Er zijn van die klassieke combinaties van wijn en eten die altijd weer herhaald worden, in alle boeken, blogs en artikelen. Port en stilton is er zo eentje, evenals port en chocolade. Maar wat ik nog wel eens vergeet, is welke soort port nou eigenlijk het beste bij Stilton en welke bij chocolade past. Je hebt tenslotte twee heel duidelijke verschillende smaaktypes in port: de meer gerijpte, notige tawny en de fruitige, vrolijke ruby. (Natuurlijk zijn er nog de vintage ports, de crusted, colheita, white etc., maar we houden het even simpel vandaag.)
Onlangs had ik het genoegen twee verschillende flessen port van Graham’s in huis te hebben. Een uitgelezen moment om beide stijlen eens naast elkaar te proberen. Eerst met een stukje Stilton, zo rond borreltijd, en na het eten met een punt chocolataart.
Op tafel stonden The Tawny en Six Grapes Reserve, beide uit dezelfde prijscategorie. Zoals de naam al zegt, is de eerst een port die lang op houten vaten heeft gerijpt, en daardoor de smaak krijgt van noten, karamel en soms ook specerijen. De Six Grapes is een volle rode port, die veel minder lang in houten vaten heeft doorgebracht. Deze smaakt meer naar rood fruit.
Bij de Stilton was de uitkomst heel duidelijk: geef mij maar een glaasje volle, zoetige, fruitige Six Grapes. Het zout en het zoete fruit combineerden veel beter dan het zout en de karamel, wat in The Tawny overheerst.
Bij de chocoladetaart (zonder noten) was de uitkomst veel minder overtuigend. Beide soorten port leverden eigenlijk wel een prettige combinatie, al had ik ook hier een voorkeur voor de Six Grapes. En dat is vreemd, want normaal gesproken gaat mijn voorkeur in port uit naar tawny. Eerlijk gezegd denk ik dat het ook komt omdat ik de Six Grapes een betere port vond dan The Tawny. Deze miste gewoon de verfijning die ik gewend ben in tawny’s; ik vond hem zelfs een beetje waterig. Jammer!
De Graham’s Six Grapes is de komende weken voor € 14,95 te koop, Graham’s The Tawny voor € 13,95. Beide bij winkels aangesloten bij de Wijnkring. Prijsjes waarvoor je het experiment best zelf eens kunt herhalen!