• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Primeur: Muscat de Noël

17 november 2006 door Mariëlla Beukers


Het is opvallend stil in de Nederlandse pers en op de wijnblogs: weinigen hebben het over de Beaujolais Primeur die vanaf gisteren verkocht mag worden. Of heb ik iets gemist?
Je kunt tenslotte niet ieder jaar schrijven over hoe slecht de meeste van deze ‘primeurtjes’ wel niet van kwaliteit zijn, en dat je beter een goede cru uit de Beaujolais kunt drinken.

Als je het echt over primeurwijnen wilt hebben, heb ik een veel leukere. Volgende week staat de Roussillon namelijk helemaal in het teken van de Muscat de Noël 2006! Vanaf 23 november mag hij vrijgegeven worden, op 25 november volgt een feestelijke lancering in Perpignan en op zondag 26 november wordt de wijn nog eens ingezegend in het plaatsje dat normaal gesproken de zuidelijkste Muscat zijn naam geeft: Rivesaltes.

Muscat de Noël heeft een heerlijk fris fruitig aroma, waarin je perzik, mango, litchi en mint zou kunnen ontdekken (aldus de promotionele uitingen, ik heb hem nog niet geproefd). Hij kan gedronken worden als aperitief of dessertwijn en combineert uitstekend met blauwschimmelkaas, sorbets, desserts met honing, vruchtendesserts en vruchtentaart (citroenmerengue pie bijvoorbeeld). Drink de wijn koud, op 8 à 10 C.

Enige jaren geleden besloten de producenten in de Roussillon speciaal voor Kerstmis een wijn te gaan maken. Zij gebruiken daarvoor twee druivenrassen, de muscat à petits grains en de muscat d’Alexandrie.
Het schijnt dat de wijn al in de veertiende eeuw aan het hof van de Catalaanse koningen werd geschonken. Het is maar een kleine afstand van de Roussillon naar Barcelona, en in de Middeleeuwen viel die hele streek onder de invloed van de graven van die stad. Logisch dat ook de wijn uit dat gebied speciaal voor Kerst naar het hof vervoerd werd. Wat zouden ze er toen bij gegeten hebben?

Voor deze Kerstwijn wordt het traditionele proces van de vin doux naturels gevolgd: tijdens de gisting van de most wordt alcohol toegevoegd, om het gistingsproces te stoppen. De suikers die niet vergisten, geven een natuurlijk zoete smaak aan de wijn.

Muscat de Noël verschilt dan ook eigenlijk niet veel van de gewone Muscats uit het zuiden van Frankrijk: de niet verkochte wijnen gaan na Kerst gewoon de handel in met een ander etiket onder de naam Muscat de Rivesaltes.
Maar zie het schattige sneeuwmannetje nou toch, zo’n fles laat je toch niet staan? Het is een slimme marketingtruc, maar wel een leuke, vind ik. Op dit moment zijn de producenten die Muscat de Noël maken nog niet bekend, de lijst wordt donderdag 23 november gepubliceerd. Zodra de lijst bekend is, zal ik vermelden of en zo ja waar de Muscat de Noël in Nederland verkrijgbaar is.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Petra zegt

    18 november 2006 om 18:25

    Ik heb wel wat mooie foto´s van Muscat de Noëls, vorig jaar gemaakt in december opp een conventie voor muskaatwijnen in Perpignan, en nee, tot op heden niet in NL kunnen ontdekken. Dit heeft mijns inziens te maken met de angst het niet voor kerst kwijt te zijn, daarom kiest de Nederlandse importeur liever voor het ‘ neutrale etiket’.
    Ik heb daar met wat wijnmakers gepraat en ook al wordt het na kerst als gewone Muscat de Rivesaltes verkocht, het zijn wel de eerst geoogste druiven die hiervoor gebruikt worden.

  2. Mariëlla zegt

    18 november 2006 om 18:35

    Leuk Petra, je aanvulling. Ik vroeg me al af of jij ze misschien verkocht. Ik zou er graag eens één proeven en vergelijken met een ‘gewone’ Muscat de Rivesaltes.

    Overigens lijkt het mij een geweldig leuk kerstcadeautje, zeker ook voor bedrijven. Veel beter dan sommige vreselijke doosjes of kistjes wijn die ik wel eens krijg. Zou er echt geen markt voor zijn?

  3. Petra zegt

    18 november 2006 om 18:46

    Er stond toen wel een fles op mijn hotelkamer, die is uiteraard mee naar huis gegaan en leek wel frisser te smaken dan andere muscats. Maar dat kan bedrog zijn geweest omdat ik hem niet naast een andere plaatste en proefde. Ik heb er op die conventie een heel aantal geproefd, maar niet over geschreven, ik denk omdat in NL toch niemand het kent.
    http://www.drinkblog.nl/2005/12/muscat_de_rives.html
    Ik zoek ergens in de komende dagen even die foto’ s op, dank je voor de inspiratie:-)

  4. Mariëlla zegt

    18 november 2006 om 18:58

    Er wordt hier wel reclame voor gemaakt, ik kreeg een persbericht en die gepubliceerde foto.
    Vroeger zag je nog wel eens Muscat de Rivesaltes bij de supermarkt rond Kerst, waarom dan niet de Muscat de Noël? Kun jij niet wat inslaan ;-)?

    Overigens, die beurs is dit jaar weer, van 28 t/m 30 januari. Misschien moeten we er samen eens heen gaan…. 😉
    Zodra ik de lijst met producenten krijg van het reclamebureau, zal ik er nog een stukje aan wijden. Samen met Drinkblog moet ik Nederland dan wel lekker kunnen maken voor deze zoete lekkernij, toch?

  5. Meisje zegt

    18 november 2006 om 22:43

    moet lukken:-)

  6. Alec zegt

    20 november 2006 om 13:32

    Inderdaad een slimme marketingtruc. Maar hij werkt wel! Lijkt me leuk om zo’n flesje na het kerstdiner open te maken.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in