Pompoenen zitten regelmatig in onze Odintas in dit seizoen. Ken je de Odintas? Voor een vast abonnementsbedrag staat wekelijks een tas met seizoensgroenten voor je klaar bij je vaste groentehandel. Wat erin zit, is iedere week weer een verrassing, maar je kunt er prima een week avondeten mee plannen.
Onlangs serveerden we dankzij de oranje pompoen in die tas een heerlijke pompoenschotel uit de oven, met gehakt, gedroogde abrikoos en rijst, tijdens een gezellig vrijdagavondetentje met een vriendin. De schotel werd op smaak gemaakt met kerrie en room.
Zachte, zoete pompoen
Maar wat erbij te schenken? Pompoen vind ik zelf altijd een lastig ingrediënt, met zijn zachte structuur en zoetige smaak. Een frisse maar toch volle witte wijn met een tikje zoet leek me wel een goede combinatie, maar dan wel één met genoeg zuren om een beetje balans te bieden aan al dat ‘zoetige’.
Toevallig stonden er nog twee flessen pinot uit de Elzas om te proeven. En aangezien Elzas-wijnen er om bekend staan toch wel regelmatig een tikje zoet te hebben, besloten we ze allebei te serveren. Nummer 1 was een Pinot Blanc 2005 van producent: Marc Kreydenweiss, nummer 2 een Pinot Gris 2007 van Domaine Martin Schaetzel.
Favoriet
Absolute favoriet van de avond bleek vervolgens de Pinot Blanc, zowel bij ons als bij onze gast. Deze wijn bleek uiteindelijk het beste te combineren, terwijl hij toch de minst ‘zoete’ van de twee was. Daar had ik mij dan weer eens in vergist.
De Pinot Gris van Schaetzel is een volle, complexe wijn met restzoet; de Pinot Blanc is eveneens vol en complex, maar veel frisser. Een prima tegenhanger tegen het weëe van de pompoen, het pittige van de kerrie en het zoete van de gedroogde abrikoos.
Bio-dynamisch
Zowel Kreydenweiss als Schaetzel zijn overigens topdomeinen uit de Elzas. Marc Kreydenweiss werkt bio-dynamisch en is gevestigd in de noordelijke Elzas, vlakbij het dorp Andlau. De druiven voor de Pinot Blanc zijn afkomstig van oude stokken, en zijn geoogst in diverse rondgangen door de wijngaard (tri’s). De gisting geschiedt traag op oude bourgognevaten, waarbij het hout niet meer van invloed is op de smaak.
Ook Martin Schaetzel werkt bio-dynamisch, sinds 1997. De Pinot Gris druiven voor deze wijn komen van biodynamische wijngaarden in en om Ammerschwihr, met een bodem van mergel en kalksteen. De wijnen van Schaetzel worden klassiek gevinifieerd met een lang verblijf op het eigen bezinksel. Hierdoor zijn de wijnen beter beschermd tegen oxidatie.
Pinot Blanc van Kreydenweiss is verkrijgbaar bij Heisterkamp Wijnkopers, prijs circa € 13,50
Pinot Gris van Schaetzel is verkrijgbaar bij Wijnkoperij de Gouden Ton, prijs circa € 14,00
Meer weten over wijnen uit de Elzas? Kijk op Vins d’Alsace of Smaakexperience
Foto: Glazen pompoenen gemaakt door studenten van de Rochester Institute of Technology, voor een benefietgala in 2008.