• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Perfecte aspergewijn: Manoir Grignon Muscat Sec

9 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Ieder jaar vind ik het weer grappig: wijnen die uitgeroepen worden tot dé aspergewijn. Feit is natuurlijk dat er niet slechts één absolute wijn voor asperges is. Het is maar welke wijnen het proefpanel voor zich krijgt. En het is maar hoe je de asperges klaarmaakt, laten we dat ook niet vergeten!

De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) organiseerden ook dit jaar weer een verkiezing om de ‘beste’ aspergewijn te vinden. Al die gediplomeerde proevers samen kozen als winnaar Manoir Grignon Muscat Sec 2016, ingezonden door Abels Wijnen. Een Franse wijn dus, en nu eens niet uit de Elzas, maar uit omgeving van Limoux en Carcasonne. Grappig is ook dat het juist de Muscat Sec is die in de Elzas vaak bij de asperges wordt geschonken, terwijl Nederlanders meestal voor Pinot Blanc gaan. Ik mocht de Manoir Grignon Muscat Sec thuis proeven, en dronk hem met traditioneel klaargemaakte asperges: met krieltjes, ham en een saus van boter, fijngesneden ei en peterselie. Een fijne en mooie combinatie! De VVN had de wijn geproefd bij drie verschillende gerechten, en het feit dat deze wijn is verkozen, zegt dus in ieder geval dat het bij asperges een uitstekende keuze is, hoe je ze ook klaarmaakt.

Onze bevindingen van de Manoir Grignon Muscat Sec: een kruidig en druivig aroma, met hints van nootmuskaat en peper. In de mond een elegante wijn, vol en met veel fruit, milde zuren en stevige bitters in de afdronk. Ook na een aantal uren open staan, blijft de wijn fris en kruidig. En dat voor een wijn uit het toch wel verre zuiden van Frankrijk, in de Pays d’Oc. Maker Alain Grignon maakt deze Muscat Sec in een ‘nieuw-wereldse’ stijl, lees ik op de website van Abels Wijnen. Dat kan kloppen, en daardoor combineerde hij waarschijnlijk ook goed bij onze wat vettere combinatie (ei en boter). Dus wat mij betreft: er zijn meer aspergewijnen, maar Manoir Grignon Muscat Sect is een perfecte en uitstekende keuze!

Manoir Grignon Muscat Sec 2016, Pays d’Oc. Verkrijgbaar bij Abels Wijnen voor € 6,95 per fles. Tot 24 juli geldt een speciale actie: €5,- korting op een doos Manoir Grignon Muscat Sec (van € 41,70 voor € 36,70). Gebruik code: aspergewijn bij bestelling via de site. Voorwaarden: 1 code per persoon per adres | niet geldig met overige acties | geldig tot en met 24 juli 2017 | bij aankoop van meerdere dozen geldt de code slechts voor één doos (6 flessen).

 

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: asperges, muscat sec

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in