• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Opwarmertjes voor La Rioja

19 oktober 2013 door Mariëlla Beukers

bodega-fichag12

Nog een paar dagen, dan start de Digital Wine Communications Conference, voorheen European Wine Bloggers Conference. Deze zesde aflevering wordt gehouden in La Rioja, net als de allereerste editie. Uiteraard ben ik er weer bij, niet alleen voor de conferentie zelf, maar ook voor het wijngebied, waar ik tot mijn schande nog niet ben geweest.

Inmiddels heb ik door veel lezen, het schrijven van een historisch artikel voor Catavino en de voorbereidingen voor de reis al een aardig beeld van het gebied. Vanuit onze standplaats Logroño, precies op de grens van de drie deelgebieden Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa, zullen we diverse beroemde wijnhuizen bezoeken. Verwacht van mij later dit jaar artikelen over de Bodegas Marques de Riscal en LAN bijvoorbeeld, of over het wereldberoemde wijnmuseum van Dinastia Vivanco in Briones.

Tijdens die voorbereidingen kwam ik ook de diverse stijlen in Rioja-wijnen tegen: van klassiek en ‘uitgedroogd’ tot krachtpatsers barstend van het fruit à la Robert Parker. Wat mijn stijl is, of welk huis voor welke stijl staat: ik ga het binnenkort allemaal graag ervaren.

galeria26gIndrinken
Recent kon ik me gelukkig alvast wat ‘indrinken’ in de materie, dankzij een drietal wijnen uit het gebied die hier plotseling op de stoep stonden. Het ging om een rode wijn uit het buurgebied Navarra en twee wijnen uit Rioja.

De ‘simpelste’ van de drie was de Monte Cristo Crianza M uit 2009, een fruitige blend van tempranillo en cabernet sauvignon uit Navarra; de DO overlapt voor een deel die van Rioja Baja. Voor zijn € 6,95 geeft deze wijn enorm veel drinkplezier! Aroma’s van rood en zwart fruit, wel een beetje jammy maar met een frisse ondertoon van rozenbottel. Veel fruit in de smaak, alsof er kersen op sap in je glas zitten, met wat hints van laurier en specerijen. De donker bordeauxrode wijn heeft een sterk drogende afdronk. Heerlijk bij een pittige pasta met chorizo bijvoorbeeld.

De wijn is afkomstig van het familiebedrijf Bodegas Camilo Castilla opgericht in 1856 in Corella. Hij rijpte 12 maanden in nieuwe barriques van Frans en Amerikaans eiken, daarna 6 maanden op de fles. Opvallend genoeg was dat nieuwe hout van de vaten niet heel ‘aanwezig’. Bijzonder is ook de keuze van de druiven: Navarra staat vanouds bekend als garnacha-land, waarvan men bovendien rosé voor plaatselijke consumptie maakt(e). De laatste decennia groeit de aanplant van tempranillo echter enorm, en neemt het aantal uitstekende rode wijnen uit het gebied toe. Dit is een goede representant!

Carpess en Egomei
De beide Rioja’s vertegenwoordigden een stapje hoger op de kwaliteitsladder. Ze bleken afkomstig van dezelfde ‘moedermaatschappij’ als de wijn uit Navarra, van een ‘finca’ in de Rioja Baja, hemelsbreed maar een paar kilometer van het eerder genoemde Corella. De Carpess Crianza 2010 (prijs € 9,95) was gemaakt van uitsluitend tempranillo die 12 maanden op Frans eiken had gerijpt. Donkerdieprood van kleur, met vooral veel tonen van tabak, chocolade, bosbes. Zeer zachte en soepele wijn, vooral na een flinke tijd in het glas. Van de twee wijnen vonden we dit de meest klassieke.

De derde wijn, Egomei 2009 (prijs € 19,95), zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij de Amerikanen, Robert Parker voorop: krachtig en stevig, met veel fruit (vlier, bosbes, braam) en veel hout, vooral herkenbaar door de stevige vanille- en zelfs marshmallow-tonen. De zuren waren gelukkig ook heftig aanwezig, om al het zwoels te compenseren; de wijn is een blend van tempranillo en graciano. Opvallend aan beide wijnen – Carpess en Egomei – was verder de fors bittere afdronk.

Ik ben heel benieuwd of deze wijnen aansluiten bij wat ik in Rioja zelf ga proeven. Wordt vervolgd!

De wijnen van Bodegas Camilo Castilla zijn verkrijgbaar bij diverse speciaalzaken, onder andere deze in Utrecht.

Categorie: Proeven Tags: DWCC, Egomei, EWBC, Rioja, Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in