Het mooie van Wine Professional, de grote Nederlandse wijnbeurs die dit jaar zijn 10e editie beleefde, is dat hij aan het begin van het jaar wordt gehouden. Dat geeft je de gelegenheid je goede voornemens onmiddellijk in de praktijk te brengen. Over een deel van mijn voornemens schreef ik vorige week al. Een ander deel betreft de wijnen en wijngebieden waar ik dit jaar meer aandacht aan wil besteden. Maar om meer aandacht ergens aan te besteden, moet je ook meer kennis hebben, en die kun je gedeeltelijk opdoen op zo’n beurs. Wine Professional is een prima plek om kort maar krachtig de kennismaking met diverse wijnen te hernieuwen of te beginnen.
Mijn goede voornemens zijn: verdieping van kennis over bekende wijnlanden Duitsland en Oostenrijk en uitbreiding van de geringe kennis over ‘nieuwe’ landen uit Midden-Europa, zoals Hongarije, Slovenië , Kroatië (Istrië) en Tsjechië. En gelukkig bood Wine Professional daar dit jaar een prima gelegenheid voor.
Hongarije
Hongarije behoort in Nederland al niet meer tot de onbekende wijnlanden, in ieder geval niet onder wijnliefhebbers. En dat is voor een groot deel te danken aan Miranda Beems Wijnimport. Nog maar een klein aantal jaar is Miranda actief met de import van Hongaarse wijnen, maar wat heeft zij al een prachtig portfolio opgebouwd! Deze beurs proefde ik er onder andere de mooie rode wijnen van Zoltan Heimann, waar ik een paar jaar geleden al enthousiast over was.
Ook mocht ik kennismaken met Royal Somlo, een zeer exclusieve en geweldig boeiende wijn die slechts in drie restaurants ter wereld wordt geschonken, waarvan één in Amsterdam. En van de eigenaren van het wijngoed, de Nederlander Omar Csizmadia-Honigh, was aanwezig, en vertelde me dat er slechts 2000 flessen van gemaakt worden. Wijnmaker is zijn partner Peter Csizmadia, ondersteund door zijn vader Károly. Royal Somlo J bestaat uit 100% juhfark (spreek uit: ewe-farq), een inheems Hongaars druivenras, en wordt speciaal gemaakt met het oog op de Aziatische keuken. Royal Somlo maakt slechts deze ene wijn, en richt daar alle energie en marketing op. Zoals Natasha al op Wijn.blog verzuchtte: deze wijn moeten we eens proeven bij een Aziatische maaltijd!
Een historische voorganger van deze wijn, uit dezelfde wijngaarden op de vulkanische bodems van Somlo, eveneens van juhfark, werd overigens aan het Habsburgse hof gedronken op de huwelijksnacht. Het drinken ervan zou de kansen op een mannelijke erfgenaam vergroten!
Ook aanwezig in de stand van Miranda was Cisca Ansem, een Nederlandse die sinds 2006 een huis met wijngaard in de heuvels van zuidwest-Hongarije heeft. Ansem volgt cursussen bij Stan Beurskens en is vast van plan ieder jaar weer een beetje meer te leren over wijn en wijnmaken. Zij maakt haar wijnen samen met een aantal mensen in het dorp waar haar zomerhuis staat. De Hegyem Feher Cuvée die ik van Cisca proefde, was in ieder geval zeer veelbelovend. Hij is gemaakt van diverse soorten Riesling; ik zie zo’n fles helemaal voor me bij schotels koud vlees, kaas en groente, wat de Oostenrijkers een Brettljause noemen.
Kijk vooral ook even op de website van Hegyem. Misschien heb je zin om Vriend te worden. Ik in ieder geval wel!
Tsjechië
Na mijn Tsjechische avonturen van eerder dit jaar wilde ik graag meer Tsjechische wijnen proeven. Aanwezig op Wine Professional waren importeur Mostt met een eigen stand en Czech Wines – Aliance Vinaru, met een eigen stand. En het werd een zeer prettige hernieuwde kennismaking.
Mostt is eigendom van Zdenka van der Linden-Kroutvorova en levert alleen aan de horeca. Zdenka schonk mij een aantal mooie wijnen, waarvan vooral die van Volařik (Welsch Riesling 2010) en Nové Vinařství (Cuvée Cygnus 2007 van Riesling en Sauvignon Blanc) me erg bevielen. Opvallend vond ik hier de frisheid én de afwezigheid van de wat typische weeë gisten die me ter plekke in Tsjechië bij diverse gelegenheden hadden tegengestaan. Ook Slowaakse wijnen stonden bij Mostt op de tafel. Vooral de rode wijnen van Karpatská Perla willen ik nog wel eens in mijn glas vinden.
Bij Czech Wines was het mogelijk in eigen tempo te proeven van zo’n dertig wijnen van acht wijnmakers, de V8, een groep gedreven producenten uit Zuid-Moravië die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. In Moravië zelf maakte ik al kennis met een aantal huizen van de groep, hier in Amsterdam proefde ik wijnen van vooral die huizen die ik nog niet kende. Kolby bijvoorbeeld, met zijn uitstekende Ryzlink vlašský 2008 (Welsch Riesling) en de Cuvée 1244 (2009) van Grüner Veltliner en Riesling. Beide vond ik beter dan menig ter plekke geproefde wijn, eerlijk gezegd, en ook hier de afwezigheid van de weeë gisten. Van Nové Vinařství staat de Grüner Veltliner 2010 me bij, terwijl ik bij Mostt al een andere wijn van dit huis had geproefd. Kolby zoekt nog een importeur!
Kroatië
Een van de aandachtspunten op de beurs was het land Kroatië, vanwege de actieve en jonge generatie wijnmakers die er actief is. Er werd door onder andere Sergio Herman gekookt bij Kroatische wijnen van de malvasia-druif. Aangezien mijn zomervakantie voor een deel in Istrië doorgebracht zal worden, bezocht ik natuurlijk de stand van Vinistra, de verzamelde wijnbouwers van Istrië, het Kroatische schiereiland aan de grens met Slovenië en op slechts een half uurtje rijden van het Italiaanse Triëste.
Ik proefde er heerlijke witte wijnen van malvasia, dé druif van Istrië. Zeker 65% van alle aanplant is malvasia; het merendeel van de wijnen is fris en fruitig, dankzij vergisting en rijping op roestvrijstalen tanks. Maar er wordt ook druk geëxperimenteerd met hout, zowel met eik als met andere houtsoorten. De Akacia Malvazija van het huis Kozlovic was heerlijk en heel anders dan anders, met volle aroma’s van perzik en acaciahoning bijvoorbeeld. Zoals de naam al aangeeft, heeft deze wijn gerijpt op vaten van acaciahout. Ook de Santa Lucia van hetzelfde huis, een wijn van een zeer bekende plaatselijke wijngaard, kon me bekoren. De Kozlovic Winery staat op mijn lijstje om deze zomer te bezoeken!
Duitsland
Tsja, en dan Duitsland. Wijnkenners en wijnliefhebbers weten het gelukkig al wel: Duitse wijnen zijn top! In de stand van Duitse wijn trof ik de toppers van Braunewell, geïmporteerd door Markvandewijn, waaronder de heerlijk mineralige Riesling. Eigenaar Mark van Bolhuis maakte met Stefan Braunewell ook een eigen cuvée, van Schwarzriesling en Spätburgunder (pinot meunier en pinot noir). De wijn is een grapje en een poging tot evenaren van een Franse wijn met dezelfde samenstelling, maar ondanks de grap zeer goed gelukt: Cuvée Holland ga ik nog eens inzetten! Ook importeur Marco Winterberg presenteerde een aantal van zijn wijnen, onder andere een prachtige Riesling Kalmit van Kranz (SüdPfalz).
Helemaal ondersteboven was ik echter van twee voor mij onbekende wijnhuizen: Hoffranzen uit de Mosel en Chat Sauvage uit de Rheingau. Bij Hoffranzen proefde ik in hoog tempo een aantal prachtige Rieslings, maar met een heel andere, veel vollere signatuur dan ik van de Mosel gewend ben. Het wijngoed ligt niet in de zogenaamde Mittelmosel, maar zuidelijker, richting Trier. Vooral prachtige aroma’s van stoofpeertjes staan me bij. Een Weingut om nog eens naar af te reizen, want ze hebben ook een Gästehaus!
Mijn laatste proefflessen op de beurs bleken misschien wel de mooiste: Weingut Chat Sauvage presenteerde een serie van haar overdonderende Pinot Noir’s, met prachtige namen als Johannisberger Hölle, Lorcher Kapellenberg en Assmannshäuser Höllenberg. En ik geloof dat ik daar maar een apart bericht aan ga wijden… Wordt vervolgd dus!
Wat kun je nog meer naar aanleiding van Wine Professional verwachten op Wijnkronieken? Een bijdrage over wijnland Bolivia (!), over het combineren van brood en wijn én over het Duitse wijngoed Chat Sauvage. Blijf langskomen dus, of volg me op Twitter.
E. Blezer zegt
Leuk om te lezen dat de wijnen van Kozlovic nu ook Nederland hebben bereikt. Jaren geleden ben ik hier al eens op bezoek geweest en was toen ook bijzonder onder de indruk van zijn Akacia Malvazija en de Santa Lucia. Als je er dan toch bent Mariella, ga dan ook eens langs bij Kabola! Zij beschikken ook over een aangenaam restaurant waar je hun wijnen kunt proeven in combinatie met de streekgerechten. 🙂
Mariëlla zegt
Dank voor de tip Erwin, die gaan we zeker opvolgen. We spreken elkaar zondag op All That Wine and Jazz, tot dan!