Silvaner wordt sinds 350 jaar aangeplant in Duitsland – reden genoeg om deze traditionele witte druif in 2009 in de schijnwerpers te plaatsen. De officiële verjaardag zal ingeluid worden met een feestelijke openingsceremonie op 15 april in het Frankische dorp Castell, in de buurt van Würzburg. In de maanden erna zullen ongeveer 200 festivals en evenementen gewijd aan silvaner plaatsvinden in Franken en Rheinhessen, de twee regio’s waar deze druif een regionale specialiteit vormt.
De oorsprong van silvaner is al lang een onderwerp van discussie. Recent onderzoek toont aan dat silvaner waarschijnlijk geen wild druivenras is, maar eerder een kruising van traminer en ‘österreichisch weiss’. DNA materiaal legt de oorsprong in de Alpen. Er wordt verondersteld dat de Cisterciënzers silvaner naar Franken hebben gebracht. De oudste documenten inzake silvaneraanplant in Duitsland komen uit het archief van Fürstlich Castell’sches Domänenamt. Silvaner is er aangeplant in de Casteller Schlossberg sedert 10 april 1659. Johann Georg Körner, een magistraat van het graafschap Castell, gaf Michael Saueracker, een officiële boodschapper, de opdracht 25 stokken silvaner – destijds bekend als ‘oesterreiche’ – te kopen voor 8 schilling en 3 ½ pfennig. Alberich Degen, abt van het klooster in Eberbach, plantte in 1665 de eerste silvanerstokken in de Würzburger Stein-wijngaard.
Op dit moment zijn in Duitsland meer dan 5.000 ha wijngaard met silvaner beplant, goed voor 5% van het totale Duitse wijnbouwoppervlak en een vijfde plaats in de lijst van meest aangeplante druiven. Met een totaal van 2.468 ha silvaner – of 9,4% van het regionaal totaal – is Rheinhessen het grootste silvanergebied in Duitsland. Het is één van de troeven van de regio en heeft een groep wijnproducenten gemotiveerd top-Silvaner te maken onder de naam RS Rheinhessen Silvaner of Rheinhessen Selection. Beide benamingen duiden wijnen aan van bovengemiddelde tot topkwaliteit.
In Franken bestaat een vijfde van de wijngaard uit silvaner, goed voor 1.261 ha. Deze ster onder de Frankische druiven brengt bijzondere wijnen voort, vooral op de zogenaamde bodems van mosselkalk en keuper.
Typische aroma’s van silvaner doen denken aan kruiden, soms zelfs rode bessen en vers gemaaid gras; de wijnen zijn vaak subtiel en hebben een zachte zuurgraad. Geadviseerd bij vis en asperges! Wanneer de druif wordt aangeplant in een zwaardere bodem zal de wijn een krachtiger karakter krijgen met uitgesproken aroma’s van rijpe peer en artisjok, waardoor een perfecte partner ontstaat bij rijke, smaakvolle gerechten.
Gert Maas zegt
Beste Mariëlla,
Lees je blog al enige jaren mee en las het bericht over 350 jaar Silvaner.
Nu wil het ’toeval’ dat ik een m.i. vrij bijzondere Silvaner in huis heb, die voor het laatst in 2006 is gemaakt.
Vanaf de oogst 2007 heeft de producent besloten ook de beste Silvaner druiven in zijn guts Silvaner te verwerken… waar hij vervolgens prompt een flink aantal prijzen mee binnensleepte.
Het gaat om de Silvaner Trocken “Dittelsheimer Leckerberg” 2006 van Stefan Winter (Rheinhessen). Misschien leuk om eens te proeven, eventueel naast de prijswinnende guts Silvaner 2007 van dezelfde producent?
Laat maar wat horen als het je leuk lijkt, stuur ik je wat op of rij ik een keer langs.
Ben overigens vanaf zaterdag 10 dagen op werkvakantie naar Duitsland, dus zal wel daarna worden!
Groet,
Gert Maas.