ALDI voert sinds 2 september een nieuw assortiment huiswijnen. De collectie bestaat uit vier wijnen gemaakt van druiven afkomstig uit verschillende wijngebieden in de wereld. Franse druiven zitten gezellig samen met Chileense en Australische in één fles dus, of zoiets … De wijnen worden verkocht in een 1-literfles en zijn verkrijgbaar in wit droog, wit halfzoet, rosé en rood, met elk een eigen kleurenlabel. Met het nieuwe wijnassortiment wil ALDI haar klanten ‘toegankelijke en goed geprijsde wijnen voor elk seizoen’ bieden, aldus het persbericht dat ik vorige week ontving.
We wilden die wijnen wel eerst even proeven, voordat we er aandacht aan besteedden. En zo geschiedde. We ontvingen drie van de vier nieuwe huiswijnen en gingen aan het werk.
Wit droog
Volgens het persbericht heeft de witte droge wijn ‘een verfrissende en fruitige smaak met tonen van citrusfruit en appel. De geur is kruidig en fris met een zweem van wit fruit. De wijn is lekker als aperitief of bij kip- en visgerechten.’ Grote vraag is natuurlijk: kunnen we het daar mee eens zijn? En ja, voor deze droge witte wijn, waarin ongetwijfeld een deel sauvignon blanc-druiven is verwerkt, willen we dat wel beamen. Een frisse, fruitige wijn, zonder afdronk of lengte, maar die op een feestje best goed weg zal drinken. Schenk hem echter niet bij iets kruidigs te eten, want dan is hij helemaal weg. Een extra positief punt: de wijn heeft slechts 11% alcohol!
Wit halfzoet
Naast de reguliere droge witte wijn biedt ALDI ook een witte halfzoete wijn. Het persbericht meldt: ‘Dit is een wat vollere, aromatische wijn met toegankelijke tonen van honing en peer. De wijn geurt rijp en zoet met een herkenbaarheid van appel en peer. De wijn kan gedronken worden als aperitief, maar is ook lekker bij lichte maaltijden als pasta’s en salades.’ Zijn we het hier ook mee eens? Nee, nee en nog eens nee. Dit is suikerwater pur sang, en er is geen appel of peer te bekennen. Of bedoelen ze dat spoortje ingeblikte abrikoos dat ergens achterin vaag te vermoeden is? Snel door naar de volgende wijn.
Rood
‘De rode wijn is rond en soepel en heeft aroma’s van zwart fruit en kruiden als laurier. De wijn heeft een kruidige, maar toegankelijke frisse geur en smaakt heerlijk bij lichte maaltijden als pasta’s en salades, maar is ook lekker bij grillgerechten en kaas.’ Aldus luidde het persbericht. Wat betreft die aroma’s, ja, daar kunnen we wel in mee gaan: veel zoet rood fruit, veel rijpe bramen, enige kruidigheid. Maar om hem nu bij lichte maaltijden te serveren, nee, sorry! De rode ALDI-huiswijn is hier in huis ook wel omschreven als vloeibare jam. En jam bij mijn avondmaaltijd vind ik over het algemeen niet echt geschikt. We vonden het een wijn zonder kraak of smaak, waaruit de tannines zodanig waren weggefilterd (of welke techniek daar ook voor gebruikt is) dat er van enige structuur totaal niets overbleef.
Even nog voor de duidelijkheid: de wijnen waren allemaal prima drinkbaar. Geen storende vieze luchtjes of smaakjes, geen zure meuk, geen wrang bocht. Maar om nu te zeggen: lekker … nee, dat is weer even heel wat anders.
Het persbericht vervolgde: ‘De kwaliteit van de wijnen is uitvoerig door ALDI getest en door diverse proefpanels positief beoordeeld. Vinpressionist Hubrecht Duijker van www.hubrechtduijker.com zegt hierover: “Met meer dan gewone belangstelling heb ik voor mijn website twintig huiswijnen-in-literflessen van supermarkten geproefd. De net nieuwe Rood Rond Soepel van ALDI was in zijn soort niet alleen de goedkoopste, maar ook één van de beste. Het is een slechts €3,29 kostende liter, soepel en sappig, met mild, jamachtig zwart fruit en 11,5 procent alcohol.”’ Als de ALDI-wijn de beste was, dan vrezen we toch echt voor de rest van die huiswijnen!
De nieuwe huiswijnen zijn bij alle ALDI-filialen te verkrijgen voor € 3,29 per literfles.
Frederika zegt
Volgens Duijker de beste…… Is het niet altijd zo dat van een aantal slechte wijnen, of wat dan ook, eentje de minst slechte is en dan dus de beste? Van een aantal lelijkerds eentje de minst lelijke en dus de mooiste? Zo lust ik er nog wel een paar, als het maar niet van de Aldi komt,hahaha. En waarom denk ik altijd dat H D gewoon wordt ingehuurd om positief te schrijven voor de verschillende supers? O f ben ik nu te wantrouwend tov broodschrijvers? ( Wiens brood men eet , wiens woord men spreekt?)