• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Puur genieten

26 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Soms moet je een wijn gewoon drinken, niet analyseren. Geen geklets over exotisch fruit, boterige ondertonen, hoge zuurgraad en nog zo wat van dat geblaat. Gewoon drinken en genieten! Zoals gisteren, na een lange dag verven in huis.

Asperges schillen, in stukjes snijden en kort koken. Reepjes ham even bakken, asperges erbij, samen met 125 ml. slagroom en 125 ml. crème fraiche. Verse peper erover malen, gekookte penne rigate erdoor scheppen en smullen maar. Fles heerlijke witte wijn erbij open trekken, bedenk zelf wat je lekker vind. Het recept (uit de Allerhande van enkele jaren terug) raadde Undurraga Chardonnay aan, maar dat doen wij natuurlijk niet. Wij hadden nog een fles Weissburgunder Trocken 2004 van Wagner Stempel. Als je toch eens dagelijks dergelijke heerlijke Duitse wijn zou drinken, dan zou er weinig meer aan je geluk ontbreken! Bovendien hebben de Wagner Stempels een uitstekende prijs – kwaliteit verhouding. Voor de ‘Gutsweinen’ (waaronder deze Weissburgunder en ook de Chardonnay van een paar dagen geleden) betaal je zo’n 7 à 8 euro. En dan heb je ook wat.

Maar het wijngenot was nog niet over. In de tuin groeide de rabarber boven alles uit, dus een stengel moest gisteren maar eens samen met wat aardbeien (nog niet uit eigen tuin) in de vruchtencrumble. Scheutje cranberrysap en wat rum erover (dat is wat we toevallig in huis hadden), crumbles maken van bloem, suiker en boter, het fruit ermee bedekken en een half uur in een voorverwarmde oven van 200 °C. En dan een glaasje Goldackerl Beerenauslese 2004 van Willi Opitz erbij. Hier zeg ik helemaal niets meer over, zoiets kun je alleen maar ervaren. Het laatste beetje uit de fles dronken we ook nog eens buiten in het avondzonnetje, goddelijk. Snel maar weer een doos wijn uit Oostenrijk laten komen. (Prijs van de Goldackerl slechts € 9,90. Bestaat uit Welschriesling en Sämling).

Tot slot: een wijn uit Duitsland, een wijn uit Oostenrijk. Ik benadruk het maar weer eens: verder kijken dan de landen om ons heen voor je flessen wijn hoeft echt niet. Mag natuurlijk wel, maar zorg aub dan in ieder geval dat je bovengenoemde twee niet mist.
De Wagner Stempel wordt geïmporteerd door RieslingPartners&Co., het flesje van Willi Opitz importeerden we zelf.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. dick zegt

    31 mei 2006 om 00:12

    Als je het over die onbeschaamde aspreges hebt: heb je gezien dat Hubrecht D. in het Financ. Dagblad afgelopen week de Grüner Veltliner van Bründelmayer die de Nederlandse foodbloggers tijdens hun eerste samenzijn bij de eendenconfit dronken, uitriep tot de meest perfect combi met asperges?

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in