Philip Prause werkt sinds 2007 bij Henri Bloem in Utrecht. Hij rondde zijn studie Geschiedenis af en ging full-time ‘in de wijn’, zoals hij zelf zegt. Op een goed moment wilde Philip ook graag eens bij een wijnboer aan de slag. ‘Met de poten in de klei staan om te ervaren hoe wijn van topkwaliteit gemaakt wordt.’ Uiteindelijk kon hij bij Weingut Horst Sauer in Franken voor een periode van drie maanden aan de slag, vanaf september 2011. Hij werkte hard en genoot: “De ervaring om de druiven te voelen, most te proeven en dagelijks in kelder en wijngaard te staan, gaven mij ongelooflijk veel plezier.”
In het najaar van 2012 keerde hij terug naar Franken om een paar weken in de oogstperiode te helpen. Toen groeide het plan om samen met Horst Sauer een wijn te maken. Uitverkoren druif om dat mee te doen werd de scheurebe, een relatief ‘nieuwe’ druif die zowel mooie droge als uitstekende zoete wijnen kan produceren. (Persoonlijk ben ik er dol op!) In Oostenrijk is de druif, die in 1916 ontstond uit een kruisingsexperiment, bekend onder de naam Sämmling 88. Lang werd gedacht dat het een kruising tussen riesling en silvaner was, maar volgens de wijnbijbel Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours is de partner van riesling in dit geval onbekend.
Philip zag toe op de oogst van de druiven op twee verschillende percelen in de topwijngaard Escherndorfer Lump. Samen met Sauer maakte hij een kelderplan en in januari 2013 keerde hij terug naar Escherndorf om verschillende vatmonsters te proeven en een assemblage te maken. Philip noemde zijn wijn vervolgens ‘Spass im Glas’, naar het plezier dat hij haalt uit Duitse wijnen. ‘Plezier in het drinken, plezier in het leven. Geen zwaarmoedige wijn, maar frivoliteit, zoet-zuurbalans en Trinkvergnügen.’ De wijn werd niet helemaal droog gevinifieerd, maar behield een tikje restzoet om de zuren tegenwicht te bieden. Volgens Philip is het een wijn die zich zeer goed gastronomisch laat inzetten. “Van babi pangang via pompoensoep tot snoekbaars met een saus van rode biet.”
De oplage van deze wijn is zeer beperkt, er zijn slechts 600 flessen geproduceerd. Eén van die flessen mocht ik proeven, en ja Philip, we hebben er echt van genoten! De Spass im Glas 2012 (voluit een Escherndorfer Lump Spätlese Scheurebe) stuift lekker je glas uit, geurend naar kruisbessen, grapefruit en groene kruiden als munt. Hij prikkelt op de tong en smaakt vol en stevig. De zuren zijn fors maar mooi; het effect in de mond is flink drogend. Het lichte, verstopte zoetje brengt de balans en een prettig bittertje sluit de slok af. Scheurebe zoals ik die wel vaker wil drinken! Jammer dat de totale aanplant van deze druif in Duitsland aan het slinken is.
De prijs per fles bedraagt € 15,95 bij aankoop van 12 flessen (mits beschikbaar); de verzending is gratis in Nederland. ‘Spass im Glas’ is exclusief verkrijgbaar bij Henri Bloem Utrecht.