Het is overduidelijk: bij paard drink je rood! En wel van de stevige soort. Onno Kleyn geeft in het pas verschenen boekje Paard! 33 recepten met paardenvlees, en bij ieder recept raadt hij een wijn aan. Dat is in het meeste van de 33 gevallen krachtig rood, slechts vier keer wit: één maal Pinot Gris, één maal weelderige Chardonnay en twee maal knallende Viognier.
In de week dat er opnieuw rumoer is rondom het paardenvleesschandaal, komt Uitgeverij Fontaine met een 88 pagina’s tellend informatief boekje over het eten van paardenvlees. Journaliste Karin Amstutz zette de feiten rondom het schandaal op een rijtje, maar dook ook in de rijke geschiedenis van het eten van paardenvlees.
Want iedereen is het er eigenlijk wel over eens: het eten van paardenvlees zelf is niet schandalig, in tegendeel. De column van Silvia Witteman uit de Volkskrant van 12 februari 2013, die in het boekje als voorwoord is afgedrukt, vat het allemaal haarfijn samen.
Het schandaal echter gaat over het feit dat je er niet van op aan kunt dat er in je bakje diepvries lasagne gewoon rundvlees zit als dat op de verpakking staat. We kunnen niet meer vertrouwen op de informatie die ons over ons eten voorgeschoteld wordt! Op deze zaken gaat het boekje niet in.
Paard! vertelt Nederland hoe gezond paardenvlees is, in welke landen en culturen het op het menu staat en hoe je het bereidt. De Italianen zijn bijvoorbeeld dol op paardenvlees, en hebben er talloze recepten voor. De inwoners van een Polynesisch eiland vinden paardenvlees een delicatesse! Naast de informatie van Karin Amstutz staan dan ook terecht de 33 recepten bijeengebracht door Onno Kleyn. Uiteraard geeft hij ook een échte lasagne van paardenvlees ;-). De recepten zijn een openbaring voor iemand zoals ik, die in haar leven slechts een enkel plakje paardenrookvlees op brood gegeten heeft. Ze zijn allemaal heel goed te maken, en achterin het boek staan zelfs adressen van paardenslagers. Om met Silvia Witteman te besluiten: eet meer paard!
Karin Amstutz en Onno Kleyn, Paard! Het schandaal, de feiten en 33 recepten, isbn 978 90 5956 500 5, prijs € 8,95
Marijke Bol zegt
Hallo Mariella,
In mijn jeugd heb ik een neus-keelamandelenopeeratie ondergaan, ik meen toen ik 9 jaar oud was en de behandelend arts schreef voor om aan te sterken, iedere dag paardenbiefstuk eten. Opa haalde deze biefstuk bij een slager in het Oude Noorden of bij de Ringdijk. Het was niets bijzonders heel gewoon en ik vond het heel lekker. Alleen na het iedere eten van het vlees ging het mij wel tegenstaan, maar dat is weer wat anders. Groeten,marijke bol
Mariëlla Beukers zegt
Leuk Marijke, die herinnering aan opa! Aten jullie het gewoon ook vaker? Ik ben het van thuis nooit gewend.