Om mijn verjaardag gisteren toch nog een vrolijk tintje te geven – tussen al dat gestudeer voor de vinologen- examens vandaag door – ging er rond vijf uur ’s middags een fles prosecco open. Ik had gewoon zin in iets opwekkends! En deze Col Vetoraz Millesimato Dry was precies wat ik zocht. Een ongecompliceerde, opwekkende wijn, uitstekend om een duf studeerhoofd wakker te bubbelen.
De Col Vetoraz is vooral een ’toastwijn’: echt een wijn om in een groot gezelschap mee te klinken. En dat blijkt ook precies te zijn wat Barack Obama met Nieuwjaar heeft gedaan: toasten met onder andere de Millesimato Dry van Col Vetoraz. Goh, dat geeft mijn verjaardag gisteren toch gelijk meer cachet….
We konden ons deze prosecco uit Valdobiadenne in de Veneto (noordoost Italië) ook goed voorstellen bij fruit, gebak of misschien zelfs wat zoetere sushi, bijvoorbeeld die met zoet gebakken ei (tamago zushi).
Ik blijf de voorkeur geven aan champagne of cava, maar onder de prosecco’s is dit echt een topper. Waren alle prosecco’s maar zo…. Stevige belletjes, geurig naar peer en gedroogde appeltjes, zeer aangenaam in de mond, vol en rond. Zelfs vanavond was hij nog heerlijk. Naar mijn smaak was hij er zelfs beter op geworden: de wijn was zijn ‘liefheid’ kwijt en kwam veel mineraler over. De teleurstelling over het verknalde proefexamen spoelde er heerlijk mee weg….
Col Vetoraz Millesimato Dry wordt geïmporteerd door ProseccoSi!. Er zijn nog drie andere soorten prosecco van dit huis, eveneens te bestellen bij de importeur. De prijs is 14 euro excl. BTW. Voor meer informatie over Col Vetoraz is er hun website. Meer informatie over het maken van prosecco en de verschillen met andere mousserende wijnen houden jullie nog te goed van me….
Ed van Wijnerij zegt
Alsnog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag !!!
Nog heel veel fijne en bovenal gezonde jaren gewenst !
Ed
Annelies Kuijs zegt
Was je zondag jarig? Van harte!
Jeetje wat een dag weer gisteren.
Hoe moeilijk kan je de vragen over de rest van Europa maken…
Ze spoken door mijn hoofd….
Florvorming, volgens mij overal, leisteen, waar dan in Duitsland en Baaranja? En al die druiven…vinoloog worden valt niet mee, het is én veel weten én goed proeven, en een beetje geluk hebben, we worden het echt ooit…
En nu even genieten van niks doen, jij ook?
Groeten Annelies
Mariëlla zegt
Jazeker, even een maandje of wat geen wijn 😉 Florvorming: Jerez en Sardinië, leisteen vooral in de Moezel en Saar, Baranya had ik ook geen idee 😉 😉 Maar waar liggen al die stomme Oostenrijkse dorpen? Of wat dacht je van de vragen bij dat Duitse etiket? Help!!
Het proeven was veel erger, overgens! Maar goed, op naar 1 september, 3x is scheepsrecht.