Met een schitterend zonnig weekend is de herfst begonnen. Onmiddellijk droom ik dan weer weg naar prachtige streken, liefst natuurlijk wijngebieden. Geen seizoen zo heerlijk om een wijnstreek te bezoeken als de herfst. Je treft er dan oogstende wijnboeren, gezellige feesten, kleurrijke landschappen en zonnige dagen om te wandelen, fietsen of gewoon vanaf een terras al het schoons te bekijken. Helaas zit dat soort reisjes er voor mij even niet in. Maar gelukkig ligt vandaag het boek Wijnroutes open op mijn tuintafel, en blader ik daar af en toe verlekkerd in. Deze Nederlandse vertaling van Wine Trails, een boek dat al in 2017 bij Lonely Planet verscheen, bevat 52 routes in 20 landen, langs in totaal 327 wijngaarden. Over heel de wereld: van Argentinië tot Australië en van Georgië tot de Verenigde Staten. En uiteraard tal van landen in Europa, waaronder zelfs Engeland. (Nederland is nog niet opgenomen, maar dat komt vast nog wel eens…) Voor iedere wijnstreek is er een kaartje, een korte beschrijving en een lijst met aanbevolen producenten. Daarnaast zijn er tips voor overnachtingsadressen, restaurants, activiteiten en evenementen. De routes zijn in een weekend te doen. Het boek is rijk geïllustreerd, met sfeervolle foto’s.
Ik verdiep me in de South Downs, en zie mezelf al een glaasje Engelse bubbels drinken in de oude Engelse hoofdstad Winchester. Of zal ik naar de Champagne reizen, maar vijf uurtjes hiervandaan als ik nu in de auto stap? En oh ja, naar Nieuw-Zeeland en Chili wilde ik ook nog eens. Of naar de beroemde en historische wijngebieden Franschhoek en Stellenbosch, in Zuid-Afrika…
Bij de routes worden alleen wijnhuizen genoemd die open zijn voor publiek. Dat is lang niet altijd zo; niet ieder wijnbedrijf heeft de tijd of menskracht om bezoekers te ontvangen. Maar bij de opgenomen wijnhuizen kun je op zijn minst tijdens openingstijden wijn kopen, of er is een terras of proeflokaal. Soms ook wordt het maken van een afspraak aangeraden, zoals bij de wijnhuizen die genoemd worden in de Moezel.
Wijnroutes is volgens de Inleiding expliciet bedoeld voor mensen ‘die gewoon graag een glas wijn drinken. Geen duistere taal over malolactische gisting of beoordelingssystemen’. Of dat nu echt zo duister is, over het proces van wijnmaken spreken, daar ben ik het niet mee eens. Maar waar ik het wel mee eens ben is dat er niets leukers is dan kennismaken met wijn op de plaats waar hij gemaakt wordt. En praten met de mensen die er verantwoordelijk voor zijn. Daarom mijn advies: gebruik het boek, en ga op ontdekking uit!
Lonely Planet, Wijnroutes. Ontdek de mooiste wijnstreken ter wereld
Kosmos Uitgevers, isbn 978 90 21572567, prijs €25,-