• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Opnieuw recordoogst voor Nederlandse wijnboeren ondanks natte zomer 2023

23 maart 2024 door Mariëlla Beukers

De Nederlandse wijnboeren hebben opnieuw een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), gepresenteerd via een persbericht van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). In totaal is er afgelopen wijnjaar 12.774 hectoliter wijn geproduceerd. Dat staat gelijk aan zo’n 1,7 miljoen flessen. Een groei van liefst dertig procent vergeleken met een jaar eerder.

Oogst 2023 bracht ook voor Stadswijngaard Utrecht een rijke opbrengst souvignier gris-druiven

In 2022 werd er ook een recordhoeveelheid druiven geoogst, dankzij een warme en droge zomer. Toen was er 9.837 hectoliter Nederlandse wijn. Voor 2023 is dat dus fors meer. Wereldwijd was er vorig jaar juist een daling te zien in de wijnproductie. Met name in Zuid-Europa hadden wijnboeren veel last van extreem weer.

In Nederland kende het afgelopen seizoen juist een goede start met weinig nachtvorst en een droge periode in juni. Dat zorgde voor een korte en krachtige bloei met grote trossen. Juli was echter behoorlijk wisselvallig. Er viel bovengemiddeld veel regen (bron: KNMI) wat zorgde voor de nodige uitdagingen in de wijngaard, zoals schimmeldruk. Door de zonnige nazomer is er uiteindelijk alsnog een recordhoeveelheid druiven geoogst.

Meer wijngaarden

De grotere oogst is mede te danken aan nieuwe wijngaarden die in de afgelopen jaren zijn gestart. Het oppervlak Nederlandse wijngaarden is naar schatting gegroeid tot zo’n 302 hectare. Daarmee is er in 2023 per hectare gemiddeld 42 hectoliter wijn geoogst. Een jaar eerder lag dit gemiddelde lager, zo rond de 36 hectoliter.

De RVO deelt ook jaarlijkse de verhoudingen tussen de verschillende wijncategorieën. Zo worden er in Nederland ook wijnen gemaakt die onder een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vallen. In 2023 zijn er naar verhouding iets minder BOB-wijnen en minder rode wijnen geproduceerd. Het totale aandeel witte wijnen betrof 76%, tegenover 24% rode wijnen.

Mousserende wijn

Voor het eerst heeft de RVO ook een inschatting gemaakt van de hoeveelheid mousserende wijn die in Nederland is geproduceerd. Dit is bijna 14% van alle wijn die van oogst 2023 wordt gemaakt. Dat zijn ruim 238.000 flessen mousserende wijn. Ook nieuw is de meting van wie de druivenoogst heeft verwerkt. Zo blijkt vorig jaar ruim driekwart van de druiven door de wijnboer zelf te zijn verwerkt. Ongeveer 20% van de druiven is door een andere wijnmaker vergist. De resterende hoeveelheid is doorverkocht aan collega-wijnboeren.

De komende maanden worden naar verwachting vooral rosés en witte wijnen van oogst 2023 gebotteld en op de markt gebracht. Een overzicht van alle wijnproductiecijfers van de afgelopen jaren is te vinden op www.nederlandsewijninfo.nl/productiecijfers.

Categorie: Wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in