Na het succes van de vorige serie start Onno Kleyns Academie Culinair en Wijnschrijven komend jaar weer een boeiende nieuwe reeks lezingen.
Vijf, misschien zes, zondagen van januari tot begin april ben je welkom in het Okurahotel in Amsterdam. Klinkende namen, spannende onderwerpen, contact met andere eet- en drinkgekken.
Programma
12 januari – Peter Klosse – Smaak
Peter Klosse promoveerde in 2004 met een proefschrift over smaak en het combineren van wijn en eten. In deze lezing zet hij zijn spraakmakende ideeën over het in kaart brengen van smaken uiteen. Klosse vindt dat het tijd is voor een paradigmashift – fundamenteel anders denken over smaak en proeven – en ziet een centrale rol voor de gastronomie in het beantwoorden voor de vragen van morgen op het gebied van voeding en gezondheid.
26 januari – Marjolein de Vlaam en Stefan Kleintjes – Culinaire opvoeding van peuters en kinderen
Hoe word je kind een smulpaap? Hoe voorkom je dat je kind eten weigert of hoe los je dit ‘probleem’ alsnog op? Marjolein de Vlaam, bekend van boek en website Wereldeters, en Stefan Kleintjes, kinderdiëtist van het Kenniscentrum Borstvoeding, behandelen de culinaire opvoeding van versje mensjes.
9 februari – Mariëlla Beukers – De route van de wijn
Hoe smaakte de Falernum van de Romeinen? De zoete wijn van de Middeleeuwers? De piquette van de Franse wijnboertjes? Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers neemt ons mee op een speurtocht naar de oorsprong van het vergiste druivensap. Veel beeld, veel plaatjes en uiteraard gaan we proeven!
2 maart – Karine Hoenderdos – update voedingskunde en… de oerdis
Mag verzadigd vet weer wel? Moet suiker de wereld uit? Voedingskundige Karine Hoenderdos van Scriptum Communicatie over voeding en schrijfster van Oergezond met Oerdis praat ons bij over de alsmaar veranderende inzichten ten aanzien van de voedingskunde en natuurlijk haar stokpaard: ten zoals onze jagende en verzamelende voorouders deden.
30 maart – Lizet Kruyff en Anneke Ammerlaan – verleden en toekomst
Hoe ontstond onze Nederlandse culinaire hofcultuur van de 19e eeuw? Hoe bepaalde de koninklijke keuken de maaltijd van de ‘gewone’ mensen? Culinair historicus Lizet Kruyff, die onlangs haar boek Rijntjes keukengeheimen uitbracht, brengt al dit soort koninklijke en daagse zaken in beeld.
Trendonderzoeker en foodwatcher Anneke Ammerlaan is een vaste, scherpe waarde in Nederland en daarbuiten als het gaat om het observeren en in kaart brengen van de ontwikkelingen van ons eetgedrag. Haar lezing is een inkijk naar wat, waarom en hoe we straks eten en wat onze nieuwe eetgewoonten zullen zijn. Bereid je voor op onverwachte inzichten en opmerkelijke observaties.
6 april – nog in te vullen
De lezingen starten om 16.00 uur en eindigen tegen 18.00 uur.
De toegangsprijs van de lezingen is € 24,50 bij inschrijving vooraf (€ 27,50 aan de zaal). Leerlingen (ex-, huidig en aankomend) van de Academie Culinair Schrijven betalen € 17,50. Koffie, thee en een glas wijn na afloop zijn inbegrepen. Restitutie van al betaalde kaarten is niet mogelijk.
Na afloop is er gelegenheid om samen met de andere toehoorders te dineren in Okura’s Serre Restaurant ‘Inspired by Ciel Bleu’ (Bib Gourmand: uitstekend eten voor een redelijke prijs). Een verrukkelijke gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten! Wij noteren de reserveringen, maar betaling gebeurt ter plaatse: het 3-gangendiner kost € 35,- exclusief de drankjes.
Meer informatie en mogelijkheid om aan te melden tref je hier.