• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Okuralezingen 2014 – Programma is bekend

30 oktober 2013 door Mariëlla Beukers

WijndrinkenNa het succes van de vorige serie start Onno Kleyns Academie Culinair en Wijnschrijven komend jaar weer een boeiende nieuwe reeks lezingen.

Vijf, misschien zes, zondagen van januari tot begin april ben je welkom in het Okurahotel in Amsterdam. Klinkende namen, spannende onderwerpen, contact met andere eet- en drinkgekken.

Programma

12 januari – Peter Klosse – Smaak
Peter Klosse promoveerde in 2004 met een proefschrift over smaak en het combineren van wijn en eten. In deze lezing zet hij zijn spraakmakende ideeën over het in kaart brengen van smaken uiteen. Klosse vindt dat het tijd is voor een paradigmashift – fundamenteel anders denken over smaak en proeven – en ziet een centrale rol voor de gastronomie in het beantwoorden voor de vragen van morgen op het gebied van voeding en gezondheid.

26 januari – Marjolein de Vlaam en Stefan Kleintjes – Culinaire opvoeding van peuters en kinderen
Hoe word je kind een smulpaap? Hoe voorkom je dat je kind eten weigert of hoe los je dit ‘probleem’ alsnog op? Marjolein de Vlaam, bekend van boek en website Wereldeters, en  Stefan Kleintjes, kinderdiëtist van het Kenniscentrum Borstvoeding, behandelen de culinaire opvoeding van versje mensjes.

9 februari – Mariëlla Beukers – De route van de wijn
Hoe smaakte de Falernum van de Romeinen? De zoete wijn van de Middeleeuwers? De piquette van de Franse wijnboertjes? Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers neemt ons mee op een speurtocht naar de oorsprong van het vergiste druivensap. Veel beeld, veel plaatjes en uiteraard gaan we proeven!

2 maart – Karine Hoenderdos – update voedingskunde en… de oerdis
Mag verzadigd vet weer wel? Moet suiker de wereld uit? Voedingskundige Karine Hoenderdos van Scriptum Communicatie over voeding en schrijfster van Oergezond met Oerdis praat ons bij over de alsmaar veranderende inzichten ten aanzien van de voedingskunde en natuurlijk haar stokpaard: ten zoals onze jagende en verzamelende voorouders deden.

30 maart – Lizet Kruyff en Anneke Ammerlaan – verleden en toekomst
Hoe ontstond onze Nederlandse culinaire hofcultuur van de 19e eeuw? Hoe bepaalde de koninklijke keuken de maaltijd van de ‘gewone’ mensen? Culinair historicus Lizet Kruyff, die onlangs haar boek Rijntjes keukengeheimen uitbracht, brengt al dit soort koninklijke en daagse zaken in beeld.

Trendonderzoeker en foodwatcher Anneke Ammerlaan is een vaste, scherpe waarde in Nederland en daarbuiten als het gaat om het observeren en in kaart brengen van de ontwikkelingen van ons eetgedrag. Haar lezing is een inkijk naar wat, waarom en hoe we straks eten en wat onze nieuwe eetgewoonten zullen zijn. Bereid je voor op onverwachte inzichten en opmerkelijke observaties.

6 april – nog in te vullen

De lezingen starten om 16.00 uur en eindigen tegen 18.00 uur.

De toegangsprijs van de lezingen is € 24,50 bij inschrijving vooraf (€ 27,50 aan de zaal). Leerlingen (ex-, huidig en aankomend) van de Academie Culinair Schrijven betalen € 17,50. Koffie, thee en een glas wijn na afloop zijn inbegrepen. Restitutie van al betaalde kaarten is niet mogelijk.

Na afloop is er gelegenheid om samen met de andere toehoorders te dineren in Okura’s Serre Restaurant ‘Inspired by Ciel Bleu’ (Bib Gourmand: uitstekend eten voor een redelijke prijs). Een verrukkelijke gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten! Wij noteren de reserveringen, maar betaling gebeurt ter plaatse: het 3-gangendiner kost € 35,- exclusief de drankjes.

Meer informatie en mogelijkheid om aan te melden tref je hier.

Categorie: Nieuws Tags: Academie Culinair en Wijnschrijven, Onno Kleyn, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in