• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Puklavec & Friends: wijn uit Slovenië

24 januari 2010 door Mariëlla Beukers

Het wordt groots aangepakt, de introductie van het Sloveense wijnhuis Puklavec & Friends. Op Wine Professional waren ze aanwezig met een ruime en lichte stand, waarin vooral het logo en de frisse vormgeving van de flessen opvielen. Voor de promotie is bovendien TOT Public Relations ingehuurd; niet iets wat iedere wijnproducent zo maar kan doen. Ik sprak op Wine Professional met Tatjana Puklavec, verantwoordelijk voor de verkoop. Tatjana woont al jaren in Nederland; bovendien bleek ze lid van Vrouwen in de Wijn, wat ik natuurlijk extra leuk vond.

 

Tatjana liet mij een aantal heerlijk frisse wijnen proeven, waarbij voor mij de opvallendste de Riesling Riesling was: een blend van Riesling en Welschriesling. Proberen de Duitsers en Oostenrijkers al jaren de naamsverwarring tussen de twee druiven, die weinig met elkaar gemeen hebben, op te heffen, gaan die Slovenen beide druivenrassen bij elkaar mengen! Beetje als vloeken in de kerk, noemde ik het, waar Tatjana hartelijk om moest lachen. De Riesling Riesling is echter een prima frisse wijn, die het straks in het voorjaar zeker goed zal gaan doen. Meer frisse wijnen zijn er van sauvignon blanc, furmint, pinot grigio, pinot blanc en chardonnay. Een opvallende wijn was verder de Traminer, die met zijn ongeveer 25 gram restsuiker een prima balans tussen zoet en zuur vertoonde. Zo wil ik wel zoetere wijnen drinken!

Puklavec & Friends richt zich vooral op witte wijnen, in vier verschillende lijnen: een lijn met toegankelijke en frisse instapwijnen bestemd voor bijvoorbeeld de supermarkt (Popular Premium), daarboven een Premium-lijn en daar weer boven een toplijn bestemd voor de horeca (Super Premium). Ook wordt ijswijn gemaakt, die als Ultra Premium op de markt komt. In 2009 konden perfecte druiven voor ijswijn geoogst worden, vooral furmint en riesling, bij -19 ºC, goed voor 700 liter. De ijswijn van 2009 zal in 2011 beschikbaar zijn.

De wijngaarden van Puklavec liggen in de heuvels van Jeruzalem-Ormoz, op de grens met Oostenrijk en Hongarije. Het klimaat en de bodem zijn er uitermate geschikt voor wijnbouw; Jeruzalem ligt op dezelfde breedtegraad als de Bourgogne bijvoorbeeld! Het gebied staat steeds vaker in de belangstelling (enige tijd geleden wijdde Perswijn er al een artikel aan) en kent een rijke wijngeschiedenis. De familie Puklavec is sinds de jaren ’30 van de twintigste eeuw actief in de wijnbouw, vooral via de plaatselijke coöperatie. Samen met de leden van die coöperatie wordt nu het merk Puklavec & Friends uitgebouwd. De wijnen winnen inmiddels prijzen op diverse concoursen, waaronder de Decanter Word Wine Awards en het Concours Mondial de Bruxelles.

Op dit moment is nog niet bekend via welke kanalen Puklavec & Friends in Nederland verkrijgbaar wordt, maar Tatjana meldde mij dat dat over een maand of twee wel beklonken is. Ik zal er naar uitkijken.

Categorie: En verder.... Tags: puklavec & friends, Slovenië, Wine Professional

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    26 februari 2011 om 15:17

    De wijnen zijn bij de JUMBO te koop

  2. Rob zegt

    13 mei 2011 om 07:23

    wijnen zijn ook te koop bij de Makro

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in