Onder het thema Bridge over Troubled Water sprak gisteren op de internationale wijnbeurs ProWein in Düsseldorf vermaard wijnschrijver Stuart Pigott met wijnmakers Ernst Loosen, Thorsten Melsheimer, Florian Busch en Rudolf Trossen over het omgaan met culturele landschappen en hun houding ten opzichte van de Hochmoselbrücke, de brug die al enige tijd voor veel commotie in de Moezel zorgt. Het werk aan de brug is begonnen, ondanks blijvende protesten uit de hele wereld.
In aanwezigheid van meer dan 250 toehoorders uitte Stuart Pigott zijn woede over de deelstaatregering van Rheinland-Pfalz. Terwijl de Moezelwijnen tot de beste wijnen ter wereld behoren, houden de politici in Rheinland-Pfalz vast aan een bouwproject uit de jaren ’60. De Hochmoselübergang is niet alleen een enorme aanslag op het prachtige landschap, maar ook een gevaar voor de watervoorziening van de topwijngaarden tussen Zeltingen en Bernkastel-Kues. Foute cijfers worden verspreid, en de kosten zijn enorm: “Waar zal dat geld vandaan komen?”
Rudolf Trossen, ecologisch wijnbouwer, sprak waarschuwende woorden tegen de beslissers uit de federale en nationale overheden. “Wat zult u antwoorden aan de toekomstige generaties als ze vragen waarom u deze waanzin hebt toegestaan?”
Thorsten Melsheimer wees erop dat bestaande wegen verder zouden kunnen worden uitgebreid. Zo is er bijvoorbeeld de oude B50 met een platte brug, die zonder problemen kan worden verlengd. Een monsterbrug van bergtop naar bergtop zou op deze manier vermeden kunnen worden. Melsheimer meldde dat het onderwerp Hochmoselbrug vroeger op school al behandeld werd. Leerkrachten noch leerlingen namen het toen serieus. “Dit gaat niet gebeuren”, was de algemene opinie.
Wijnbouwer Florian Busch zei dat hij hoopte dat, ondanks de start van de bouw, het project alsnog zou worden gestopt. Ulrike Höfken (Bündnis90/Die Grünen), de minister verantwoordelijk voor wijnbouw, verliet het toneel voor het evenement begon.
[Persbericht]