De eerste fles wijn uit vakantiebestemmingen is al weer binnen … en opgedronken. Geen eigen import, dat nog niet. Deze fles was door mijn ouders meegebracht van een reis door Hongarije en omringende landen. Tijdens hun tocht van Sopron naar Budapest werd haltgehouden bij Domaine Edegger in Badacsony, aan de noordelijke oever van het Balatonmeer. Zo’n vijfentwintig jaar geleden was ik zelf al eens in het gebied, maar als 18-jarige had ik nog weinig kijk op wijn en wijnbouw. Ik weet dat het er toen ook was (we dronken wijn op de hotelkamers) maar in een heel andere opzet dan nu. Toen was het land nog communistisch, al was er meer eigen initiatief toegestaan dan in de andere Oost-Europese landen. De Hongaarse wijnbouw is dan ook in een relatief betere toestand achter het IJzeren Gordijn vandaan gekomen dan de wijnbouw van bijvoorbeeld Bulgarije of Roemenië. Inmiddels lijkt het me, op basis van de informatie die mijn ouders meebrachten, dat Hongarije zijn wijnboeren en wijngebieden stevig ondersteunt. Er zijn wijnroutes in Badacsony, websites, modern vormgegeven foldermateriaal etc… Een vakantie in het gebied kan een echte wijnvakantie worden, zo te zien. Zeker als je het combineert met een verblijf aan de zeer dichtbij gelegen Neusiedlersee, in Oostenrijk. Net als de Neusiedlersee oefent het wateroppervlakte van het Balatonmeer grote invloed uit op het klimaat in het gebied. Daarnaast spelen in Badacsony de vulkanische bodem en de vele zonne-uren een rol.
Domaine Edegger is pas sinds het jaar 2000 in bedrijf en wordt gerund door het jonge en enthousiaste echtpaar Caroline en Martin Georg Edegger. Zij bezitten 12 ha wijngaard en leggen zich toe op wijnen van goede kwaliteit voor zowel de thuismarkt als de export. De opbrengsten per hectare worden sterk beperkt, wat zeker te proeven is aan een van de specialiteiten van het bedrijf, Olaszrizling (Welschriesling, ter plekke ook wel Italian Riesling genoemd) die zowel droog als zoet gevinifieerd wordt. Welschriesling kan in Hongarije nogal eens een laf wijntje opleveren, maar juist in Badacsony en twee andere gebieden aan het Balatonmeer worden de betere versies gemaakt. Dit heeft onder andere te maken met de vulkanische bodem, die zorgt voor een mineralige indruk.
Wij kregen van mijn ouders een al wat oudere fles van deze Olaszrizling, uit 2004, met een droge – szàraz – variant van de wijn. Ter plekke betaalden ze er slechts 4 euro voor. De Olaszrizling had een zeer opvallende maar aangename geur van custard of vanille, die echter niet afkomstig is van rijping in houten vaten. Voor deze wijn wordt alleen roestvrij staal gebruikt, om de frisheid en fruitigheid van de druif tot zijn recht te laten komen. De romige geur werd gebalanceerd door een mineralige, kruidige smaak, met een nasmaak van amandelen. Verder heeft de wijn een aangename hoeveelheid frisse zuren, die uitstekend combineerden bij de preitaart met ei en pastrami die wij gisteren aten, en een prima alcoholpercentage van 11,5%.
Eerlijk gezegd denk ik dat deze Olaszrizling het uitstekend doet op de thuismarkt, bij pittige schotels en op het terras. Ook als vakantiewijn kan je er prima een doos of wat van meenemen. Maar om de wijn te exporteren, daar is hij misschien nog iets te ‘gewoontjes’ voor. Hoewel: ik heb deze fles vele malen liever dan een slappe Steen uit Zuid-Afrika of iets dergelijks uit de supermarkt. Misschien toch maar exporteren dan? Heren en dames importeurs van Hongaarse wijnen: ga eens kijken in Badacsony, en sla Domaine Edegger dan zeker niet over.
Ed van Wijnerij zegt
Vorig jaar, in mei, had ik het genoegen om een Hongaarse wijnproefavond bij te wonen, van Hongaarse wijn die gewoon op de Nederlandse markt verkrijgbaar is.
Ook hier weer opvallend veel westerse druivenrassen.
Wat mij opviel, was dat de kwaliteit best wel in orde was, maar de bijbehorende prijskaartjes aan de hoge kant lagen.
Zie: http://www.wijnerij.web-log.nl/wijnerij/2006/05/bor_magyar_hong.html
Ed
Anonymous zegt
Ik las een bericht over Welschriesling vorig jaar hier geplaatst. De olasz Rizling waar het nu over gaat is ook Welschriesling.
http://www.ernestopauli.ch/wein/Wein-Lexikon/WelschrieslingRebsorte.htm
Ton.
Mariëlla zegt
Ton, dat klopt, dat noem ik ook in het stukje. Toch pakt het karakter van de wijn heel anders uit, is mijn ervaring: de Oostenrijkse Welschriesling is ‘racier'(zouden de Engelsen zeggen) dan de Hongaarse. De Oostenrijkse heeft meer pit, vind ik tot nu toe.
Anonymous zegt
Op http://www.koopwijn.nl staan wijnen van Domaine Edegger.
Heerlijke wijnen!
Juergen@Borivo.com zegt
Beste,
Deze excellente wijnen worden ingevoerd zowel in NL als in België door erkende importeurs die al een aantal jaar met Martin Edegger werken. Oa zijn olaszriesling maar ook een aantal ‘blends’ zoals Premier en Hellbeck doen het inmiddels niet onaardig op de Belgische markt.
Juergen Dierickx, Borivo Wineries (invoerder Edegger).