• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oma’s meiwijn

28 april 2017 door Mariëlla Beukers

Nog net op tijd dacht ik eraan. Het plantje had al een aantal witte bloemetjes, maar er waren ook nog stengeltjes zonder. En dus plukte ik afgelopen zondag wat lieve-vrouwe-bedstro uit de tuin en kon ik meiwijn maken. Ik schreef er al vaker over, maar vond de smaak meestal niet zo geweldig. Enige weken terug kreeg ik van mijn moeder echter een kookboek dat van haar oma was geweest: het Nationaal Kookboek voor Nederlandsche vrouwen, van de Hilversumse kok A.G.L. Westenberg. De eerste druk verscheen in 1893, mijn exemplaar is een derde druk uit 1910. Naar dit boekje en naar mijn overgrootmoeder ben ik nog wat onderzoek aan het doen. Maar het receptje voor meiwijn wil ik jullie niet onthouden, want het is eigenlijk heel erg goed! Vanmiddag proefde ik wat van de meiwijn die ik heb gemaakt, en dat bleek verrassend lekker.

Het oorspronkelijke recept is dit:  
Meiwijn. Neem een paar bosjes zoogenaamd lieve-vrouwen-bedstroo. Snijd de uiteinden der stelen eraf. Doe het in een pot met 1 flesch Rijnwijn, 1 fles moezelwijn en een paar sinaasappelen aan partjes (zonder de schil). Voeg er 250 gram suiker bij. Sluit den pot goed dicht en laat het zoo een dag staan.

Mijn versie werd ietsje anders: ik nam slechts 1 fles wijn, een Riesling uit Rheinhessen. Ik deed daar vijf takjes lieve-vrouwe-bedstro in (zonder bloemetjes) en de partjes van 1 sinaasappel. De suiker halveerde ik nog eens; ik voegde een krappe 50 gram toe op 0,75 liter wijn.  En ik liet het mengsel ruim vier dagen staan.

Het resultaat is heerlijk. Het kruid is duidelijk te proeven, de suiker is gelukkig goed gebalanceerd door zuren van de wijn en de sinaasappel. Alleen een zonnige dag in de tuin ontbreekt nog. Maar die schijnt er zondag aan te komen. Wie nog lieve-vrouwe-bedstro heeft staan dat niet bloeit: maken die meiwijn!

Meer over meiwijn lees je in de volgende artikelen:

Meiwijn

Een slijter rond 1936

Meiwijn bij Westerbouwing

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: kookboeken, meiwijn, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in