• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 1 #supportyourlocals

3 april 2020 door Mariëlla Beukers

Proefpakket van Betuws Wijndomein – Lease een wijnstok van De Brabantse Wal – Proeven met Stan Beurskens – Paaswijnen van de Frysling en De Reestlandhoeve

Zo’n 15 jaar geleden werkte ik op een plek waarvan ik me nog altijd afvraag: hoe kwam ik daar terecht, en waarom heb ik het er zeven jaar uitgehouden? Toch heeft die tijd me veel opgeleverd, onder andere de vrije tijd en de drive iets heel anders te gaan doen, zoals een blog over wijn opzetten. Ik startte in 2003 met dat blog, maar begon er pas mee naar buiten te komen enige jaren later. Dat blog had natuurlijk ook een naam nodig, en ik koos oorspronkelijk voor wijnblog.blogspot. (Als je dat nu intikt, kom je bij het blog van mijn latere collega-blogger Bart Oomen, overigens. Neem er eens een kijkje!) .

Chroniqueur

Toen ik vaker naar buiten ging treden en er zelfs commentaren op mijn teksten kwamen – de eerste die dat deed was meen ik van Cuno van ’t Hoff, die grote plannen aan het ontwikkelen was als blogger en ondernemer in de wijn – was het echter tijd voor een andere naam; ik bedacht van alles, maar kwam niet op iets wat me beviel. Alleen Wijnkroniek, of Wijnkronieken, dat bleef telkens in mij opkomen. Ik was tenslotte historicus, en wilde ‘iets’ in de wijn vastleggen. Dat is wat een chroniqueur doet: vastleggen, beschrijven. Ik hoefde niet noodzakelijkerwijs een journalist te worden, maar wilde wel vertellen, verhalen schrijven. ‘Wijnkroniek’ was echter al een periodiek, van een bekende wijnhandelaar. Maar Wijnkronieken, dat was toen wel beschikbaar. Ik bleef bang dat men de naam de wat oubollig zou vinden, maar mijn collega Albert, waarmee ik op één kamer zat (en die ook eigenlijk liever ergens anders was dan daar), vond dat ik het moest doen. Wijnkronieken, dat pastte toch precies bij wat ik wilde en wat mijn achtergrond was? En zo is het gekomen: dankzij Albert werd het definitief Wijnkronieken, en 15 jaar later is het nog altijd zo. Ik ben er Albert oprecht dankbaar voor!

Geschiedenis Nederlandse wijngaarden

Waarom deze lange inleiding, zul je je afvragen? Omdat het tijd is de rol van chroniqueur weer af en toe op te pakken. De laatste paar jaar heb ik allerlei invalshoeken gekozen, maar uiteindelijk kwam de geschiedenis van wijn als belangrijkste onderwerp bovendrijven. Ik werd meer historicus dan chroniqueur, en journalistieke bijdragen verdwenen zo goed als helemaal. Misschien schreef ik af en toe nog eens over een mooie wijnstreek of nieuw wijntype, maar proefnotities vond je zelden meer. En zo zal het ook hoofdzakelijk blijven, zeker nu ik mijn proefschrift ben begonnen over de rol van wijn in Nederland tussen 1300 en 1700. Het eerste artikel in dit proefschrift zal gaan over de geschiedenis van de wijngaarden in  onze streken. Eind van dit jaar hoop ik dat af te hebben, dus stay tuned…

Nederlandse wijnboeren tijdens de coronacrisis

Geschiedenis blijft dus belangrijk, maar het heden vastleggen vind ik ook bij mijn taken horen. Zeker nu er – vanwege de coronacrisis – veel gebeurt dat ook zijn weerslag zal hebben op de Nederlandse wijnbouw. De horeca is dicht en blijft nog wel even dicht (zeker tot 28 april). Een belangrijk afzetkanaal voor Nederlandse wijnboeren is daarmee weggevallen. Met Pasen of in de meivakantie een weekend weg en dan wijnboeren bezoeken: ook dat gaat even niet door. En van dit soort bezoeken zijn veel wijnboeren wel afhankelijk. Daarnaast is de bekendheid van de Nederlandse wijnen onder een breder publiek nog lang niet zo dat er automatisch gedacht wordt aan wijn bestellen bij de lokale wijnboer als we in quarantaine moeten.

De Nederlandse wijnsector kan dus nog wel wat hulp en aandacht gebruiken. Support your locals! En dus zal ik op Wijnkronieken de komende tijd nieuwe iniatieven en acties door wijnboeren gaan melden. Mijn mailbox zit er aardig vol mee, en op de social media komt ook een en ander langs. Vandaag de eerste vier tips, later dit weekend aandacht voor asperges en Nederlandse wijn. Zodat wijnliefhebbers na de coronacrisis de Nederlandse wijnen hopelijk blijvend in het glas moge hebben.

Tip 1 – Proefbox van Betuws Wijndomein

Van Betuws Wijndomein in Erichem komt het volgende bericht, met een mooie proefbox om thuis over een leuke voorraad wijn van eigen bodem te beschikken.

“Op het wijndomein is de impact groot. We zijn gelukkig gezond maar alle evenementen voor de komende periode zijn afgelast en nu alle horeca dicht is, staat de wijnverkoop zo goed als stil. We hebben een speciale proefbox met wijnen samengesteld, voor € 89,00 (incl. bezorgen). In de box vind je LingeBruut, LingeWit Sauvi (lekker bij asperges), LingeWit Cuvée Barrique, LingeRood Cuvée Signature, Betuwse Bruis Wit (non-alco) en Betuwse Bruis Rosé (non-alco). In een straal van 10 km komen we de wijnen (per 6 of 12 flessen) bij de voordeur brengen. Als je niet in de buurt woont, dan laten we het bezorgen aan Vinologix over.” Bestel deze Proefbox via de website van Betuws Wijndomein.

Tip 2 – Wijnstokken leasen bij Domaine de Brabantse Wal

Domaine de Brabantse Wal maakt uitstekende witte wijnen. In 2018 was het wijnhuis zelfs Beste Wijngaard voor Witte Wijnen (Wijnkeuring van de Lage Landen). Voor € 250,00 kun je nu tien druivenstokken op afstand adopteren voor 1 jaar. Paul Bosse en zijn team zorgen voor de stokken, jij krijgt 12 flessen wijn in twee leveringen, één nu gratis opgestuurd en één af te halen zodra dat weer mag. Dan kun je meteen de wijngaard bekijken! Daarnaast ben je dan meteen Vriend van de Wijngaard voor twee personen en ben je welkom op alle activiteiten. De eerste activiteit wordt een Post-Corona proeverij met BBQ en drankjes zodra dit weer is toegestaan (gratis voor Vrienden van de Wijngaard). Kijk voor meer informatie op de website van de Brabantse Wal.

Tip 3 – Wijnproeven met Stan Beurskens

Wijnproeverijen via de social media, via Zoom of andere video-verbindingen zijn inmiddels heel populair. Wijnproeven met Stan Beurkens, oenoloog en eigenaar van Wijngaard Sint Martinus in Vijlen, kan volgende week vrijdag 10 april om 16.00 uur, via Instagram. Stan geeft een live proeverij met uitleg over de wijnen en achtergrondinformatie over het bedrijf. Je kunt hem vragen stellen en samen met hem proeven. Speciaal hiervoor is een proefpakket samengesteld van drie wijnen: Gris de Villare, Hemels Roze en Bergdorpje Rood. Bestel het proefpakket via de webshop (€45,- inclusief verzendkosten) en leg na ontvangst de Gris de Villare en de Hemels Roze in de koelkast om op de juiste temperatuur te komen. Vrijdag om 16.00 uur ga je naar Instagram account: wijngaardst.martinus. Dat wordt vast een gezellige vrijmibo!

Tip 4 – Bestel online je Paaswijnen

Meer online bestellen kan op veel plekken. De bekroonde mousserende wijnen van de Frysling bijvoorbeeld, of het brede assortiment van De Reestlandhoeve in Balkbrug.  Als je nu bestelt, kun je met Pasen in je eigen tuin of aan je eigen eettafel genieten van een mooi glas Nederlandse wijn!

In volgende afleveringen van deze rubriek: de Apostelhoeve 2019 geproefd, Nederlandse wijnen bij asperges en wat er nog meer in mijn mailbox gaat verschijnen.

 

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: Betuws Wijndomein, Brabantse Wal, Nederlandse wijn, Sint Martinus

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in