• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Plezier in het glas met een Duits-Nederlandse Scheurebe

29 juli 2013 door Mariëlla Beukers

PhilipPrausePhilip Prause werkt sinds 2007 bij Henri Bloem in Utrecht. Hij rondde zijn studie Geschiedenis af en ging full-time ‘in de wijn’, zoals hij zelf zegt. Op een goed moment wilde Philip ook graag eens bij een wijnboer aan de slag. ‘Met de poten in de klei staan om te ervaren hoe wijn van topkwaliteit gemaakt wordt.’ Uiteindelijk kon hij bij Weingut Horst Sauer in Franken voor een periode van drie maanden aan de slag, vanaf september 2011. Hij werkte hard en genoot: “De ervaring om de druiven te voelen, most te proeven en dagelijks in kelder en wijngaard te staan, gaven mij ongelooflijk veel plezier.”

In het najaar van 2012 keerde hij terug naar Franken om een paar weken in de oogstperiode te helpen. Toen groeide het plan om samen met Horst Sauer een wijn te maken. Uitverkoren druif om dat mee te doen werd  de scheurebe, een relatief ‘nieuwe’ druif die zowel mooie droge als uitstekende zoete wijnen kan produceren. (Persoonlijk ben ik er dol op!) In Oostenrijk is de druif, die in 1916 ontstond uit een kruisingsexperiment, bekend onder de naam Sämmling 88. Lang werd gedacht dat het een kruising tussen riesling en silvaner was, maar volgens de wijnbijbel Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours is de partner van riesling in dit geval onbekend.

Philip zag toe op de oogst van de druiven op twee verschillende percelen in de topwijngaard Escherndorfer Lump. Samen met Sauer maakte hij een kelderplan en in januari 2013 keerde hij  terug naar Escherndorf om verschillende vatmonsters te proeven en een assemblage te maken. Philip noemde zijn wijn vervolgens ‘Spass im Glas’, naar het plezier dat hij haalt uit Duitse wijnen. ‘Plezier in het drinken, plezier in het leven. Geen zwaarmoedige wijn, maar frivoliteit, zoet-zuurbalans en Trinkvergnügen.’ De wijn werd niet helemaal droog gevinifieerd, maar behield een tikje restzoet om de zuren tegenwicht te bieden. Volgens Philip is het een wijn die zich zeer goed gastronomisch laat inzetten. “Van babi pangang via pompoensoep tot snoekbaars met een saus van rode biet.”

Spass_label_zoom-200De oplage van deze wijn is zeer beperkt, er zijn slechts 600 flessen geproduceerd. Eén van die flessen mocht ik proeven, en ja Philip, we hebben er echt van genoten! De Spass im Glas 2012 (voluit een Escherndorfer Lump Spätlese Scheurebe) stuift lekker je glas uit, geurend naar kruisbessen, grapefruit en groene kruiden als munt. Hij prikkelt op de tong en smaakt vol en stevig. De zuren zijn fors maar mooi; het effect in de mond is flink drogend. Het lichte, verstopte zoetje brengt de balans en een prettig bittertje sluit de slok af. Scheurebe zoals ik die wel vaker wil drinken! Jammer dat de totale aanplant van deze druif in Duitsland aan het slinken is.

De prijs per fles bedraagt € 15,95 bij aankoop van 12 flessen (mits beschikbaar); de verzending is gratis in Nederland. ‘Spass im Glas’ is exclusief verkrijgbaar bij Henri Bloem Utrecht.

 

 

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Duitsland, Franken, Horst Sauer, Philip Prause, Scheurebe

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in