• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Proeven zonder neus

21 januari 2009 door Mariëlla Beukers

cure_cold-bigHet zal velen overkomen zijn de afgelopen dagen: trek in een glas wijn, maar helaas, de virussen hebben zo stevig huisgehouden dat er niets te ruiken valt. Mij overkwam het dit weekend, terwijl er een geweldige fles Churchill Vintage Port van 1992 open ging….. Verrassend genoeg kon ik wel nog enig plezier aan de port beleven: ik rook lichte, aangename tonen van koffie en fruit, terwijl ook de smaakpapillen in mijn mond gewoon hun werk deden.

Maar bij een witte Spaanse wijn van Espelt, de Quinze Roures 2007, gemaakt van grenache blanc en grenache gris, begaf mijn neus het toch helemaal: niets, maar dan ook helemaal niets, rook ik. En dat terwijl de wijn een stevig portie hout heeft gehad tijdens zijn opvoeding (zes maanden op Franse eiken vaten), en normaal gesproken zeer kruidig en aromatisch is.
Ook hier kon ik dankzij de smaakpapillen in de mond toch nog enigszins genieten: mijn mond trof een zeer volle wijn aan, die een beetje filmde, heel zuiver en schoon was en in de afdronk een bittertje had. De zuren kwam heel fris en fruitig over. Eerlijk gezegd stond ik versteld dat ik zonder een functionerende neus toch nog zoveel uit deze witte wijn kon halen. De filmende indruk had ik bijvoorbeeld niet eerder in deze wijn ontdekt. Het leek een piepklein beetje restzoet, maar het kan ook de alcohol geweest zijn. Of misschien versterkte het een het ander. De wijn heeft volgens de technische beschrijving inderdaad 0,4 gram restzoet en 13,5% alcohol.
Ik zou bijna wensen dat mijn neus straks op het vinologenexamen uitgeschakeld is…. misschien proef ik dan ook beter 😉

Afbeelding: Anonieme Engelse karikatuur uit 1833.

Categorie: Beleven, Proeven Tags: Gezondheid

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in