• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Prima supermarkt-chardonnay

4 februari 2006 door Mariëlla Beukers

Binnenkort geef ik een lezing over wijn voor het Utrechts Wijnmakers- en Wijngaardeniersgilde. Het gilde is nog in oprichting, de aspirant leden zijn over het algemeen nog niet heel erg lang met wijn bezig. Vandaar dat het een inleidend verhaal wordt. Uiteraard moet er ook geproefd worden. In het kader van 400 jaar Nederlands-Australische relaties heb ik voor het thema Australië gekozen. Hoogste tijd dus om eens wat wijnen te gaan kiezen en voorproeven. Keuze genoeg, maar welke te kiezen? Zoals gebruikelijk besloot ik tot de praktische aanpak: het heeft weinig zin mensen wijnen te laten proeven die ze vervolgens zo goed als nergens kunnen kopen. Als eerste koos ik dus maar een wijn uit de betere AH.
We aten vrijdag kip gerold in tortilla’s, met tomatensaus, kruiden als rode peper en oregano, en zure room met feta erover heen. Aangezien ik tijdens het boodschappen doen besloot dat ik die avond zin had in een makkelijke, lekker wegdrinkende fles wijn, kwam ik al snel op de gedachte maar eens bij de Chardonnay’s te gaan kijken. Meestal ben ik er niet zo dol op, maar op de een op andere manier paste het wel bij mijn stemming. Ik vond een Barossa Valley Estate Spires Chardonnay 2004 voor het aanzienlijke bedrag (in de supermarkt, mind you..) van € 7,99. Ze hebben er in de sjiekere AH’s tegenwoordig van die infokaartjes bij, die verder weinig meer zeggen dan het ruglabel, maar vooruit. Samen met de presentatie in houten kisten van de Vrienden van de Goede Wijn verkoopt het wel.
De wijn bleek een uitstekende combinatie bij het eten. Rijpe exotische vruchten in de neus, een beetje meloen, wat ananas. De zuren waren soms wel aardig scherp, maar bij het eten kwam dat aardig uit. Echt een fles om al gezellig kletsend zo weg te drinken. Heerlijk….

De Barossa Valley ligt zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Adelaide, South Australia. Andere bekende wijngebieden in de buurt zijn de Clare Valley, Eden Valley, Adelaide Plains, en Adelaide Hills. Al rond 1840 zijn hier de eerste wijngaarden geplant. De Barossa Valley Estate, waarvan deze Chardonnay afkomstig is, is een samenwerkingsverband van zo’n tachtig derde en vierde generatie druivenproducenten die in 1985 hun krachten gebundeld hebben om wijn te gaan maken. Net als nu was er midden jaren tachtig een overproductie aan druiven. Aangezien de boeren hun druiven niet kwijt konden aan de wijnproducenten, zijn ze coöperatief maar zelf wijn gaan maken. Met inmiddels zeer goede resultaten.
Hoewel de Barossa Valley van ouds bekend is om zijn rode wijnen van shiraz, grenache en mourvèdre, komen er ook goede witte vandaag, onder andere Rieslings en Chardonnay’s. Ook het bekende Jacob’s Creek, eigendom van Orlando, ligt in de Barossa Valley.

De Spires Chardonnay 2004 is mijns inziens een prima representant van een Australische wijn. Wijn nummer 1 voor mijn proeverij is wat mij betreft gevonden.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in