• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuwe Elbling bij Wijn!verleden

17 november 2019 door Mariëlla Beukers

Moezel bij Nittel met wijngaarden. Saar-Obermosel-Touristik e.V.

Wat doe je als je leverancier ineens een favoriete wijn niet meer aanbiedt? Dan proef je hoopvol wat hij daarvoor in de plaats kan leveren. Het overkwam ons bij Wijn!verleden recent. De favoriete wijn van diverse historische proeverijen, Elbling, bleek niet meer leverbaar. Tenminste, niet meer van de producent waarvan we tot dan toe wijn aanboden. Gelukkig bleek het alternatief, Elbling van Weingut Frieden-Berg, eigenlijk nog veel lekkerder!

Weingut Frieden-Berg ligt in Nittel aan de zuidelijke Moezel, pal aan de Luxemburgse grens. Nittel is het centrum van de elbling-aanplant, met circa 25 wijnboeren die dit oude, historische Duitse druivenras hebben staan. De bodems in Nittel bestaan uit ‘Muschelkalk’: kalkbodems waarin resten van fossiele schelpen gevonden zijn. Behalve elbling doen ook auxerrois, chardonnay, pinot gris en pinot blanc het hier goed. De wijnen van Frieden-Berg worden gemaakt door vader Horst en zoon Max(imilian) Frieden. Behalve stille wijnen van bovenstaande druiven maakt het wijngoed ook een crémant van de elbling; aan de overkant van de grens, in Luxemburg, gaat veel elbling eveneens in de mousserende wijnen.

Voordat we onze keuze maakten voor Elbling Urgestein (2018) proefden we ook de Elbling Einliter en de Max Orange. De Einliter Elbling is een heerlijke frisse dorstlesser, maar moest het toch afleggen tegen de intrigerende, sappige en rondere Urgestein. De Elbling Max was zeer interessant, maar voor ons doel niet geschikt. De vergisting van sap en schillen samen – met als resultaat een wat diepere kleur van de wijn – die voor deze wijn wordt toegepast, is in dit gebied voor de witte wijnen een ‘moderne’ wijnmaaktechniek. Daarom viel deze wijn voor Wijnverleden af. Maar persoonlijk was ik enorm gecharmeerd van deze orange Elbling, die na de vergisting op de schillen ook nog eens rijpte op eikenhouten vaten. Leuk om te proeven dat deze druiven goed tegen schilvergisting kunnen, en dat de wijn daardoor wint aan complexiteit.

Onze nieuwe Elbling is zoals gezegd de Urgestein. Met zijn subtiele tonen van exotisch fruit en minimale restzoetje is hij rond en sappig. Dat restzoet sluit bovendien goed aan bij hoe de wijnen in het verleden waarschijnlijk gemaakt werden. Daarnaast geeft de bodem een toefje mineraliteit en houden de zuren de wijn levend en opwekkend.

Wij zijn echt heel erg blij met onze nieuwe Elbling van Frieden-Berg! Onlangs proefden de deelnemers van de High Wine bij Wijn!verleden deze nieuwe Elbling bij op Romeinse wijze klaargemaakt bloembolletjes. Er wordt namelijk wel gezegd dat elbling hetzelfde druivenras is als de druif die de Romeinse auteur Plinius de Oude Vitis albuelis noemt. Verder zou de naam elbling mogelijk van het Latijnse alba (wit) komen, of van het Latijnse helvus (geel). Een Romeins recept (dat je vindt in het kookboekje Garum en duivelsdrek van Manon Henzen) bij een wijn van een druif met misschien wel Romeinse wortels, dat leek ons wel passend. En het bleek een uitstekende combinatie!

Zelf Elbling proeven? Op 19 april 2020 organiseren we weer een High Wine in Nijmegen. En je vindt hier alle informatie over Elbling in de webshop van Wijn!verleden.

Categorie: Proeven, Rare druiven, Wijngeschiedenis Tags: Elbling, Moezel, Nittel

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in