• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oogstverslag uit Made

8 november 2007 door Mariëlla Beukers

Mijn mailbox draait tegenwoordig voornamelijk om wijn: persberichten, oogstnieuws, uitnodigingen etc…. Niet alles is geschikt om op Wijnkronieken te publiceren, maar uitzonderingen maak ik graag voor sympathieke mensen. Van De Linie in Made ontving ik ooit heel snel een doos wijn voor een cursus die ik gaf. Bovendien behoort De Linie tot de betere en serieuze producenten van Nederland. Daarom hierbij een bericht van Marius van Stokkom over zijn oogst 2007.

De druivenpluk is in onze wijngaard in Made (N-Br) nog nooit zo vroeg begonnen. De laatste oogst was op zaterdag 6 oktober. De Pinot Noir. Normaliter vindt dit eind oktober, begin november plaats. Dank zij het zeer warme weer in april stonden de druiven medio mei al in volle bloei. Vier weken eerder dan gebruikelijk.
Helaas was juni en juli erg vochtig en groeizaam. Niet alleen voor de druivenplanten maar ook voor de schimmel Peronospera; ook wel valse meeldauw genoemd; hetgeen mij dan ook zeer veel werk bezorgde. Door de weelderige groei en het klamme ziekelijke weer was dit jaar de omstandigheid voor peronospera ideaal. Veel werk had ik dan ook met het verwijderen van overdadige scheuten en bladeren.
Door te zorgen voor een luchtige begroeiing droogde het gewas tussen de buien snel op, zodat de schimmelsporen geen kans kregen uit te lopen. Een voorwaarde voor het uitlopen van de sporen van deze schimmel is een aantal uren nattigheid. Gelukkig waren de maanden augustus en september in Made droog.
Doordat de druiven een maand eerder aan de afrijping begonnen stonden ze dus ook veel langer in het daglicht en er dus sprake was van meer fotosynthese. Ook al liet de zon nogal eens verstek gaan.
De oogst is dus in tegenstelling tot 2006 zeer rijkelijk en van zeer goede kwaliteit. Zeer gezond. Totaal geen botrytis; hoog in het suiker en laag in het zuur.
Suikergehalten van 21 gew %; ofwel ongeveer 90 graden Oechsle; waren dit jaar gebruikelijk, hetgeen zonder extra suiker toevoeging een wijn oplevert van ongeveer 11 % vol.
Eigenlijk voldoende voor een fruitige wijn. Maar ja; men wil helaas zonodig veel alcohol.

Er verschenen afgelopen tijd nogal eens rampberichten omtrent meeldauw uit het buitenland, maar daar heb ik dit jaar geen last van.
Doordat het in Nederland nog al eens nat is ben ik erg allert op schimmelgroei, zodat dit jaar toch een geredde oogst opleverde.
Wat dat betreft een ervaringsvoordeel in vergelijking met wijngebieden waar het doorgaans droog en heet is. Volgende oogsten zullen aantonen dat het klimaat zich werkelijk wijzigt? Eerst zien en dan geloven!

Momenteel staat de rode wijn in zijn tweede gisting. De witte en rosé is uitgegist maar staat nog op zijn gist.

Met vineuse groet,

Marius van Stokkom

1 november 2007

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Nederland en België

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in