• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Prošek en paprenjok, eeuwenoude zoetigheden uit Hvar

21 januari 2018 door Mariëlla Beukers

Zoete wijnen zijn bij uitstek traditionele wijnen. Net als koek, snoep, desserts en andere zoetigheden zijn zoete wijnen vaak verbonden aan grote feesten. In Italië werd een zoete wijn als vin santo of de passito van het druivenras sagrantino in Montefalco (Umbrië) vooral gemaakt voor Pasen en Kerstmis. Zo ook in Kroatië en op het Dalmatische eiland Hvar, waar de zoete prošek vooral met Kerst werd geserveerd, samen met diverse lokale koek- en gebaksoorten, zoals de starigradski paprenjok.

De zoetigheden van Hvar stonden deze zomer centraal in een kleine tentoonstelling in het museum van Starigrad. Vooral de paprenjok, of peperkoekjes, blijken een geliefde traditionele koek die al eeuwenlang gemaakt wordt op het eiland. Honing, specerijen en meel zijn de basis, maar er hoeft niet noodzakelijkerwijs peper in. ‘Papor’ staat op Hvar meer voor alle specerijen, zoals gember, kruidnagel en nootmuskaat, en niet alleen voor peper.

Gedroogde druiven

Terug naar de wijn. Prošek wordt gemaakt van druiven die na de oogst op houten stellingen te drogen worden gelegd of gehangen. Ook drogen op de grond, in de buitenlucht is mogelijk, zoals onder andere voor pedro ximenez in het Spaanse Montilla Morilles gebeurt. Een enkele keer worden de druiven zelfs aan de stok gelaten om in te drogen. Dit kan alleen in zeer goede jaren, en heeft altijd een groot risico van vraat door vogels of wild (of de mens). Een andere manier om prošek te maken is de most in te koken totdat er 38% suiker is bereikt. Daarna wordt verse most met 29% suiker toegevoegd. Althans, dit is het verhaal dat onze wijngids ons op het eiland vertelde. Ik heb er nog geen bevestiging van kunnen vinden. Dat deze laatste methode niet tot de beste prošek leidt, behoeft waarschijnlijk geen uitleg.

Plavac mali op Hvar, augustus 2017

Voor prošek kunnen diverse druivenrassen gebruikt worden; de witte bogdanuša en de rode plavac mali zijn daarvan de belangrijkste. In de praktijk blijkt prošek vaak een blend te zijn. Wijnen met overheersend plavac mali worden diep donkerrood, verkleurend naar baksteen. Aroma’s zijn honing, gedroogd fruit, pruimen, kersen, bosbessen. Prošek van overwegend bogdanuša is donkergeel tot amberkleurig. Voor kwaliteitsprošek geldt een minimum alcoholpercentage van 15%. Restsuikergehaltes bevinden zich meestal tussen de 50 en de 100 gram per liter.

 

Sinaasappels

Op Hvar zelf proefden wij drie verschillende prošeks. De beste was die van Ivo Duboković uit Jelsa, met een mooie balans tussen zoet en zuur (geen verdere notities). Ook bij restaurant Kod Barba Luke in Starigrad werd een mooie prošek geserveerd. We kregen de fles niet te zien, dus van welke maker hij was, blijft helaas onbekend. De wijn bleek wel een perfecte combinatie bij de huisgemaakte sinaasappelcake. Dat lang niet alle restaurants deze eeuwenoude zoete wijn op adequate wijze kunnen serveren, bleek bij restaurant Eremitaz: we kregen twee totaal verschillende glazen. Ik kreeg een rode variant, met sinaasappelschijfje in het glas, Nico een witte, zonder sinaasappel. En dat allemaal zonder enige uitleg. Bovendien ware beide wijnen muf en geoxideerd, duidelijk de laatste beetjes uit de fles. Het toonde ook dat prošek nou niet door iedere toerist wordt gevraagd.

Prošek vs prosecco?

Tot slot nog dit: enige jaren terug, toen Kroatië op 1 juli 2013 toetrad tot de EU, besloot men in Italië dat het tijd was de naam prosecco te beschermen. Kroatië kreeg de wacht aangezegd: de term prošek mocht niet meer. De consument zou eens in de war kunnen raken… Kroatië wierp terecht tegen dat deze wijn al tweeduizend jaar gemaakt wordt, en dat men niet van plan was de term van de flessen te halen. (En zoveel flessen zijn dat helemaal niet. Volgens een artikel in Trouw jaarlijks maar 120.000, tegen 300 miljoen flessen prosecco.) Wat er inmiddels van deze belachelijke eis is geworden, weet ik niet. Hopelijk houden de Kroaten voet bij stuk.

 

 

Categorie: Rare druiven, Wijngeschiedenis, Wijnmaken en wijngaard Tags: bogdanusa, Hvar, Kroatië, Plavac Mali, prošek

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in