In het Zeeuwse mosseldorp Philippine vond deze week de opening van het mosselseizoen plaats. Uiteraard onder het genot van een glaasje échte mosselwijn. De opening van het seizoen en de verkiezing van de jaarlijkse mosselwijn is een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap, bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van Zeeland op de kaart te zetten.
Philippine ligt in Zeeuws-Vlaanderen, zuidelijk van Terneuzen en op de grens met België. Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Het voormalige vissersdorp heeft 2.200 inwoners, maar ook zo’n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het bereiden van mosselen op diverse wijzen. Aan het woord is één van de initiatiefnemers, Erik de Bruijne: ‘Philippine is sinds 1820 één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, en onze mosselroots onder de aandacht brengen.’
Mosselwijn
Tijdens een mossellunch in restaurant De Kaaie werd ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers zonden hun ultieme mosselwijn in. Deze werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. De wijn die de beste combinatie met de mosselen opleverde was een Picpoul de Pinet van Domaine Guillemarine. Alfons Kiljan van Kwast Wijnkopers, inzender van de Picpoul de Pinet (een wijn uit het uiterste zuiden van Frankrijk): ‘De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn, een mosselbegeleider in optima forma. In het herkomstgebied van deze wijn zie je hem bij elke mosselkraam, waar hij naar hartenlust wordt gedronken bij zilte zaligheden’. De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine worden geschonken.
Culinair Mosselgezelschap
Het samenwerkingsverband Culinair Mosselgezelschap uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants: Auberge des Moules, De Fijnproever, De Mosselbank, Place du Marché, De Oude Haven, In Den Vlaemschen Pot en De Zwaan.
Meer informatie over de mosselgeschiedenis van Philippine vind je hier.