Nou is het zo’n bekend wijngebied, waar je veel over gelezen hebt, dat in het middelpunt van de wijnbelangstelling staat en wereldberoemde wijnen produceert, en dan nog weet het je te verrassen met iets wat je absoluut niet wist! Daar komt het…. wie wist er dat in de regio Bordeaux ook mousserende wijnen gemaakt werden? Ik niet in ieder geval. Maar sinds 1990 is er een heuse appellation voor Crémant de Bordeaux, met alle strenge regels die daarbij horen! Er zijn slechts een handvol producenten… o nee, sorry, dat mag ik niet zeggen van eigenaar van huis waar we op bezoek waren. Monsieur Brèque tikte ons op de vingers: “pas de producteurs, mais elaborateurs de crémant de Bordeaux”.
Op een zonnige ochtend bezochten we Maison Rémy Brèque in Saint Gervais, niet ver van Bourg, op de rechterover van de Gironde. Het landschap is er lieflijk, met glooiende hellingen en overal dorpjes omgeven door wijngaarden. De stille wijnen vallen onder de AOC Côtes de Bourg of AOC Bordeaux. Aangeplante druiven zijn merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, sauvignon blanc, muscadelle en semillon, plus nog wat andere zo hier en daar.
Het proeflokaal van Maison Brèque was uiterst simpel, met wat oorkonden aan de wand, wat plastic stoeltjes en een rijtje flessen op een barretje. Ontzettend veel bezoekers leken er niet langs te gaan. Monsieur Brèque kwam ons tegemoet uit het woonhuis, en ging ons voor naar proeflokaal en kelder. Een bezichtiging van de cave sloegen we af, daar konden we ons inmiddels wel iets bij voorstellen. Het geheel was uitgehouwen in een lage wand van kalksteenrotsen. Omstandigheden die aan de Loire deden denken! Bij navraag bleken de bodems zeer divers te zijn, niet alleen maar kalksteen.
Ja, we mochten wat proeven, al was monsieur Brèque niet heel erg toeschietelijk. Pas toen wij meldden dat wij dankzij de Guide Hachette en een flyer in onze gîte hier waren, werd het gesprek iets levendiger. Monsieur is de vierde generatie elaborateur in Saint Gervais. Overgrootvader Rémy startte het bedrijf in 1927 in een oude steengroeve waar stenen voor de huizenbouw in Bordeaux vandaan waren gehaald. Rémy was viooldocent en dol op bubbels. Hij besloot wijnen te gaan maken volgens de methode champenoise, wat nu methode traditionelle heet. Wijnen dus die precies zo gemaakt worden als champagne.
In de eigen wijngaarden gebeurt de oogst met de hand. Ook worden druiven aangekocht bij diverse andere wijnboeren. Remuage (het schudden en draaien van de flessen om het dépot in de hals te krijgen) gebeurt ook met de hand. Van gyropalletes moeten ze niets hebben in Saint Gervais. . Een schatting van het aantal flessen per jaar wilde monsieur Brèque niet geven: dat hing af van de oogst, het jaar etc…
We proefden een paar witte wijnen en een rosé. Vooral de Cuvée Prestige kon ons bekoren, gemaakt van voornamelijk semillon. Geen hoogvlieger, wel een prettig glas, zeker als opwekkend apéritief. De Rosé Brut, van cabernet sauvignon en merlot, was nog iets feestelijker, met sappig rood fruit, vooral aalbessen, subtiele mousse en een vrolijke afdronk. En voor prijzen van respectievelijk € 6,40 en € 6,30 kun je het echt veel slechter treffen. Natuurlijk ging er een doosje mee, dat ook hier in Nederland nog uitstekend smaakte afgelopen zondag, bij oesters van de barbecue. Mocht je in de Bordeaux zijn, aarzel dan niet een producent elaborateur op te zoeken en ga eens proeven! In de Guide Hachette staan er diverse genoemd, waaronder Brèque.