• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ontkurkt: 350 jaar silvaner in Duitsland

5 maart 2009 door Mariëlla Beukers

Silvaner wordt sinds 350 jaar aangeplant in Duitsland – reden genoeg om deze traditionele witte druif in 2009 in de schijnwerpers te plaatsen. De officiële verjaardag zal ingeluid worden met een feestelijke openingsceremonie op 15 april in het Frankische dorp Castell, in de buurt van Würzburg. In de maanden erna zullen ongeveer 200 festivals en evenementen gewijd aan silvaner plaatsvinden in Franken en Rheinhessen, de twee regio’s waar deze druif een regionale specialiteit vormt.

De oorsprong van silvaner is al lang een onderwerp van discussie. Recent onderzoek toont aan dat silvaner waarschijnlijk geen wild druivenras is, maar eerder een kruising van traminer en ‘österreichisch weiss’. DNA materiaal legt de oorsprong in de Alpen. Er wordt verondersteld dat de Cisterciënzers silvaner naar Franken hebben gebracht. De oudste documenten inzake silvaneraanplant in Duitsland komen uit het archief van Fürstlich Castell’sches Domänenamt. Silvaner is er aangeplant in de Casteller Schlossberg sedert 10 april 1659. Johann Georg Körner, een magistraat van het graafschap Castell, gaf Michael Saueracker, een officiële boodschapper, de opdracht 25 stokken silvaner – destijds bekend als ‘oesterreiche’ – te kopen voor 8 schilling en 3 ½ pfennig. Alberich Degen, abt van het klooster in Eberbach, plantte in 1665 de eerste silvanerstokken in de Würzburger Stein-wijngaard.

Op dit moment zijn in Duitsland meer dan 5.000 ha wijngaard met silvaner beplant, goed voor 5% van het totale Duitse wijnbouwoppervlak en een vijfde plaats in de lijst van meest aangeplante druiven. Met een totaal van 2.468 ha silvaner – of 9,4% van het regionaal totaal – is Rheinhessen het grootste silvanergebied in Duitsland. Het is één van de troeven van de regio en heeft een groep wijnproducenten gemotiveerd top-Silvaner te maken onder de naam RS Rheinhessen Silvaner of Rheinhessen Selection. Beide benamingen duiden wijnen aan van bovengemiddelde tot topkwaliteit.
In Franken bestaat een vijfde van de wijngaard uit silvaner, goed voor 1.261 ha. Deze ster onder de Frankische druiven brengt bijzondere wijnen voort, vooral op de zogenaamde bodems van mosselkalk en keuper.

Typische aroma’s van silvaner doen denken aan kruiden, soms zelfs rode bessen en vers gemaaid gras; de wijnen zijn vaak subtiel en hebben een zachte zuurgraad. Geadviseerd bij vis en asperges! Wanneer de druif wordt aangeplant in een zwaardere bodem zal de wijn een krachtiger karakter krijgen met uitgesproken aroma’s van rijpe peer en artisjok, waardoor een perfecte partner ontstaat bij rijke, smaakvolle gerechten.

Bron: Informatiebureau voor Duitse Wijn

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Gert Maas zegt

    12 maart 2009 om 12:27

    Beste Mariëlla,

    Lees je blog al enige jaren mee en las het bericht over 350 jaar Silvaner.

    Nu wil het ’toeval’ dat ik een m.i. vrij bijzondere Silvaner in huis heb, die voor het laatst in 2006 is gemaakt.

    Vanaf de oogst 2007 heeft de producent besloten ook de beste Silvaner druiven in zijn guts Silvaner te verwerken… waar hij vervolgens prompt een flink aantal prijzen mee binnensleepte.

    Het gaat om de Silvaner Trocken “Dittelsheimer Leckerberg” 2006 van Stefan Winter (Rheinhessen). Misschien leuk om eens te proeven, eventueel naast de prijswinnende guts Silvaner 2007 van dezelfde producent?

    Laat maar wat horen als het je leuk lijkt, stuur ik je wat op of rij ik een keer langs.

    Ben overigens vanaf zaterdag 10 dagen op werkvakantie naar Duitsland, dus zal wel daarna worden!

    Groet,
    Gert Maas.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in