• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Pure Solaris proeven

19 januari 2015 door Mariëlla Beukers

Het gebeurt niet vaak dat je de kans krijgt écht jonge wijnen te proeven. Wijnen die niet zo heel lang geleden zijn uitgegist en nog te rusten liggen in hun tanks, wachtend op de lente waarin ze gebotteld gaan worden. Die kans kreeg ik afgelopen zaterdag in Bentelo, waar John en Wilma Huisman van de Reestlandhoeve bij Hof van Twente de nieuwe wijnen van 2014 lieten proeven. De Reestlandhoeve heeft zelf geen faciliteiten om wijn te maken, maar huurt ruimte, apparatuur en de diensten van een wijnmaker in bij Hof van Twente.

We proefden een veelbelovende rosé van regent, twee witte wijnen en twee rode. Op mij maakte de pure Solaris de meeste indruk. Wat een mooie wijn, met wat tropische aroma’s, elegante zuren, een boeiende volheid, een grapefruit-bittertje … Helaas heeft de Reestlandhoeve veel te weinig Solaris om hem als mono-cepage wijn aan te bieden. Daarom gaat de wijn samen met Johanniter in een cuvée, de Reestlander wit. Ook die Johanniter proefden we puur, en daarna konden we in ons glas zelf de cuvée samenstellen. Eerlijk gezegd bleef ik de pure Solaris de betere wijn vinden.

Solaris recht uit het vat
Solaris recht uit het vat

Amerikaanse en Siberische voorouders
In voorbereiding op het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben, dook ik thuis nog maar eens even ‘in’ de Solaris. In 2003 kwam Solaris beschikbaar voor de Nederlandse wijngaarden. Deze kruising van Merzling en Geisenheim 6493 werd ontwikkeld in Freiburg, en is extra vroeg rijp doordat de druif zowel een wilde Amerikaanse als een wilde Siberische voorouder heeft, de Vitis Amurensis. Deze laatste zorgt ervoor dat het nieuwe ras zeer winterhard is en temperaturen aankan van -25 à -30°C. Bovendien heeft hij een korter groeiseizoen; het ras is extreem vroeg rijp en doet het zelfs goed in Denemarken en Zuid-Zweden. Daarnaast is deze kruising goed resistent tegen de beide vormen van meeldauw. In Nederland levert Solaris helaas ook problemen: de druiven zijn zo vroeg rijp en produceren zo veel suiker dat wijnboeren veel last hebben van wespenvraat.

Misbloei
In Nederland hebben de planten bovendien nóg een ander probleem: ze blijken hier erg gevoelig voor misbloei, waardoor er te weinig fruit ontwikkeld wordt. Dit in tegenstelling tot Duitsland en elders. Naar een reden wordt nog gezocht.

Er zijn in Nederland tal van wijnboeren die Solaris aangeplant hebben. Nu ik zeer bewust de twee druivenrassen, Johanniter en Solaris, naast elkaar heb geproefd, én het assemblage-resultaat, heb ik ze beide goed in mijn proefgeheugen geprent. Een prima voorbereiding voor het vele proeven van Nederlandse wijnen dat de komende maanden op het programma staat!

Categorie: Nederlandse wijn, Proeven Tags: Johanniter, Nederland, Reestlandhoeve, Solaris

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in