Jurylid Frank Jacobs: ‘Kwaliteit Nederlandse wijn neemt elk jaar flink toe’
Eenmaal goud, 24 zilver en 33 brons. Dat is de score van de Nederlandse Wijnkeuring 2012. De medailles werden gisteren uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Groeneveld in Baarn. De gouden medaille was voor Wijngoed Montferland in de Gelderse Achterhoek, die daarnaast ook nog eens drie bronzen medailles in de wacht sleepte. Het totale aantal bekroonde wijnen ligt twee procent hoger dan vorig jaar. Juryvoorzitter Frank Jacobs stelde dan ook vast dat “de Nederlandse wijnen nog altijd in de lift zitten en dat de kwaliteit elk jaar toeneemt.”
De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Ditmaal voor de tiende keer in de huidige vorm. Er werden er 169 wijnen ingeschreven. Daarvan kregen er 58 een medaille. Hierbij is Gelderland koploper met 24 medailles, gevolgd door Limburg met 10 en Overijssel met 5. Daarnaast zijn er 75 wijnen die een enkele punt tekort kwamen voor een medaille. Deze kregen het WIN-Keurzegel toegekend.
Oogstjaren
Het aantal gouden medailles is lager dan de afgelopen twee jaar. Maar volgens juryvoorzitter Frank Jacobs mag daaruit niet de conclusie worden getrokken dat de kwaliteit van de wijnen terugloopt. De helft van de gouden wijnen en veel van de andere medaillewijnen waren toen afkomstig uit 2009, waarin het groeiseizoen voorspoedig verliep. Bij de keuring dit jaar is het leeuwendeel afkomstig van de minder geslaagde oogstjaren 2010 en 2011. “Met deze informatie in het achterhoofd ziet de medaillespiegel er ineens heel anders uit”, aldus Jacobs. “Vergelijken we het resultaat van nu met de beide voorgaande keuringen, dan zien we dat het aantal medailles procentueel zelfs weer gestegen is, naar ruim 34%. En dat voor wijnen uit, klimatologisch gezien, minder gezegende oogstjaren. We kunnen niet anders stellen dan dat de kwaliteit van de wijnen elk jaar toeneemt.”
Vier panels
De deelnemende wijnen zijn allereerst analytisch onderzocht op eventuele fouten. Vervolgens hebben vier panels van wijnprofessionals verspreid over twee dagen alle wijnen geproefd en beoordeeld. Dit gebeurde volgens het internationaal gebruikte O.I.V. systeem waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen. “Het winnen van een medaille is het resultaat van een beoordeling volgens internationale maatstaven op een wijze waarop op andere concoursen ook grote bordeaux, bourgognes of andere topwijnen in de wereld beoordeeld worden”, benadrukte juryvoorzitter Jacobs.
Dit jaar deden er overigens ook 27 Belgische wijnen mee. Voorzitter Simon Crone van Wijngaardeniersgilde Nederland zei te hopen dat er verdere samenwerking met België mogelijk is en er een soort wijnkeuring van de lage landen kan ontstaan.
Open Wijngaardendag
Nederland telt inmiddels ca 180 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 240 ha. De prijsuitreiking vormde de opmaat voor de Nationale Wijnweek, die begint met een open dag van de Nederlandse wijngaarden in weekend van 29 en 30 september. Dan zijn er tientallen wijngaarden in heel Nederland opengesteld voor belangstellende bezoekers.
Een lijst van alle medaillewinnaars vind je op de site van het Wijngaardeniersgilde.
[persbericht]