• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

(Oogst)bericht uit Mercurey – 2

17 september 2009 door Mariëlla Beukers


Op Twitter en in de mailbox vliegen de oogstberichten me om de oren. Over de oogst in de Penedes schreef ik al eerder, en later deze week volgt meer. Uit de Bourgogne, waar de Nederlanders Roelof en Marlon bezig zijn Domaine de la Monette op te bouwen, kreeg ik het volgende uiterst spannende bericht, uit de eerste hand!

“Dinsdag 15 september 2009: We zitten hier uit te hijgen van de oogst! De afgelopen weken zijn vooral opgegaan aan oogstvoorbereiding: laatste dingetjes corrigeren in de wijngaard, twee maal per week rijpheidsanalyses, en vooral: leveranciers achter de vodden zitten. Vrijdag 4 september zijn de laatste cuves geleverd.

Vorige week zijn we begonnen met meehelpen op een bevriend domein, waarmee we een groot deel van de oogstploeg gedeeld hebben. Na analyse van de rijpheid van diverse percelen hadden we besloten bij hen te beginnen, en bij ons te eindigen. Afgelopen vrijdagmiddag (11 september) zijn we dan uiteindelijk begonnen, met een heel kleine equipe van slechts 15 man. We hadden moeite om de plukkers op snelheid te krijgen. Vrijdagmiddag-vermoeidheid, een iets andere werkwijze bij ons en een groot perceel deden de moed in de schoenen zinken bij de plukkers. Zelf hadden we wat moeite om het juiste ritme te vinden tussen de plukploeg en de ploeg in de cuverie. Daar stonden zes man voor het aannamen van de kistjes, de sorteertafel, en het verwerken van de gesorteerde oogst met de ontsteler (egrappoir) en de pomp.

Zaterdag ging het een stuk beter met een grote ploeg van 26 man, een goed ritme en nog steeds prima weer. Zondag hebben we een lange ochtend doorgewerkt, tot bijna 13:00 uur, maar toen was het dan ook gebeurd. Beide dagen heeft Marlon zich druk gemaakt met de voedselvoorziening en de papierwinkel (aanmelden bij de verzekering, uitdraaien van loonstroken etc…).

Uiteindelijk hebben we van ons perceel Mercurey van 1.3 hectare, dat onderverdeeld is in vier verschillende blokken, twee verschillende cuvées gemaakt. We vinifiëren ze apart, en als dat voldoende onderscheid oplevert, brengen we ze ook apart op de markt. Daarnaast hebben we een kleine cuvée Bourgogne rouge, die zo mogelijk nog mooier is dan de Mercurey.

Onze oenoloog is over de kwaliteit zeer te spreken: we hebben uiteindelijk (mazzel!) geoogst op het optimale moment, ultra-rijp maar niet overrijp. Er is veel suiker (chaptaliseren zal zeker niet nodig zijn), maar de zuurgraad is ook behoorlijk aanwezig.
De smaak is loepzuiver, onder doordat we rigoreus getrieerd hebben. En tenslotte is het volume boven verwachting – maar binnen de wettelijke limieten. Kortom, we zijn behoorlijk opgetogen. De meeste collega’s overigens ook, ze hebben het over de beste oogst in 25 jaar. Wat je noemt met je neus in de boter vallen!

Tot vanochtend heb ik de drie verschillende cuves ultra-koud gehouden, tussen 8 en 11 graden. Doel van dit ‘koud weken’ is de kleur- en geurextractie al flink op gang te brengen. En dat lukt: het sap is zelfs na toevoegen van zwavel nu al flink rood.Vanochtend (woensdag 15 september) heb ik de koeling afgezet, zodat de gisten langzaam maar zeker aan het werk kunnen. Twee maal per dag doe ik een remontage (het rondpompen van het sap met als doel de bovenop drijvende velletjes flink nat te houden). Het met de voeten treden gaan we niet doen: in een rijp jaar als dit zou dat mogelijk tot wijn met te veel tannine kunnen leiden.

Inmiddels zijn we ook begonnen met het inrichten van de vatenkelder. De meeste vaten (een mix van nieuwe en reeds gebruikte) zijn gearriveerd, de laatste gaan we overmorgen ophalen op Domaine d’Angerville in Volnay.

Om een lang verhaal kort te maken, we zitten er nu echt middenin en hebben de tijd van ons leven – het is allemaal hardstikke spannend, en bereleuk zeker nu het ook nog lijkt te lukken.”

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in