• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ontkurkt – Negotiator vinarius

7 juli 2006 door Mariëlla Beukers


Eén van de oudste aanwijzingen dat er in de Romeinse tijd in onze streken wijn werd genuttigd is te vinden op bovenstaande foto. Het is de onderkant van een altaar gewijd aan de godin Nehallenia en laat een bootje zien met een aantal vaten en links en rechts twee figuurtjes. De inscriptie die boven de foto te ontcijferen is, luidt (overgenomen van het tekstbordje in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden): ‘Voor de godin Nehallenia heeft Commodus, zoon van Ufens, zijn gelofte gaarne en met reden ingelost.’ Op de zijkant van het altaar zijn druiventrossen en -bladeren te zien, wat er samen met de tonnen op duidt dat Commodus waarschijnlijk wijnhandelaar is geweest.

Het altaar is gevonden bij Colijnsplaat in Zeeland, in het water van de Oosterschelde. Het is gemaakt van kalksteen en dateert uit de 2e-3e eeuw na Chr. Men vermoedt dat er bij Colijnsplaat in die tijd een tempel gewijd aan Nehallenia heeft gestaan en dat schippers die de overtocht naar Engeland gingen maken hier offerden aan de godin en verzochten om een veilige oversteek. Bij terugkomst werd dan een altaar opgericht als dank. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw zijn tientallen van deze altaarstenen opgevist, allemaal gewijd aan dezelfde godin, die ook vaak afgebeeld wordt op de stenen.

Wie wel eens een bezoekje aan de Romeinen in het Archeon heeft gebracht, kan zich wel een beetje voorstellen hoe dat er 1800 jaar geleden uitzag. Stel je voor: Commodus, een koopman uit Colonia Agrippina (het huidige Keulen), had langs de hellingen van de Moezel of de Rijn zijn wijn ingeladen, voer de Rijn af naar de Lage Landen en bereikte in het huidige Zeeland een groot deltagebied. Met zijn helper had hij dan een lange reis achter de rug met het platte schip, dat waarschijnlijk geboomd of geroeid moest worden en misschien ook een zeil had. Aan boord kon gegeten en geslapen worden, al zal er voor water en eten regelmatig aangelegd zijn tijdens de reis. Het ergste moest echter nog komen, de vreselijke oversteek naar Albion, het witte eiland, waar de krijtrotsen hoog boven de scheepjes uit torenden. Gelukkig betaalde men langs de kust van Cantium of in Londinium een goede prijs voor de wijn. Na een overnachting in de plaatselijke herberg, waarbij eindelijk weer eens fatsoenlijk kon worden gegeten (en gedronken, de herbergier had een van zijn vaten afgenomen), werd de veilige haven en de tempel van Nehallenia in de Zeeuwse delta achtergelaten en ving de gevaarlijke oversteek aan. Geen wonder dat na terugkeer van het vreemde eiland, dat op dat moment vooral door Keltische stammen, Picten en wat Romeinen bewoond werd, uitgebreid eer bewezen werd aan Nehallenia. Commodus, de negotiator vinarius of wijnhandelaar, had er wel een som geld voor over om een altaar te laten maken van een duur stuk geïmporteerde kalksteen (in de Lage Landen trof je die niet aan, zeker niet zo vlak aan de kust). Tenslotte kon hij veilig weer op huis aan, terug naar Colonia Agrippina.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in