• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Prosecco in de wijngaard

11 mei 2010 door Mariëlla Beukers


Bij Kassa wilden ze wel eens prosecco’s testen, en dat deden we vandaag. Tien stuks, in de wijngaard van de prachtig gelegen Wijnboerderij Vlaardingen. Na het statige Slot Zuylen, waar ik in december champagne en andere bruisende wijnen proefde, was nu een landelijke pittoreske boerderij aan de beurt als locatie voor het consumentenprogramma.

Op deze Wijnboerderij tussen Maassluis en Vlaardingen maken Joke en Louise al sinds 1986 wijn, eerst van rabarber, later ook van druiven. In een verstild natuurgebiedje, waarin de drukte van de nagelegen havens en wereldstad helemaal wegvalt, staan zo’n 150 zeer verschillende druivenstokken, van chardonnay tot rayon d’or en van huxelrebe tot leon millot. Tussen die druivenstokken mochten vijf wijnschrijvers – Nicolaas Klei, Harold Hamersma, Fred Nijhuis, Janna Rijpma en ondergetekende – vandaag plaatsnemen aan oud Vlaams kroegmeubilair. Buiten filmen heeft zijn voordelen, maar wij vonden het wel erg koud af en toe….
Gelukkig was het droog en kwam de zon net vaak genoeg tussen de wolken door om ons te verwarmen…


Voor de uitslag moet je zaterdag even naar Kassa kijken, om 18.55 uur. Daarna zal ik ook wat meer over de prosecco’s die we proefden vertellen.

Categorie: Proeven, Rare druiven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Bubbels, Nederland en België

Lees Interacties

Reacties

  1. Martine zegt

    15 mei 2010 om 12:15

    zet ik in mijn agenda, ben benieuwd. groetjes!

  2. Hans zegt

    15 mei 2010 om 17:30

    Het is jammer dat er niet uitgelegd wordt dat er tussen Frizante en Spumante een groot accijnsverschil zit en dat daardoor de prijs ook veel hoger wordt.
    Hans van den Doel

  3. Hans zegt

    15 mei 2010 om 17:38

    Wat jammer is dat de pannel leden niet uitleggen dat er een groot accijnsverchil is tussen spumante en frizante. Frizante valt nl in de stille wijn accijns ongeveer 53 Euro cent en Spumante valt in de mousserende wijn accijns, zoals Champagne ongeveer 1,70 Euro. Dit is wel belangrijk, want een Spumante hoeft ook helemaal niet zo geweldig te zijn. Doordat er een lage accijns is op frizante zorgt dit voor een lagere prijs en dat vinden Nederlanders erg prettig. 90 % van de Nederlanders weet niets van wijn en drinkt maar wat. Zo hebben wij steeds weer een nieuwe trend nodig; eerst was het Zuid Afrika, toen rosé en nu Prosecco. En wij drinken graag goedkoop!! En dat is het succes van Prosecco Frizante. Bubbels voor weinig!! Niet eens de moeite van een test waard,

  4. Anonymous zegt

    15 mei 2010 om 18:23

    tv-item past prima bij het programma. Krijg je hier trouwens ook voor betaald… (vraag ik mij altijd af). Of is het free publicity 🙂

  5. Mariëlla zegt

    15 mei 2010 om 18:51

    Betaald? Nog geen flesje prosecco mag je meenemen 😉 Zonder gekheid: nee, dit is niet betaald, slechts reiskosten worden vergoed (zeggen ze).

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in