Dit najaar is er weer een prachtig naslagwerk op het gebied van wijn verschenen: De meest complete wijnencyclopedie, van de hand van Tom Stevenson.
Zelf heb ik toe nu toe altijd vertrouwd op onze vierde editie uit 1997 van The Wine Atlas of the World, van Hugh Johnson. Toen ik deze wijnencyclopedie in handen kreeg, was mijn eerste reactie dan ook: Waarin verschilt dit standaardwerk eigenlijk van dat andere?
Allereerst vielen me de overeenkomsten op: beide boeken zijn georganiseerd per werelddeel en per land. Binnen een land zijn er goede kaarten, beschrijvingen van de wijngebieden, beschrijvingen van wijnen en producenten. Het fotowerk in beide boeken is goed, de informatie vlekkeloos.
Maar toch kon ik ook de verschillen ontdekken: de wijnatlas wil meer een globale schets geven, de encyclopedie probeert volledig te zijn. Tom Stevensons internationale naslagwerk omvat werkelijk elk wijnproducerend land met inbegrip van de meest recente opkomende regio’s. In de encyclopedie vind je alle appellations van een land en een grote selectie van goede producenten. In de atlas vind je alleen de allerbeste wijnen en producenten, vaak maar een handjevol. En zelfs Nederland wordt genoemd in de encyclopedie, met de Apostelhoeve als beste producent.
Verder bevat de encyclopedie goede inleidende hoofdstukken over de smaak van wijn, druivenrassen, terroir, wijn bewaren, wijn maken en nog veel meer. In kadertjes wordt per wijngebied aandacht geschonken aan allerhande zaken: recente oogsten, streekspecifieke druivenrassen en producenten van organische en biodynamische wijn bijvoorbeeld. Helaas wordt niet uitgelegd wat hiermee precies bedoeld wordt en wat het verschil tussen die twee is. Maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek dat ik heb.
Er is een goede verklarende woordenlijst, een degelijk register en een klein hoofdstuk over wijn en eten. Tot slot nog één ding wat erg opvalt: van de in totaal 664 pagina’s worden aan Europa 390 pagina’s besteed, aan de rest van wereld in totaal maar 170, waarvan een kleine 40 gewijd zijn aan Californië. Voor mij veelzeggende aantallen!
De meest complete wijnencyclopedie verscheen voor het eerst in 1988 en won vijf onderscheidingen. Er werden meer dan 500.000 exemplaren in vijftien landen van verkocht. In iedere nieuwe editie is deze encyclopedie aangevuld en vernieuwd. Stevensons wijnencyclopedie is verplichte kost bij examens in Master of Wine, Master Sommelier en Cape Wine Master.
Stevenson schrijft al bijna 30 jaar over wijn en heeft 23 succesboeken en 29 onderscheidingen op zijn naam, waaronder drie maal Wine Writer of the Year en The Wine Literary Award, de enige Amerikaanse onderscheiding voor het totale oeuvre van wijnauteurs.
Als je het geld ervoor over hebt en echt een boek op de plank wilt hebben waarin je zo goed als alles over wijn wilt kunnen opzoeken, is dit een goede kandidaat. Je zult er lang plezier van hebben.
Tom Stevenson, De meest complete wijnencyclopedie, Lannoo/Spectrum 2006, prijs € 69,95
isbn 9074445110
Taiga zegt
Dit boek klinkt goed.
Ik kan echter niet vinden waar ik dit boek kan aanschaffen. Heeft iemand een idee?
Mariëlla zegt
Het is denk ik uitverkocht inmiddels. Bij Bol.com is het wel tweedehands te krijgen, zie
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-meest-complete-wijnencyclopedie/1001004002903522/index.html
Vast ook bij andere tweede hands boeken sites!