• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Pompoen met Pinot

10 november 2009 door Mariëlla Beukers


Pompoenen zitten regelmatig in onze Odintas in dit seizoen. Ken je de Odintas? Voor een vast abonnementsbedrag staat wekelijks een tas met seizoensgroenten voor je klaar bij je vaste groentehandel. Wat erin zit, is iedere week weer een verrassing, maar je kunt er prima een week avondeten mee plannen.
Onlangs serveerden we dankzij de oranje pompoen in die tas een heerlijke pompoenschotel uit de oven, met gehakt, gedroogde abrikoos en rijst, tijdens een gezellig vrijdagavondetentje met een vriendin. De schotel werd op smaak gemaakt met kerrie en room.

Zachte, zoete pompoen
Maar wat erbij te schenken? Pompoen vind ik zelf altijd een lastig ingrediënt, met zijn zachte structuur en zoetige smaak. Een frisse maar toch volle witte wijn met een tikje zoet leek me wel een goede combinatie, maar dan wel één met genoeg zuren om een beetje balans te bieden aan al dat ‘zoetige’.
Toevallig stonden er nog twee flessen pinot uit de Elzas om te proeven. En aangezien Elzas-wijnen er om bekend staan toch wel regelmatig een tikje zoet te hebben, besloten we ze allebei te serveren. Nummer 1 was een Pinot Blanc 2005 van producent: Marc Kreydenweiss, nummer 2 een Pinot Gris 2007 van Domaine Martin Schaetzel.

Favoriet
Absolute favoriet van de avond bleek vervolgens de Pinot Blanc, zowel bij ons als bij onze gast. Deze wijn bleek uiteindelijk het beste te combineren, terwijl hij toch de minst ‘zoete’ van de twee was. Daar had ik mij dan weer eens in vergist.

De Pinot Gris van Schaetzel is een volle, complexe wijn met restzoet; de Pinot Blanc is eveneens vol en complex, maar veel frisser. Een prima tegenhanger tegen het weëe van de pompoen, het pittige van de kerrie en het zoete van de gedroogde abrikoos.

Bio-dynamisch
Zowel Kreydenweiss als Schaetzel zijn overigens topdomeinen uit de Elzas. Marc Kreydenweiss werkt bio-dynamisch en is gevestigd in de noordelijke Elzas, vlakbij het dorp Andlau. De druiven voor de Pinot Blanc zijn afkomstig van oude stokken, en zijn geoogst in diverse rondgangen door de wijngaard (tri’s). De gisting geschiedt traag op oude bourgognevaten, waarbij het hout niet meer van invloed is op de smaak.
Ook Martin Schaetzel werkt bio-dynamisch, sinds 1997. De Pinot Gris druiven voor deze wijn komen van biodynamische wijngaarden in en om Ammerschwihr, met een bodem van mergel en kalksteen. De wijnen van Schaetzel worden klassiek gevinifieerd met een lang verblijf op het eigen bezinksel. Hierdoor zijn de wijnen beter beschermd tegen oxidatie.

Pinot Blanc van Kreydenweiss is verkrijgbaar bij Heisterkamp Wijnkopers, prijs circa € 13,50
Pinot Gris van Schaetzel is verkrijgbaar bij Wijnkoperij de Gouden Ton, prijs circa € 14,00

Meer weten over wijnen uit de Elzas? Kijk op Vins d’Alsace of Smaakexperience

Foto: Glazen pompoenen gemaakt door studenten van de Rochester Institute of Technology, voor een benefietgala in 2008.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in