• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ontkurkt – 1

11 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Vanaf vandaag een nieuwe rubriek op Wijnkronieken, genaamd Ontkurkt. Wekelijks zal ik aan de hand van een afbeelding je kennis van de wijngeschiedenis gaan opfrissen. Bovendien kun je zelf ook onderwerpen aandragen. Wat is de achtergrond en de bedoeling van deze rubriek?

Wijnkronieken moet zijn naam eer gaan aandoen en een echte kroniek over wijn gaan worden. Wijn maakt al eeuwen een onlosmakelijk onderdeel van onze cultuur uit. Wijn speelt een rol in de religie, in de geschiedenis, was onmisbaar als levensmiddel, als middel van bestaan (wijnbouw), inspireerde kunstenaars tot prachtige schilderijen en ambachtslieden tot allerhande gebruiksvoorwerpen. Kolonisten in de nieuwe werelden probeerden als één van de eerste gewassen druiven te verbouwen, om wijn van te maken. Schepen van VOC en WIC vervoerden altijd wel een aantal vaten wijn, ofwel voor de eigen bemanning, ofwel voor de handel.
Afbeeldingen waarop een aspect van de rijke geschiedenis van wijn te zien is, staan centraal in deze rubriek. Denk aan een prachtige zilveren schenkkan uit de 17e eeuw, gemaakt door een Schoonhovense zilversmid. Of een ansichtkaart uit het begin van de 20ste eeuw, met de wijngaarden langs de Moezel. Of die foto die ik vandaag aantrof in het fotoarchief van het ANP, gemaakt tijdens de actie Vuile Wijn in oktober 1995. Nederland boycotte alles wat Frans was vanwege de kernproeven in de Stille Zuidzee; flessen wijn werden daarom over de trappen van de Franse Ambassade in Den Haag leeg gekieperd. (Ik mocht de foto helaas niet afbeelden van het ANP.)

Zelf kun je ook meehelpen deze wijnkroniek te schrijven. Heb je zelf een afbeelding die een (historisch) aspect van onze wijncultuur illustreert, stuur me dan de afbeelding met het bijbehorende verhaal. Mijn e-mailadres vind je door op mijn naam rechtsbovenaan deze blog te klikken.

Als eerste in de rubriek Ontkurkt een prachtig etiket dat ik vond bij het opruimen van ‘Mijn afbeeldingen’.


In de jaren zestig en zeventig was rosé een uiterst populaire wijn in Nederland. De firma Van Wageningen & de Lange had in 1964 wel zes soorten in het assortiment, zowel Franse als Portugese. Dit is het etiket van de goedkoopste soort, voor f 2,50 te koop. (Eigenlijk niet eens zo goedkoop voor 1964…) Later kwamen de beruchte pakken Pinard en nog weer later werd het absoluut not-done om rosé te drinken. Matteus-rosé, Faisca en laffe Anjou-drankjes kwamen er niet meer in in Nederland. Anno 2006 is het tij weer volkomen gekeerd: een koele rosé is ‘hot’, een evenement als Rosé aan zee is razend populair. Rosé komt uit alle landen van de wijnwereld, de schappen van de supermarkten puilen ervan uit. De kwaliteit is over het algemeen goed en zelfs ministers laten er zich mee in. Het kan verkeren…

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in