• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Picpoul de Pinet dé mosselwijn in Philippine

7 juli 2017 door Mariëlla Beukers

In het Zeeuwse mosseldorp Philippine vond deze week de opening van het mosselseizoen plaats. Uiteraard onder het genot van een glaasje échte mosselwijn. De opening van het seizoen en de verkiezing van de jaarlijkse mosselwijn is een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap, bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van Zeeland op de kaart te zetten.

Philippine ligt in Zeeuws-Vlaanderen, zuidelijk van Terneuzen en op de grens met België. Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Het voormalige vissersdorp heeft 2.200 inwoners, maar ook zo’n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het bereiden van mosselen op diverse wijzen. Aan het woord is één van de initiatiefnemers, Erik de Bruijne: ‘Philippine is sinds 1820 één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, en onze mosselroots onder de aandacht brengen.’

Mosselwijn

Tijdens een mossellunch in restaurant De Kaaie werd ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers zonden hun ultieme mosselwijn in. Deze werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. De wijn die de beste combinatie met de mosselen opleverde was een Picpoul de Pinet van Domaine Guillemarine. Alfons Kiljan van Kwast Wijnkopers, inzender van de Picpoul de Pinet (een wijn uit het uiterste zuiden van Frankrijk): ‘De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn, een mosselbegeleider in optima forma. In het herkomstgebied van deze wijn zie je hem bij elke mosselkraam, waar hij naar hartenlust wordt gedronken bij zilte zaligheden’. De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine worden geschonken.

Culinair Mosselgezelschap

Het samenwerkingsverband Culinair Mosselgezelschap uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants: Auberge des Moules, De Fijnproever, De Mosselbank, Place du Marché, De Oude Haven, In Den Vlaemschen Pot en De Zwaan.

Meer informatie over de mosselgeschiedenis van Philippine vind je hier.

Categorie: Nieuws Tags: mosselen, mossels, mosselwijn, Picpoul de Pinet, Zeeland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in