• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Perfecte combinaties

24 december 2006 door Mariëlla Beukers

Soms klopt het gewoon allemaal: de wijn, de hapjes, het gezelschap, het diner. Aan de vooravond van Kerst, voordat de stress van mislukte desserts en geruzie in de keuken losbarst, vertel ik graag hoe het ook kan gaan.

Al sinds 2004, toen ik van een bedrijfsuitje een aantal flessen meebracht, lagen er in onze wijnkast twee Rieslings 2002 van Apostelhoeve te wachten op HET moment. Dat moment was gisteren. Tijdens de voorbereidingen voor het diner probeerden we uiteraard alvast de wijn even, bij een stukje ambachtelijke worst van wild zwijn (Marché des Producteurs, Lille). Wow, wat een combinatie was dat. Verrukkelijk! De wijn was er sinds we de vorige fles dronken absoluut beter op geworden. Heerlijk fris, appeltjes in de geur, heel lichtje zoetje in de afdronk, zuur perfect afgestemd op het vette van de worst. Voor we het wisten en voor onze mahjongg-vrienden waren gearriveerd, was er al bijna een hele fles op! Gelukkig kon dat ook, de wijn heeft maar een alcoholpercentage van 11%.

De Riesling was eigenlijk bedoeld voor bij de hertenbiefstukjes die we bij het Nationaal Park de Hoge Veluwe hadden gehaald. Van die biefstukjes hebben we spiezen geregen, die slechts drie minuten onder de grill hoefden. Samen met een sausje van goede Fallot-mosterd (import uit Lille) en honing van de Larzac, aardappeltjes die met grana pardano een uurtje in de oven gegaard hadden (en waar je dus niet meer naar om hoeft te kijken) en een lauwwarme salade van veldsla en geroerbakte broccoli met peultjes (gedeeltelijk al klaar te maken voordat het bezoek arriveert) bleek het een heerlijk en simpel klaar te maken menu. Het hielp natuurlijk dat we de wildspiezen al eens eerder uitgeprobeerd hadden. Niets kan zo vervelend uitpakken als een onbekend recept uitproberen met Kerst!

Zelden hebben we een zo genoeglijk feestmaal gehad als dit pre-kerstdiner. Onthouden maar: als voorgerecht of borrelhapje Nederlandse Riesling van de Apostelhoeve met goede ambachtelijke worst van varken of zwijn, en daarna diezelfde Riesling bij gegrilde hertenbiefstuk met een sausje van mosterd en honing. Aan te bevelen in ieder gezelschap dat wijn en lekker eten enigszins weet te waarderen.

Geïnteresseerden mail ik de recepten graag toe.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Nederland en België

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in