De druivenoogst in Europa is gedeeltelijk voorbij, al zijn er natuurlijk gebieden waar laat-rijpende druiven nog binnengehaald moeten worden. Uit de Bourgogne kreeg ik afgelopen weekend bericht van Domaine de la Monette, waar Roelof en Marlon sinds 2007 aan het wijnboeren zijn. Regelmatig doet Roelof verslag van de werkzaamheden, en dit keer horen we meer over de oogs van 2012.
“Je hebt lang niks van me gehoord. Dat heeft alles te maken met dit wijnjaar: we hebben ons de tandjes gewerkt, nog geen vakantie gehad, en uiteindelijk een kleine maar fantastische oogst binnengehaald, de beste tot nu toe. Om even samen te vatten: het voorjaar en de eerste helft van de zomer waren een annus horribilis in Bourgogne. In de Côte Chalonnaise zijn we ontsnapt aan de voorjaarsvorst; vlakbij, in Santenay en Chassagne, is op 17 mei, enkele dagen na de ijsheiligen, 50 hectare wijngaard van andere producenten getroffen door zware nachtvorst. De stokken waren ongeveer een halve meter hoog uitgelopen, dat is er allemaal afgevroren, resultaat: geen oogst dit jaar op die percelen.
Na een koude april volgden een natte mei en juni, met als gevolg een héél vroege inzet van de mildiou, die een deel van de oogst vernietigd heeft. De bloeiperiode van de wijngaard vond plaats tijdens koud en nat weer, dus slechte vruchtzetting (weinig bessen, deels onbevrucht en daarom heel klein gebleven). Twee dagen héél heet weer, boven de 37°C, eind juli hebben een deel van de druiven verbrand. Het overwegend regenachtige weer hield aan tot begin augustus, met agressieve infecties van mildiou en oïdium als gevolg. Elke wijnboer, bio of niet, was gedwongen om vaak te spuiten, met forse dosis bestrijdingsmiddelen. Gelukkig is ons in de Côte Chalonnaise de hagel dit jaar bespaard gebleven. Vanaf begin augustus klaarde het weer zienderogen op, met een mooie augustusmaand en, na een grijs begin, ook mooi weer tot en met zondag 23 september. Op Domaine de la Monette hebben we geoogst van dinsdag 18 tot en met zondag 23 september; we hebben alles op alles gezet om die zondag de laatste druiven binnen te hebben. De druiven waren meer dan rijp, en de weersvooruitzichten miserabel. Vanaf maandag 24 september volgden inderdaad meerdere dagen koud weer met voortdurend harde regen.
De voorlopige conclusie van dit seizoen: redelijke opbrengsten pinot noir, exceptioneel rijp fruit (potentieel rond 13° alcohol), geen spoor van rot, en met een geweldig evenwicht tussen suikers, zuren, tannines en smaakstoffen. We naderen nu het einde van de vinificatie en de rode wijnen zijn groots, intens. Het worden donker-zwarte bewaarwijnen! De kwaliteit van onze andere druiven (chardonnay, aligoté en gamay) is prima, de hoeveelheden zijn echter de helft tot één derde van normaal. Een kleine oogst derhalve, van goede tot buitengewone kwaliteit.
Na de oogst en aan het begin van de vinificatie ligt de nadruk op schoonmaak van al het gebruikte materiaal en op uitrusten. Tijdens de zes dagen oogst draaien wij ongeveer 16 uur per dag, regelmatig nog wat meer. Meer dan 4 of 5 uur slaap zat er niet in. Dus zodra je kan, wil je graag wat slaap inhalen! Met de vergisting eenmaal goed op gang verschuift de aandacht direct weer naar de wijngaard: de mooie zonnige najaarsdagen (zaterdag 6 oktober 23°C) zijn ideaal om nog één keer machinaal te schoffelen vóór de winter; zo zijn de wijngaarden de komende zes maanden proper.
Het programma deze week: vanaf maandag waren we bezig met tirer les cuves, het aftappen van de jonge rode wijn, en vervolgens zachtjes uitpersen van de grote hoeveelheid schilletjes en pitjes. Deze perswijn wordt gemengd met de rest en geeft wat meer structuur. De nog natte marc (natte schilletjes en pitjes) gebruiken we ook om een aantal kazen (Tommes de Savoie) in te pakken. Vier tot zes weken rijping ingepakt in de marc geeft een buitengewoon intense en lekkere smaak aan de kaas. Wie wil proeven: zondagmiddag 18 november presenteren we onze wijnen én deze kaas in Wijnkoperij De Hermitage in Amsterdam.
Ander item voor deze week: de botteling van de resterende cuvées rood 2011: in totaal bijna 8.000 flessen gaan deze week gebotteld worden. Op het domein staan zeven grote pallets met lege flessen en we hebben twee enorme kartonnen dozen met kurken. Bovendien is er een forse stapel stalen rekken om straks al die flessen te kunnen opbergen.
Laatste nieuwtje: we staan met twee wijnen met een prima commentaar (2 sterren) in de Guide Hachette 2013, en bovendien in de Bettane & Desseauve 2013 en in de Guide de Bon Vins à Moins de € 20 van de Revue de Vin de France. Daarnaast een vermelding in de RVF van juni jongstleden voor onze Mercurey 2011 als beste Mercurey van dat jaar en één van de 2.000 beste wijnen van Frankrijk in deze jaargang. Over positieve publiciteit dus niet te klagen.