• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Potige geiten en doddige pinguins

10 januari 2007 door Mariëlla Beukers


Voor de achtste Nederlandse Wine Blogging Wednesday koos Ailko Faber opnieuw twee Zuid-Afrikaanse wijnen: Goat Door 2006 en Goats do Roam 2005 van het bedrijf Fairview. Beide flessen hebben een potige geit op het etiket, verwijzingen naar de geitenkaas die het bedrijf ook maakt. Maar er is meer aan de hand met die etiketten. Ze passen namelijk uitstekend in de marketingtrend van de zogenaamde ‘critter’ labels. ‘Critter’ komt van creature en betekent iets als wezentje, diertje. Etiketten met diertjes doen het de laatste drie jaar uitstekend, aldus het bekende marktonderzoekbureau AC Nielsen. Van de 438 nieuw geïntroduceerde wijnmerken tussen maart 2003 en maart 2006 hadden er 77 een diertje op het etiket – 18% van het totaal.

Het begon allemaal met de bekende Yellow Tail kangoeroe, die in de VS razend populair werd. Daarna zijn schildpadden, beertjes, pinguïns, krokodillen, emoes, rendieren, lama’s en ook geiten gevolgd. Overigens is de trend niet echt nieuw: denk maar aan de beroemd Duitse Schwarze Katz. Er zijn ook geluiden dat de critters al weer op hun retour zijn: Jon Bonné schreef voor SFGate.com (de digitale San Francisco Chronicle) een boeiend artikel over trends in labelling. Constellation Brands, de grootste wijnmulti-national ter wereld, gebruikt inmiddels ‘adventure labels’, met surfplanken en sportauto’s.

Al deze trends hebben maar één doel: merkbekendheid. Je zit naast iemand op het terras, ziet wat ze drinken en vraagt ook om die wijn met die geit. De zichtbaarheid en herkenbaarheid van de fles spelen niet alleen meer een rol in het onderste prijssegment, ook grote namen als Fairview richten zich hierop. Met een fles die herkenbaar van een groot, duur of bekend merk is, willen veel mensen graag gezien worden in het restaurant. Maar dan moet dat label ook wel herkenbaar zijn, en geen ondefinieerbaar goudgerand kasteel of heuvelrugje vertonen.
Dus: potige geiten en een onmiddellijke identificatie van de wijn.

Naast de afbeeldingen van de geiten hebben de etiketten van Fairview nog een ander onderscheidend kenmerk: de namen, die rechtstreeks verwijzen naar bekende wijnen uit het wijnland der wijnlanden Frankrijk. En ook deze keuze is niet toevallig: het is een directe verwijzing naar de tijd dat het nog toegestaan was een Australische, Californische of Zuid-Afrikaanse Chardonnay gewoon Chablis te noemen. (In Californië zat er soms niet eens Chardonnay in de Chablis…). Australië kende zijn ports, Californië zijn Bordeauxs, etc… Met de toegenomen mondiale regelgeving mag dat allemaal niet meer: een Chablis mag alleen uit de streek in Frankrijk komen, evenals een Champagne of een Bourgogne. Toch blijven deze wijnen DE standaard voor veel wijndrinkers, een feit waar wijnmakers dan wel weer graag bij aanhaken. Charles Bell heeft zijn wijnen – wel met een vette knipoog – heel bewust naar twee wijngebieden in Frankrijk genoemd: Côte d’Or (Goat Door) en Côtes du Rhône (Goats do Roam).

Slimme marketingtechnieken allemaal, die zorgen voor goede verkoopcijfers. Maar het zegt niets over de kwaliteit van de wijnen. Daarover gaan we binnenkort maar eens oordelen: volgende week in ieder geval een verslag over de Goats do Roam.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Social media, Wine Blogging Wednesday

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in