• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ontkurkt: Les Entrepôts de Bercy

23 februari 2009 door Mariëlla Beukers

Je komt zo ze af en toe tegen: oude zwart-wit foto’s van kades vol met vaten of van schepen die vaten aan het lossen zijn. Getuigenissen van een voorbije wijnwereld, waarin de wijn per vat bij de consument werd afgeleverd en een vaatje wijn in de kelder net zo gewoon was als een flessenrekje in de huiskamer nu. Hoe recent dat verleden echter nog is, ontdekte ik al surfend over het web. Bertrand Celce schreef een nostalgisch verhaal over de voormalige entrepôts de Bercy, nu een geliefde entertainmentwijk langs de Seine, in de 19e eeuw hét kloppend hart van de wijnindustrie in de Franse hoofdstad. Tot circa 1960 kwamen hier dagelijks scheeps- en treinladingen vol wijn uit de provincie aan, die hier werden opgeslagen, gebotteld, ‘veredeld’, verhandeld, doorverkocht én opgedronken. Alle mogelijke beroepen in de wijnwereld waren in Bercy geconcentreerd, en om het terrein heen ontstonden beroemde en beruchte kroegen, de zogenaamde ‘ginguettes’.

De wijnconsumptie in Frankrijk liep echter terug; bovendien raakte door allerhande infrastructurele ingrepen zoals de bouw van de Boulevard Periferique de entrepôts de Bercy in een isolement én in verval. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig vielen de verlaten pandjes en loodsen definitief ten prooi aan de sloophamer en een nieuwe wijk verrees. Celce zwierf er gelukkig nog voor de sloop regelmatig rond en maakte er sfeervolle dia’s, die hij recent digitaliseerde en op zijn blog publiceerde.

Dwaal zelf maar even door de oude entrepôts de Bercy en droom weg naar voorbije tijden. Volg ook vooral wat links in het verhaal op. Velen leiden naar nog meer fraaie foto’s, uit het begin van de twintigste eeuw bijvoorbeeld.

Foto’s: Bertrand Celce, van het genoemde blog

Leuke websites, interessante boeken, boeiende films: zaken die ik wil kort wil signaleren en doorgeven komen voortaan in de rubriek Ontkurkt, die daarmee weer nieuw leven wordt ingeblazen.

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Vinama zegt

    24 februari 2009 om 18:20

    Hoi Mariëlla,

    Heb net gereageerd op je vraag van 4 januari (beter laat dan nooit….).
    Je blog staat al een tijdje in de links op mijn blog.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in