• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Prosecco voor een duf studeerhoofd

16 februari 2009 door Mariëlla Beukers

Om mijn verjaardag gisteren toch nog een vrolijk tintje te geven – tussen al dat gestudeer voor de vinologen- examens vandaag door – ging er rond vijf uur ’s middags een fles prosecco open. Ik had gewoon zin in iets opwekkends! En deze Col Vetoraz Millesimato Dry was precies wat ik zocht. Een ongecompliceerde, opwekkende wijn, uitstekend om een duf studeerhoofd wakker te bubbelen.

De Col Vetoraz is vooral een ’toastwijn’: echt een wijn om in een groot gezelschap mee te klinken. En dat blijkt ook precies te zijn wat Barack Obama met Nieuwjaar heeft gedaan: toasten met onder andere de Millesimato Dry van Col Vetoraz. Goh, dat geeft mijn verjaardag gisteren toch gelijk meer cachet….
We konden ons deze prosecco uit Valdobiadenne in de Veneto (noordoost Italië) ook goed voorstellen bij fruit, gebak of misschien zelfs wat zoetere sushi, bijvoorbeeld die met zoet gebakken ei (tamago zushi).

Ik blijf de voorkeur geven aan champagne of cava, maar onder de prosecco’s is dit echt een topper. Waren alle prosecco’s maar zo…. Stevige belletjes, geurig naar peer en gedroogde appeltjes, zeer aangenaam in de mond, vol en rond. Zelfs vanavond was hij nog heerlijk. Naar mijn smaak was hij er zelfs beter op geworden: de wijn was zijn ‘liefheid’ kwijt en kwam veel mineraler over. De teleurstelling over het verknalde proefexamen spoelde er heerlijk mee weg….

Col Vetoraz Millesimato Dry wordt geïmporteerd door ProseccoSi!. Er zijn nog drie andere soorten prosecco van dit huis, eveneens te bestellen bij de importeur. De prijs is 14 euro excl. BTW. Voor meer informatie over Col Vetoraz is er hun website. Meer informatie over het maken van prosecco en de verschillen met andere mousserende wijnen houden jullie nog te goed van me….

Categorie: Proeven Tags: Italië, Wijnmomenten

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    16 februari 2009 om 23:02

    Alsnog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag !!!

    Nog heel veel fijne en bovenal gezonde jaren gewenst !

    Ed

  2. Annelies Kuijs zegt

    17 februari 2009 om 07:10

    Was je zondag jarig? Van harte!
    Jeetje wat een dag weer gisteren.
    Hoe moeilijk kan je de vragen over de rest van Europa maken…
    Ze spoken door mijn hoofd….
    Florvorming, volgens mij overal, leisteen, waar dan in Duitsland en Baaranja? En al die druiven…vinoloog worden valt niet mee, het is én veel weten én goed proeven, en een beetje geluk hebben, we worden het echt ooit…
    En nu even genieten van niks doen, jij ook?
    Groeten Annelies

  3. Mariëlla zegt

    17 februari 2009 om 08:33

    Jazeker, even een maandje of wat geen wijn 😉 Florvorming: Jerez en Sardinië, leisteen vooral in de Moezel en Saar, Baranya had ik ook geen idee 😉 😉 Maar waar liggen al die stomme Oostenrijkse dorpen? Of wat dacht je van de vragen bij dat Duitse etiket? Help!!
    Het proeven was veel erger, overgens! Maar goed, op naar 1 september, 3x is scheepsrecht.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in