingen van wijnen en producenten. Het fotowerk in beide boeken is goed, de informatie vlekkeloos.
Maar toch kon ik ook de verschillen ontdekken: de wijnatlas wil meer een globale schets geven, de encyclopedie probeert volledig te zijn. Tom Stevensons internationale naslagwerk omvat werkelijk elk wijnproducerend land met inbegrip van de meest recente opkomende regio’s. In de encyclopedie vind je alle appellations van een land en een grote selectie van goede producenten. In de atlas vind je alleen de allerbeste wijnen en producenten, vaak maar een handjevol. En zelfs Nederland wordt genoemd in de encyclopedie, met de Apostelhoeve als beste producent.

Verder bevat de encyclopedie goede inleidende hoofdstukken over de smaak van wijn, druivenrassen, terroir, wijn bewaren, wijn maken en nog veel meer. In kadertjes wordt per wijngebied aandacht geschonken aan allerhande zaken: recente oogsten, streekspecifieke druivenrassen en producenten van organische en biodynamische wijn bijvoorbeeld. Helaas wordt niet uitgelegd wat hiermee precies bedoeld wordt en wat het verschil tussen die twee is. Maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek dat ik heb.

Er is een goede verklarende woordenlijst, een degelijk register en een klein hoofdstuk over wijn en eten. Tot slot nog één ding wat erg opvalt: van de in totaal 664 pagina’s worden aan Europa 390 pagina’s besteed, aan de rest van wereld in totaal maar 170, waarvan een kleine 40 gewijd zijn aan Californië. Voor mij veelzeggende aantallen!

De meest complete wijnencyclopedie verscheen voor het eerst in 1988 en won vijf onderscheidingen. Er werden meer dan 500.000 exemplaren in vijftien landen van verkocht. In iedere nieuwe editie is deze encyclopedie aangevuld en vernieuwd. Stevensons wijnencyclopedie is verplichte kost bij examens in Master of Wine, Master Sommelier en Cape Wine Master.

Stevenson schrijft al bijna 30 jaar over wijn en heeft 23 succesboeken en 29 onderscheidingen op zijn naam, waaronder drie maal Wine Writer of the Year en The Wine Literary Award, de enige Amerikaanse onderscheiding voor het totale oeuvre van wijnauteurs.

Als je het geld ervoor over hebt en echt een boek op de plank wilt hebben waarin je zo goed als alles over wijn wilt kunnen opzoeken, is dit een goede kandidaat. Je zult er lang plezier van hebben.

Tom Stevenson, De meest complete wijnencyclopedie, Lannoo/Spectrum 2006, prijs € 69,95
isbn 9074445110

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Taiga zegt

    25 mei 2010 om 15:52

    Dit boek klinkt goed.
    Ik kan echter niet vinden waar ik dit boek kan aanschaffen. Heeft iemand een idee?

  2. Mariëlla zegt

    25 mei 2010 om 16:01

    Het is denk ik uitverkocht inmiddels. Bij Bol.com is het wel tweedehands te krijgen, zie
    http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-meest-complete-wijnencyclopedie/1001004002903522/index.html

    Vast ook bij andere tweede hands boeken sites!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in