Bijzondere combinaties in wijn en eten kunnen je zomaar overvallen. Een week of wat gelegen openden we een flesje Noble Late Harvest 2008 van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Nederburg, bij een bolletje ijs met home made lemoncurd van Sabina. Een vrolijker einde van een mooi weekend hadden we ons niet kunnen denken. Heerlijk, die lemoncurd met het vanilleijs; en heerlijk, die zoete wijn, zomaar bij de AH meegeplukt, in de uitverkoop.
Dit wordt geen tekstje over prachtige smaakcombinaties: het zure en romige van de lemoncurd dat zo mooi bij de aroma’s van gedroogd fruit en honing in de wijn past. Dat heb ik namelijk allemaal niet genoteerd, het was gewoon lekker! Niet eerder hadden we een edelzoete wijn van die kwaliteit uit Zuid-Afrika op; we waren danig onder de indruk.
Nederburg werd in 1791 door een Duitse immigrant in Zuid-Afrika gesticht; het omvat toen 49 ha. land in het district Drakenstein (nu Paarl) tussen de Berg Rivier en de Palmiet Rivier. Wijn behoorde tot de eerste producten die het landgoed opleverde. In 1926, na diverse wisselingen van eigenaar, werd voor het eerst een Nederburg-wijn bekroont met een prijs. Met de komst van Günter Brözel als wijnmaker, in 1956, rees Nederburg’s ster nog verder. De prijzen bleven komen, en Brözel introduceerde heel wat nieuwe technieken in de kelder en de wijngaard. Al in 1969 won Nederburg, nog steeds onder Brözel, een prijs voor een edelzoete wijn. Sinds dat moment zijn de edelzoete wijnen van Nederburg bekend en beroemd over de hele wereld. Daarnaast is het bedrijf bekend om diverse ranges van zowel betaalbare als meer ‘premium’-wijnen.
De Noble Late Harvest 2008 uit de serie The Winemaker’s Reserve werd gemaakt van chenin blanc (60%), weisser riesling (27%) en muscat (13%).
Sabina zegt
Lemoncurd bij ijs heb ik nog niet geprobeerd, het klinkt verrukkelijk. En volgens mij hebben we nog wel ergens een flesje dessertwijn liggen – uit Zuid-Afrika, ook dat nog. Smullen!