Een van de leukste dingen van Twitter is dat het mensen bij elkaar brengt! Niet alleen om dagelijks te kletsen en zwetsen bij de virtuele koffieautomaat, maar ook om samen de proeven van nieuwe producten en lekkere wijnen. Afgelopen maandag vond in Utrecht een bijzondere proefsessie plaats, deels gepromoot op Twitter. Edwin Peek van Delicatessenwinkel Peek en Van Beurden in Utrecht had samen met mij een bijeenkomst georganiseerd rondom de vleeswaren van Schotse herten, vervaardigd door Great Glen Game.
Enige tijd geleden probeerde ik een glas Riesling bij een stukje hertenchorizo van Great Glen Game, en dat combineerde zeker wel. Op Twitter was het commentaar daarover echter niet van de lucht. Wie probeert er nu Riesling bij hert…? Uit deze gedachte is het idee voor een proefsessie gegroeid. Wat voor wijn past er nu precies bij deze pittige en vetarme vleeswaren? Edwin had maandag voor de vleeswaren en de wijnen gezorgd, de gasten moesten verder het werk doen. Ondanks de hitte kwamen zo’n 15 mensen proeven. Aanwezig waren vinologen, levensgenieters, koks, wijnhandelaren, een vishandelaar en anderen die als hobby of professioneel met eten en drinken bezig zijn. Vishandelaar Ron Kievits en traiteur Jeroen van Nijnatten maakten een hapje voor ons klaar: respectievelijk kort gebakken coquilles met hertenchorizo en peer en rauwe coquille met hertenchorizo. Beide uitstekende combinaties van zee- en landbeest! Daarnaast had brouwerij De Leckere een serie biertjes meegenomen, om ook bij het hert te proeven.
Verschillende wijnen
De aanwezige wijnen waren tamelijk divers: van tempranillo tot pinot noir en van viognier tot riesling. En om een lang verhaal kort te maken: zowel rood als wit combineerde bij de vleeswaren! Absolute topper voor mij en diverse anderen was … de Riesling Wachenheimer Böhling PC 2008 van Bürklin-Wolf, op de voet gevolgd door de Riesling Wachenheimer 2009 van hetzelfde huis. Een Pfalz Riesling dus, precies zoals ik thuis ook geprobeerd had!
Bij de rode wijnen was een niet al te gecompliceerde Syrah 2009 van Maison Mayol een grote favoriet, al combineerde ook de Negroamaro van Elros, IGT Salento 2008, uitstekend. Tempranillo (Protocolo 2009, VdT Castilla) en Sangiovese (IGT Toscana van Poggio del Badia, 2008) konden ook op bijval rekenen. Grote verliezers: Bourgogne Pinot Noir, Viognier en Sauvignon Blanc.
Het geheim
Wat hadden al de succesvolle wijnen nu gemeen? We waren het er unaniem over eens: de winnaars waren de wijnen met een mooi, fruitig zoetje. Niet een suikerig, laf zoetje, maar zoetigheid van rijp fruit, zoals de prachtige Rieslings, de Negroamaro en de Syrah. Sommigen waren hoogst verrast over de combinatie met de Riesling, anderen hadden het wel verwacht! Van de bieren vond ik zelf het zoetere Paulusbier – speciaal gemaakt voor Het Utrechts Archief, gevestigd op de plaats van de voormalige Paulusabdij – de beste combinatie. Ook hier speelde het zoetje dus een rol.
Overigens maakte het wel uit welk van de vleeswaren je bij een wijn combineerde: de pittige chorizo, de eveneens pittige salami met groene peper of de gerookte hertenhaas. Bij het gerookte hert combineerde de meeste winnaars uitstekend, bij de andere twee soorten gold hoe mooier het zoetje, hoe beter de combinatie.
Edwin en de andere winkeliers die Great Glen Game verkopen hebben nu weer een aantal ideeën om hun klanten van advies te dienen bij de aankoop van de hertenvleeswaren. En ik ben helemaal tevreden gesteld. Rijpe, volle, en fruitige Riesling bij hert: het is een supercombinatie!