Voor mijn vakantie meldde ik al de glossy doos Rosemount-wijnen die bij mij bezorgd werd.
Bij terugkomst uit Amerika stond er opnieuw een doos voor me klaar, dit keer van landgenoot en concurrent Jacob’s Creek. Zij pakten steviger uit dan Rosemount: drie flessen stille en één fles mousserende wijn staan nu in mijn proefvoorraadje. Blijkbaar moeten de Australische wijnen stevig gepromoot worden. Er schijnt daar nog altijd een wijnplas weggewerkt te moeten worden….
Bij de barbecue afgelopen zondag zijn we maar begonnen deze supermarkt-wijnen te proeven. Voor de proefnotities is dit keer mijn echtgenoot Nico verantwoordelijk, die vanaf nu regelmatig zelf zijn aantekeningen op Wijnkronieken zal publiceren. Ik laat Nico verder aan het woord over de Rosemount Shiraz 2005 en de Jacob’s Creek Shiraz-Cabernet 2005.
Dit keer proeven we twee prettig drinkbare, bescheiden geprijsde wijnen, waarvan de druiven afkomstig zijn uit diverse regio’s van Zuid-Australie. Het is massaproductie, maar van de goede soort. Op het etiket is dit herkenbaar door de aanduiding South-East Australia; dit is een soort superregio bestaande uit North South Wales, Victoria, Tasmania, een deel van Queensland en deel van South Australia. De druiven voor deze wijnen worden aangekocht door heel dit gebied en in grote fabrieken verwerkt tot jaar-in-jaar uit dezelfde assemblages.
Rosemount Shiraz 2005 Diamond Label
De wijn is diep kersenrood van kleur en heeft een geur van donkerrood fruit (bramen) en peper. Het alcoholpercentage is 13.5%, de zuren zijn niet al te opvallend, de wijn is zwoel en heeft een beetje restzoet. Als afsluiting is een schroefdop gebruikt – waarom ook niet, gezien het feit dat dit het type wijn is dat binnen een jaar na de oogst gedronken moet worden? De inkoopprijs voor de horeca is 7,95 euro. Deze Diamond Label Shiraz is een aardige wijn voor feestjes en recepties.
Jacob’s Creek Shiraz-Cabernet 2005
Dit is een wijn uit de Traditional-reeks; de prijs voor de consument ligt rond de 6 euro en hij is verkrijgbaar bij AH, Makro en diverse slijterijen. Ook hier is het alcoholpercentage 13.5%. Shiraz-Cabernet is in Australië de number 1 populaire druivenblend. In Frankrijk trekken ze er hun neus voor op, maar hier werkt de combinatie blijkbaar goed. De kleur is helderrood, iets lichter dan de Rosemount; in de neus is naast de bessen de cabernet-sauvignon duidelijk aanwezig (cederhout). Smaak: een goede dosis rood fruit, zachte tannines, de cabernet-sauvignon is niet overduidelijk aanwezig, maar wel een forse hoeveelheid vanille. De wijn heeft een mooie afdronk. De flessen hebben een kunststof kurk als afsluiting, maar dat had net zo goed een schroefdop kunnen zijn.
Beide wijnen zijn aangenaam, Wijnkronieken’s categorie 2, maar de Jacob’s Creek is vanwege zijn frissere karakter waarschijnlijk breder inzetbaar bij allerhande eten.
Nico
Op de foto: Druivenoogst bij Rosemount