• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oeuvreprijs wijncolumnist 2012 naar Harold Hamersma

9 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

[ingezonden bericht]

Harold Hamersma is de opvolger van wijncolumnist John Bindels als winnaar van de Oeuvreprijs voor wijncolumnisten 2012. Deze estafette-prijs is ingesteld door de Amsterdamse Wine & Food Association. De prijs wordt uitgereikt voor ‘spraakmakende’ prestaties van wijncolumnisten en wijnschrijvers ‘met een eigen kritische  visie op de wijnwereld en een herkenbare schrijfstijl’. Vorig jaar is de prijs niet toegekend omdat er, volgens de houder van de prijs op dat moment John Bindels, geen kandidaten waren die aan de criteria voldeden.

De Wine & Food Association wil met de Oeuvreprijs het hoogste niveau van wijnjournalistiek honoreren. Zij vindt de column het uitgesproken journalistieke middel om de schrijver dat niveau stilistisch en inhoudelijk te laten bewijzen. De column moet prikkelend, humoristisch, badinerend of uitdagend zijn. Liefst ook literair getint en bijdragend aan wijntaal-vernieuwing. Van een kandidaat voor de Oeuvreprijs wordt eveneens verwacht dat hij uit persoonlijk belang geen feiten en situaties ontloopt die het verdienen in de publiciteit te komen. Bovendien gaat het bij de beoordeling van het ‘oeuvre’ niet om eenmalige prestaties, maar om bestendige kwaliteit.

‘De Oeuvreprijs-winnaar’, aldus de Wine & Food Association, ‘dient een voorbeeld te zijn in kwalitatieve vakbeheersing, schrijfstijl, integriteit en waarheidsvinding. Zo kan een journalistiek gehalte worden bereikt en gehandhaafd dat zich onttrekt aan reclame-schrijverij die niets met ongekleurde voorlichting te maken heeft.”

Het is niet eenvoudig om deze ambities waar te maken. Maar naar het oordeel van winnaar 2010 John Bindels en de Wine & Food Association heeft Harold Hamersma door zijn schrijfstijl, humor, bijdrage aan de taalvernieuwing en kritisch observatievermogen zich de beste kandidaat voor de Oeuvreprijs 2012 betoond.

Volgens het Oeuvreprijs-reglement zal Hamersma voor deze estafetteprijs straks zelf z’n opvolger voordragen. De prijs wordt niet automatische jaarlijks toegekend, maar uitsluitend in het jaar dat zich een geschikte kandidaat aandient.

 

 

Categorie: Nieuws Tags: Harold Hamersma, Oeuvreprijs Wijncolumnisten, Wine & Food Association

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in