• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Paard en wijn

18 april 2013 door Mariëlla Beukers

AMSTUTZ_Paard_WT.inddHet is overduidelijk: bij paard drink je rood! En wel van de stevige soort. Onno Kleyn geeft in het pas verschenen boekje Paard! 33 recepten met paardenvlees, en bij ieder recept raadt hij een wijn aan. Dat is in het meeste van de 33 gevallen krachtig rood, slechts vier keer wit: één maal Pinot Gris, één maal weelderige Chardonnay en twee maal knallende Viognier.

In de week dat er opnieuw rumoer is rondom het paardenvleesschandaal, komt Uitgeverij Fontaine met een 88 pagina’s tellend informatief boekje over het eten van paardenvlees. Journaliste Karin Amstutz zette de feiten rondom het schandaal op een rijtje, maar dook ook in de rijke geschiedenis van het eten van paardenvlees.

Want iedereen is het er eigenlijk wel over eens: het eten van paardenvlees zelf is niet schandalig, in tegendeel. De column van Silvia Witteman uit de Volkskrant van 12 februari 2013, die in het boekje als voorwoord is afgedrukt, vat het allemaal haarfijn samen.

Het schandaal echter gaat over het feit dat je er niet van op aan kunt dat er in je bakje diepvries lasagne gewoon rundvlees zit als dat op de verpakking staat. We kunnen niet meer vertrouwen op de informatie die ons over ons eten voorgeschoteld wordt! Op deze zaken gaat het boekje niet in.

Paard! vertelt Nederland hoe gezond paardenvlees is, in welke landen en culturen het op het menu staat en hoe je het bereidt. De Italianen zijn bijvoorbeeld dol op paardenvlees, en hebben er talloze recepten voor. De inwoners van een Polynesisch eiland vinden paardenvlees een delicatesse! Naast de informatie van Karin Amstutz staan dan ook terecht de 33 recepten bijeengebracht door Onno Kleyn. Uiteraard geeft hij ook een échte lasagne van paardenvlees ;-). De recepten zijn een openbaring voor iemand zoals ik, die in haar leven slechts een enkel plakje paardenrookvlees op brood gegeten heeft. Ze zijn allemaal heel goed te maken, en achterin het boek staan zelfs adressen van paardenslagers. Om met Silvia Witteman te besluiten: eet meer paard!

Karin Amstutz en Onno Kleyn, Paard! Het schandaal, de feiten en 33 recepten, isbn 978 90 5956 500 5, prijs € 8,95


 

Categorie: Wijn & eten Tags: Onno Kleyn, paard, paardenvlees, wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Marijke Bol zegt

    19 april 2013 om 18:58

    Hallo Mariella,

    In mijn jeugd heb ik een neus-keelamandelenopeeratie ondergaan, ik meen toen ik 9 jaar oud was en de behandelend arts schreef voor om aan te sterken, iedere dag paardenbiefstuk eten. Opa haalde deze biefstuk bij een slager in het Oude Noorden of bij de Ringdijk. Het was niets bijzonders heel gewoon en ik vond het heel lekker. Alleen na het iedere eten van het vlees ging het mij wel tegenstaan, maar dat is weer wat anders. Groeten,marijke bol

  2. Mariëlla Beukers zegt

    20 april 2013 om 16:28

    Leuk Marijke, die herinnering aan opa! Aten jullie het gewoon ook vaker? Ik ben het van thuis nooit gewend.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in