Het gebeurt niet vaak dat je de kans krijgt écht jonge wijnen te proeven. Wijnen die niet zo heel lang geleden zijn uitgegist en nog te rusten liggen in hun tanks, wachtend op de lente waarin ze gebotteld gaan worden. Die kans kreeg ik afgelopen zaterdag in Bentelo, waar John en Wilma Huisman van de Reestlandhoeve bij Hof van Twente de nieuwe wijnen van 2014 lieten proeven. De Reestlandhoeve heeft zelf geen faciliteiten om wijn te maken, maar huurt ruimte, apparatuur en de diensten van een wijnmaker in bij Hof van Twente.
We proefden een veelbelovende rosé van regent, twee witte wijnen en twee rode. Op mij maakte de pure Solaris de meeste indruk. Wat een mooie wijn, met wat tropische aroma’s, elegante zuren, een boeiende volheid, een grapefruit-bittertje … Helaas heeft de Reestlandhoeve veel te weinig Solaris om hem als mono-cepage wijn aan te bieden. Daarom gaat de wijn samen met Johanniter in een cuvée, de Reestlander wit. Ook die Johanniter proefden we puur, en daarna konden we in ons glas zelf de cuvée samenstellen. Eerlijk gezegd bleef ik de pure Solaris de betere wijn vinden.
Amerikaanse en Siberische voorouders
In voorbereiding op het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben, dook ik thuis nog maar eens even ‘in’ de Solaris. In 2003 kwam Solaris beschikbaar voor de Nederlandse wijngaarden. Deze kruising van Merzling en Geisenheim 6493 werd ontwikkeld in Freiburg, en is extra vroeg rijp doordat de druif zowel een wilde Amerikaanse als een wilde Siberische voorouder heeft, de Vitis Amurensis. Deze laatste zorgt ervoor dat het nieuwe ras zeer winterhard is en temperaturen aankan van -25 à -30°C. Bovendien heeft hij een korter groeiseizoen; het ras is extreem vroeg rijp en doet het zelfs goed in Denemarken en Zuid-Zweden. Daarnaast is deze kruising goed resistent tegen de beide vormen van meeldauw. In Nederland levert Solaris helaas ook problemen: de druiven zijn zo vroeg rijp en produceren zo veel suiker dat wijnboeren veel last hebben van wespenvraat.
Misbloei
In Nederland hebben de planten bovendien nóg een ander probleem: ze blijken hier erg gevoelig voor misbloei, waardoor er te weinig fruit ontwikkeld wordt. Dit in tegenstelling tot Duitsland en elders. Naar een reden wordt nog gezocht.
Er zijn in Nederland tal van wijnboeren die Solaris aangeplant hebben. Nu ik zeer bewust de twee druivenrassen, Johanniter en Solaris, naast elkaar heb geproefd, én het assemblage-resultaat, heb ik ze beide goed in mijn proefgeheugen geprent. Een prima voorbereiding voor het vele proeven van Nederlandse wijnen dat de komende maanden op het programma staat!