• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oude wijn in oude flessen

14 december 2004 door Mariëlla Beukers

Het is ongelofelijk: overal kom ik ineens wijngeschiedenis tegen. Eerst meldt Wijnplein de vondst van 9000 jaar oude wijn. Gisteren komt Jan Rook met de oudste wijnfles, gevonden in Duitsland en te zien in het Historisches Museum der Pfalz.

Die stokoude ‘wijn’ werd gevonden in China, in de vorm van residu op de scherven van een aardewerken pot. Chemische analyse toont aan dat de drank heeft bestaan uit gegiste honing, rijst en fruit, mogelijk druiven. Tot nu toe werd door de specialist op dit gebied, Patrick McGovern van het Museum of Archaeology and Anthropology van de Universiteit van Pennsylvania, aangenomen dat aardewerken potten in Hajji Firuz in Iran het oudste residu van een alcoholische drank bevatten. Chateau Hajji Firuz werd gedateerd op zo’n 5400-5000 jaar voor Christus.

Andere spectaculaire vondsten in China betreffen bronzen vaten waarin nog gefermenteerde vloeistof aanwezig was! De vaten waren zo vakkundig afgesloten dat een deel van de vloeistof nog steeds te proeven was. Volgens McGovern hadden de Chinese wijnmakers 3000 jaar geleden (dus rond 1000 voor Christus) hun technieken sterk verbeterd: van rijst en gierst werd wijn gemaakt, die op smaak gebracht werd met allerlei aromatische kruiden, bloemen schorsen.

De fles in Duitsland is heel wat jonger: uit 325 na Christus. Maar ook deze schijnt nog vloeistof te bevatten, dit keer afgesloten met olie, een techniek die de Romeinen wel vaker toepasten. De olie bleef boven op de wijn drijven en sloot blijkbaar goed af. Hoe ze beide vloeistoffen dan vervolgens van elkaar scheidden alvorens een glaasje uit te schenken, wordt er niet bijverteld. Moet een nauwkeurig klusje geweest zijn.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in