Praktijkboek Mousserende wijn – Oogst 2019 Apostelhoeve – CoroNEE pakket van Domein Holset – Vorstbestrijding met kaarsen
Er gebeurt van alles bij de Nederlandse en Belgische wijnboeren. Vandaag weer een korte greep uit de vele berichtjes in mijn mailbox.
Praktijkboek Mousserende wijn van Koen Podevijn
Al weer een jaar geleden ongeveer kreeg ik van een wijnmaker uit België de vraag of ik een korte bijdrage wilde leveren aan een boek over het maken van mousserende wijn. In mijn bijdrage mocht ik een kort overzicht geven van wat er in Nederland gebeurde op het gebied van mousserende wijn. Auteur van het boek Koen Podevijn is wijnmaker op Domein Pot de Vin in België. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in de praktijk van het maken van mousserende wijnen en bracht daar in 2016 al eens een boek over uit. Dat boek was aan een update toe, en die update is nu verkrijgbaar. Het boek is bestemd voor wijnmakers die willen leren om mousserende wijnen volgens de methode traditionelle te maken, met veel aandacht voor de kneepjes van het vak en de vele valkuilen die dreigen. Daarnaast kunnen ook sommeliers, wijnfanaten, docenten en anderen veel uit het boek leren. Verder schept het boek een totaalbeeld over hoe de Belgische en Nederlandse wijnbouwer zijn mousserende wijn maakt, aan de hand van een enquête onder de (semi)professionele wijnbouwers uit de Lage Landen. Als aanvulling zijn er korte bijdragen van wijnschrijvers Gido van Imschoot en Peter Doomen en van wijnkenner Marc Roovers. En van ondergetekende.
Koen Podevijn, Mousserende wijn, de praktijk, isbn 9789082554014 is uitgegeven in eigen beheer en is voor € 34,- te koop bij de auteur zelf. Tot 31 mei 2020 neemt Koen de verzendkosten voor zijn rekening.
Geproefd: Apostelhoeve Cuvée XII 2019
Van de Apostelhoeve is inmiddels de jaargang 2019 verkrijgbaar. Het wijnhuis gelegen in Maastricht bottelde afgelopen maand de Riesling, Müller Thurgau, Auxerrois, Cuvee XII en Pinot Gris. Prachtige witte wijnen van eigen bodem. Zelf mocht ik de Cuvée XII proeven, en wat hebben we daarvan genoten! Een heerlijke opwekkende en vrolijke wijn, fruitig, met mooie en elegante zuren. Stuivend bloemige geuren, veel kruidigheid (van groene tuinkruiden) in de mond, een prettig bittertje in de afdronk. De Cuvée XII is een blend van diverse witte druivenrassen: 40% müller-thurgau, 30% auxerrois en 30% pinot gris. Vooral de bloemigheid van müller-thurgau is goed te herkennen, naast de kruidigheid van de pinot gris en de mooie zuren van de auxerrois. En heel bijzonder om te bedenken dat ik de druiven voor deze wijn heb zien groeien, vorig jaar. Je kunt de wijnen van de Apostelhoeve heel goed online aanschaffen, dus ik raad je aan niet te lang te wachten! De vraag is groot, heb ik begrepen.
Nieuwe plannen bij Domein Holset
Iets meer naar het oosten, bij Vaals in de buurt, ligt Domein Holset, waar ze heerlijke mousserende wijnen maken én waar je, als het straks weer kan, een geweldig lang weekend kunt doorbrengen. Sinds ik er zelf vorig jaar was, is er inmiddels weer meer wijngaard aangeplant, en heeft het Domein nog weer grootste plannen. Wie een weekendje Zuid-Limburg overweegt, kan ik een verblijf op Domein Holset zeer aanraden. Je leest hier een verslag van een eerder verblijf. En wil je nu kennismaken met de wijnen van Holset: er is een CoroNEE pakket samengesteld, speciaal voor thuis. In het pakket tref je de drie wijnen van het huis: Bruut, Prins en Dame, voor € 75,-. De verzendkosten zijn voor rekening van het domein.
Vorstbestrijding levert mooie plaatjes
De nachten zijn nog erg koud, soms worden zelfs temperaturen onder nul gemeten. Veel wijnboeren in Nederland en België beregenen daarom hun tere wijnstokken. Het water om de jonge knoppen bevriest, en zo kan de vorst geen verdere schade aanrichten. In Vlaanderen, bij Wijndomein Valke Vleug, pakten ze het anders aan. Daar werden 450 kaarsen ingezet om de wijnstokken te beschermen tegen vorstschade. En dat levert, ondanks de ernst van de zaak, mooie plaatjes.
Tot de IJsheiligen, midden mei, vormt nachtvorst een groot gevaar voor de wijnbouw. ‘Nog een maand tot de IJsheiligen. Dit is een zeer kwetsbare periode, niet alleen voor de fruitteelt maar ook voor wijnbouwers’, aldus Pieter Raeymaekers, mede-oprichter en wijnmaker op Valke Vleug. Dinsdag 14 april bracht het wijngaardteam van Valke Vleug alles in gereedheid om de eventuele vorst van de volgende nacht te bestrijden. Om de 5 meter werden tussen de ranken grote kaarsen klaar gezet. Om half 3 werd alarm geslagen omdat de vorstgrens bereikt dreigde te worden. Tegen 4 uur waren alle 450 kaarsen aangestoken. De speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur met anderhalve graad stijgen. ‘We hopen dat dit voldoende was om de knoppen te beschermen, en het bij deze éne keer blijft dit seizoen. Laten we vooruit kijken en vertrouwen op een mooie lente en zomer,’ besluit wijnmaker Pieter Raeymaekers. Wijndomein Valke Vleug beschikt over 4,2 hectaren met negen rassen, waaronder chardonnay, auxerrois, pinot noir en pinot meunier.