• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Oudste herbarium met druivenrassen geanalyseerd

21 januari 2015 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Een Spaans wijnhuis werkt samen met een wetenschappelijke organisatie om met behulp van DNA-analyses de druivenrassen te identificeren die vertegenwoordigd zijn in het oudste herbarium met druivenrassen ter wereld. Het herbarium wordt sinds 1802 bewaard in de Botanische Tuinen van Madrid en werd samengesteld door Simón de Rojas Clemente y Rubio. Het bestaat uit 186 vellen, elk met de bladeren en gedroogde knoppen van een specifiek druivenras. Alle planten werden in Andalusië verzameld. Simón de Rojas Clemente y Rubio geldt als de eerste ampelograaf ter wereld. Hij was de eerste die een wetenschappelijke methode gebruikte om gecultiveerde druivenrassen te bestuderen, aldus het persbericht.

Het volledige persbericht, verzonden door Grupo Estevez, het betrokken wijnhuis, luidt aldus:

A team of researchers from the prestigious Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) [Spanish National Research Council] will study the oldest herbarium of grapevine varieties in the world, in collaboration with José Estévez, one of the main winery groups in Andalusia (Spain), which exports its products to 30 markets on five continents and owns nearly 800 hectares of vineyards.

The project is lead by CSIC researcher María del Carmen Martínez (Misión Biológica de Galicia), who will use ampelographical techniques and DNA to identify the varieties of grapevines in the herbarium, which has been preserved since 1802 in the Royal Botanical Gardens of Madrid, in order to determine exactly which varieties are currently grown and which have disappeared. Joining the effort are researcher Mauricio Velayos, of the Madrid Botanical Gardens, and a research group from INRA-Montpellier (France), under the direction of Jean-Michel Boursiquot.

“The data collected so far indicate that this is the oldest herbarium of cultivated grapevines in the world,” indicates Martínez. The next oldest, he adds, would be that preserved in France, which dates back to 1870.

HERBARIUMThe herbarium created by Simón de Rojas Clemente y Rubio consists of 186 herbarium sheets, each including the leaves and dried buds of a specific variety. All the samples were collected in areas of Andalusia. Since then, they have been kept at the research center in Madrid, along with more than 1,000,000 different specimens, which make up the largest herbarium of vascular plants.

Simón de Rojas Clemente was the first to apply the scientific method to the study and description of the cultivated varieties of grapevines, and is thus considered to be the world’s first ampelographer. In 1807 he published a book establishing a method for description that was subsequently translated and imitated by experts around the world. “As a matter of fact, practically all the parameters that he established are still being used today, since they form part of the official code for the description of grapevine varieties of the International Grapevine and Wine Organization, of which 46 countries are members,” indicates Martínez.

Clemente includes in his book the description of a large part of the varieties preserved in the herbarium, but his habit of giving them names dedicated to authors or even making them up does not allow us to know exactly which ones they are, Martínez argues. “Therefore, being able to complete the descriptions in the book with new ampelographic and molecular studies performed directly on the material from the herbarium will allow us to know which correspond to current varieties and which may have disappeared,” the researcher explains.

José Estévez, formed by the wineries La Guita, Marqués de Real Tesoro and Valdespino, exports to more then 30 countries on five continents, including the United States, Canada, Russia, Japan, China, Mexico, the United Kingdom and the Netherlands, among others.

 

Categorie: Nieuws, Rare druiven, Wijngeschiedenis Tags: druivenrassen, Spanje, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in