• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Pfalz – Weingut Weegmüller

15 november 2009 door Mariëlla Beukers


Dag 2 – maandag 26 oktober
Een zware wandeling vandaag: 20 kilometer lang, met een hoogteverschil van 500 meter. En daarna nog wijnproeven….
De start was prachtig, langs de rand van wijngaard en bos. We liepen door de Lage Ungeheuer, waar Polen de wijngaarden aan het opruimen waren en een snoeimachine het eerste voorbereidende werk deed. Ons pad leidde langs diverse wijngaarden het bos en het gebergte in. We volgden de loop van een beekje, klommen fors en daalden vervolgens weer af naar het Forsthaus Benjetal voor een koffiestop. De eigenaar is ook slager en maakt onder andere worst van het wild dat de jagers schieten. Van dit ‘boshuis’ klommen we naar het Weinbiethaus (de betekenis van de naam heb ik nog niet kunnen achterhalen), langs prachtige valleien met mooie herfstkleuren. De lunch bestond uit zuurdesembrood, diverse soorten kaas en een biertje! Na de lunch leidde de afdaling ons door het bos naar Gimmeldingen, een traditioneel wijnmakersdorp. We bezochten er Weingut Thomas Steigelmann. Daarna ging de wandeling verder naar Haardt, langs grote namen als Müller-Catoir. Ons einddoel was Weingut Weegmüller (waar we ook een groep Nederlandse vinologen tegenkwamen).


Bouquetsorten
Bij Weegmüller had Jeanette opnieuw een zeer bijzondere proeverij georganiseerd. Alleen aromatische druivenrassen mochten aan bod komen, in het Duits de zogenaamde ‘Bouquetsorten’.
Negen wijnen stonden voor ons klaar, en ze werden gepresenteerd door Stephanie Weegmüller-Scherr, keldermeester en eigenaresse van het domein, samen met haar echtgenoot. Stephanie is een van de weinige vrouwen in het vak, tenminste, van haar generatie. Zoals ze vertelde: ‘Tegenwoordig is het voor jonge meiden veel gewoner om een wijnopleiding te volgen. Toen ik twintig jaar geleden begon, was ik bijna de enige. Nu zijn het er veel meer, maar in de kelder zelf zijn vrouwen nog steeds op de vingers van één hand te tellen.’ Stephanie wordt ook geportretteerd in het prachtige boek Weinfrauen.
Meer vrouwen zijn betrokken bij het Weingut Weegmüller: dochter Catharina is Ortsprinzessin van dit jaar, wat inhoudt dat zij diverse representatieve taken op zich moet nemen, zoals wijnproeverijen leiden. Stephanie’s zus Gabriella is verantwoordelijk voor verkoop en klantrelaties.
Weingut Weegmüller staat bekend om zowel zijn droge wijnen als zijn mooie edelzoete, vooral ook van diezelfde aromatische soorten.

Proeflijst

  • 2008 Rosé: prettige lunchwijn, met iets restzoet. Een rosé moet vooral fruitig zijn, aldus Stephanie.
  • 2008 Weisser Burgunder trocken: vol en mild, met een geur die me aan Gewürztraminer deed denken (gelukkig werd ik hierin ondersteund door de andere aanwezige vinoloog). Een wijn van een zandbodem, waardoor de zuren niet heel uitgesproken waren.
  • 2008 Cuvée Fleur: assemblage van riesling, silvaner en gewürztraminer. Gemischter Satz dus, zoals het vroeger gebeurde. Deze wijn is dan ook gemaakt ter ere van overgrootmoeder Fleur, die in 2007 100 jaar geworden zou zijn. Een heerlijke picknickwijn, die ik ’s zomers best graag op voorraad wil hebben. Tikje restzoet.
  • 2008 Scheurebe, trockenes Gesmacksbild: wijn heeft 1 gram restsuiker te veel ten opzichte van de zuurgraad om ‘trocken’ te mogen heten. Smaakt toch uitermate droog. In de neus kruisbessen, grapefruit. In de mond vol en prikkelend, met hoge zuren en een afdronk die je mond schoon achterlaat. Bij blindproeverijen schijnt hij voor Sauvignon Blanc te worden aangezien.
  • 2007 Haardter Herrenletten Grauburgunder trocken, Alte Reben: mooie kruidige volle wijn, heel elegant. Niet wat ik van een Pinot Gris gewend ben, heel verrassend.
  • 2007 Haardter Bürgergarten Gewürztraminer trocken, Alte Reben: stokken zijn geplant door Stephanie zelf, rond 1980. Deze Bouquetsorten zijn dan ook Stephanie’s passie. Gewürztraminer ruikt echt naar rozen (naar een oude theeroossoort, Gloria Dei, aldus Stephanie).
  • 2008 Herrenletten Scheurebe Spätlese: opnieuw een wijn met schroefdop! Stephanie vertelt dat zij alles sinds kort bottelen met schroefdop, tot en met de Trockenbeerenauslese toe. Kurk heeft voor hen helemaal afgedaan. Over tien jaar zien ze wel wat schroefdop met wijnen die langer liggen doet… Prachtige wijn, geur van rijp geel fruit, bittertje (grapefruit) in de afdronk, goed te combineren bij (roodschimmel) kaas.
  • 2007 Mandelring Rieslaner Spätlese: Rieslaner is een kruising van riesling en silvaner. We roken typische Rieslingaroma’s en troffen ook de hoge zuren aan.
  • 2007 Haardter Mandelring Scheurebe Auslese: niets meer genoteerd 😉 Vermoeidheid was toegeslagen. Wel een mooie wijn, veel grapefruittonen.

Mijn favorieten van de avond: 2008 Herrenletten Scheurebe Spätlese en Cuvée Fleur. Voor de prijzen hoef je deze fantastische wijnen zeker niet te laten. Waar haal je nu zo’n mooie Spätlese voor € 10,50? De wijnen van Weegmüller worden geïmporteerd door AWWijn.

Nagekomen bericht: een lezer wijst mij erop dat de Cuvée Fleur strikt genomen geen Gemischter Satz is. Dit houdt namelijk in dat de druiven ook door elkaar in de wijngaard staan. Dat is hier niet het geval. De Cuvée Fleur wil echter wel terugverwijzen naar de tijd van de Gemischter Satz, toen diverse druivenrassen nog wel samen in de wijngaard stonden.

Categorie: Proeven Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in