• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Noble Late Harvest met lemoncurd

31 mei 2010 door Mariëlla Beukers

noblelhBijzondere combinaties in wijn en eten kunnen je zomaar overvallen. Een week of wat gelegen openden we een flesje Noble Late Harvest 2008 van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Nederburg, bij een bolletje ijs met home made lemoncurd van Sabina. Een vrolijker einde van een mooi weekend hadden we ons niet kunnen denken. Heerlijk, die lemoncurd met het vanilleijs; en heerlijk, die zoete wijn, zomaar bij de AH meegeplukt, in de uitverkoop.

Dit wordt geen tekstje over prachtige smaakcombinaties: het zure en romige van de lemoncurd dat zo mooi bij de aroma’s van gedroogd fruit en honing in de wijn past. Dat heb ik namelijk allemaal niet genoteerd, het was gewoon lekker! Niet eerder hadden we een edelzoete wijn van die kwaliteit uit Zuid-Afrika op; we waren danig onder de indruk.

Nederburg werd in 1791 door een Duitse immigrant in Zuid-Afrika gesticht; het omvat toen 49 ha. land in het district Drakenstein (nu Paarl) tussen de Berg Rivier en de Palmiet Rivier. Wijn behoorde tot de eerste producten die het landgoed opleverde. In 1926, na diverse wisselingen van eigenaar, werd voor het eerst een Nederburg-wijn bekroont met een prijs. Met de komst van Günter Brözel als wijnmaker, in 1956, rees Nederburg’s ster nog verder. De prijzen bleven komen, en Brözel introduceerde heel wat nieuwe technieken in de kelder en de wijngaard. Al in 1969 won Nederburg, nog steeds onder Brözel, een prijs voor een edelzoete wijn. Sinds dat moment zijn de edelzoete wijnen van Nederburg bekend en beroemd over de hele wereld. Daarnaast is het bedrijf bekend om diverse ranges van zowel betaalbare als meer ‘premium’-wijnen.

De Noble Late Harvest 2008 uit de serie The Winemaker’s Reserve werd gemaakt van chenin blanc (60%), weisser riesling (27%) en muscat (13%).

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: noble late harvest, zoete verleidingen, Zuid-Afrika

Lees Interacties

Reacties

  1. Sabina zegt

    6 juni 2010 om 09:29

    Lemoncurd bij ijs heb ik nog niet geprobeerd, het klinkt verrukkelijk. En volgens mij hebben we nog wel ergens een flesje dessertwijn liggen – uit Zuid-Afrika, ook dat nog. Smullen!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in