• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nieuws uit de Nederlandse wijngaarden – 3

5 mei 2020 door Mariëlla Beukers

Drive thru restaurant De Kleine Schorre – Heuvelland Box en wijnpakketten van Mes Amis – Nieuwe pinot gris bij De Wijngaardsberg – Stadswijngaard Utrecht van start – Wijn uit het hoge noorden

Hoewel we langzaamaan weer meer naar buiten gaan en er meer winkels hun deuren openen, zullen we nog wel even moeten wachten op een bezoek aan een wijnbar of restaurant, vrees ik. En of we in mei al naar een wijngaard kunnen, is ook nog maar de vraag. Hoewel: als je goed zoekt, vind je al B&B-adresjes die open zijn. Domein Holset in Zuid-Limburg, bijvoorbeeld. Vandaag aflevering drie met nieuwtjes uit de Nederlandse wijngaarden, dit keer aangevuld met tips voor bijzondere afhaalmaaltijden.

Oosterscheldekreeft via de drive thru

Allereerst gaan we naar Zeeland. Daar richt De Kleine Schorre een drive thru in. Op de zaterdagen 9 en 16 mei kun je bij het proeflokaal van het wijnhuis met de auto gerechten ophalen die je eerder besteld hebt. Op beide dagen is de drive thru geopend vanaf 15.00 uur. Het werkt zo: plaats tot een dag van te voren je bestelling. Je krijgt een betaalverzoek, en kunt met de auto op het gewenste tijdstip de bestelling ophalen op het parkeerterrein van De Kleine Schorre.

Drive thru bij De Kleine Schorre. Foto uit 2016.

Wat staat er op het menu op zaterdag 9 mei? Spareribs uit de smoker, met koolsalade en gepofte aardappel, prijs € 22, -. WIJNTIP: Barrique (€ 22,50 per fles). En zaterdag 16 mei? Oosterscheldekreeft, keuze uit een halve of hele (circa 600 gram), met een frisse salade, mayonaise en gekookte krieltjes, prijs € 30,- of € 50,-. WIJNTIP: Pinot Gris (€ 17,95 per fles). Als supplement kun je bij je Oosterscheldekreeft 6 Zeeuwse creuses (oesters) bestellen, opengestoken, rauw met citroen, prijs € 15. Bestellingen kunnen tot een dag van tevoren geplaatst worden via 06-34 50 27 58 of proeflokaal@dekleineschorre.nl.

Asperges met Auxerrois, via Mes Amis

Culinair genieten van Nederlandse asperges met Nederlandse wijn, dat kan dankzij de bezorgservice van Restaurant Mes Amis in Maastricht. Eerder bezorgden Annaline en Patriek Doelen al gerechten in een straal van 15 km rond Maastricht, nu kun je in heel Nederland de Heuvelland Box bestellen, met diverse aspergegerechten, een fles Auxerrois en nog wat lekkere hapjes. Overigens kun je ook diverse andere menu’s bestellen en zelf ophalen. Alle informatie over de services van dit fijne restaurant gespecialiseerd in lokale wijnen met bijpassende gerechten via mesamis.nl Vorig jaar waren we er op bezoek, en binnenkort zullen wij deze Heuvelland Box absoluut uitproberen.

Wil je daarnaast wel eens wat meer Nederlandse wijn proberen? Annaline stelde een aantal kennismakings- en verrassingsdozen samen, te bestellen via limburgsewijnthuis.nl. Een aanrader! Op deze manier kun je heel makkelijk Auxerrois van diverse wijnboeren vergelijken, of Pinot Gris, of Pinot Noir. Een initiatief dat na de coronacrisis hopelijk blijft bestaan!

Nieuwe aanplant bij de Wijngaardsberg

Over Pinot gesproken, via Facebook vernamen we onlangs dat Jules Nijst van Domein de Wijngaardsberg een nieuw perceeltje beplant heeft met pinot gris. Verheugend nieuws, want die Pinot Gris van dit wijnhuis is niet te versmaden. Nog wel even geduld natuurlijk, het duurt wel een jaartje of vier voordat deze stokken wijn zullen gaan leveren.

Eindelijk dan, een stadswijngaard voor Utrecht

Andere jonge aanplant troffen we in Utrecht, en wel op nog geen kilometer (hemelsbreed) van mijn huis. Peter Groeneveld, Sjors ten Brake en Marco Westra van de Stichting Stadswijngaard Utrecht plantten onlangs de eerste 210 stokken souvignier gris aan op het terrein van de Koningshof, een biologische tuin langs de Koningsweg. Heel passend, want historisch gezien is dit een van dé tuinbouwstroken van de stad Utrecht. Bovendien heeft de stichting nog meer plannen, waarover ik jullie op de hoogte hou.

Onlangs wandelde ik even naar de tuin, toen de stokken er net instonden. Dat zag er zo uit.

Vandaag ziet het er zo uit…

De souvignier gris-scheuten breken door het waslaagje, 5 mei 2020.

Ik schreef al eerder over de plannen voor een Utrechtse Stadswijngaard, hier en hier. Dat die nu op de Koningshof gerealiseerd wordt, daar ben ik heel blij mee. Stay tuned voor meer en uitgebreide informatie binnenkort!

Meer nieuwe wijngaarden, nu het hoge noorden

Tot slot wezen mijn Google Alerts me op een nieuwe wijnbouwonderneming in het hoge noorden, enerzijds op de grens van Groningen en Drenthe, in Nietap, anderzijds in het Friese Kubaard. Ook hier staat souvignier gris, wat wel dé druif voor nieuwe wijnboeren lijkt te worden. De wijnen zijn bij lokale ondernemers te koop, en ik vermoed in de B&B van de initiatiefnemers, Logement de Kaap in Nietap.

 

 

Categorie: Wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in