Soms moet je een wijn gewoon drinken, niet analyseren. Geen geklets over exotisch fruit, boterige ondertonen, hoge zuurgraad en nog zo wat van dat geblaat. Gewoon drinken en genieten! Zoals gisteren, na een lange dag verven in huis.
Asperges schillen, in stukjes snijden en kort koken. Reepjes ham even bakken, asperges erbij, samen met 125 ml. slagroom en 125 ml. crème fraiche. Verse peper erover malen, gekookte penne rigate erdoor scheppen en smullen maar. Fles heerlijke witte wijn erbij open trekken, bedenk zelf wat je lekker vind. Het recept (uit de Allerhande van enkele jaren terug) raadde Undurraga Chardonnay aan, maar dat doen wij natuurlijk niet. Wij hadden nog een fles Weissburgunder Trocken 2004 van Wagner Stempel. Als je toch eens dagelijks dergelijke heerlijke Duitse wijn zou drinken, dan zou er weinig meer aan je geluk ontbreken! Bovendien hebben de Wagner Stempels een uitstekende prijs – kwaliteit verhouding. Voor de ‘Gutsweinen’ (waaronder deze Weissburgunder en ook de Chardonnay van een paar dagen geleden) betaal je zo’n 7 à 8 euro. En dan heb je ook wat.
Maar het wijngenot was nog niet over. In de tuin groeide de rabarber boven alles uit, dus een stengel moest gisteren maar eens samen met wat aardbeien (nog niet uit eigen tuin) in de vruchtencrumble. Scheutje cranberrysap en wat rum erover (dat is wat we toevallig in huis hadden), crumbles maken van bloem, suiker en boter, het fruit ermee bedekken en een half uur in een voorverwarmde oven van 200 °C. En dan een glaasje Goldackerl Beerenauslese 2004 van Willi Opitz erbij. Hier zeg ik helemaal niets meer over, zoiets kun je alleen maar ervaren. Het laatste beetje uit de fles dronken we ook nog eens buiten in het avondzonnetje, goddelijk. Snel maar weer een doos wijn uit Oostenrijk laten komen. (Prijs van de Goldackerl slechts € 9,90. Bestaat uit Welschriesling en Sämling).
Tot slot: een wijn uit Duitsland, een wijn uit Oostenrijk. Ik benadruk het maar weer eens: verder kijken dan de landen om ons heen voor je flessen wijn hoeft echt niet. Mag natuurlijk wel, maar zorg aub dan in ieder geval dat je bovengenoemde twee niet mist.
De Wagner Stempel wordt geïmporteerd door RieslingPartners&Co., het flesje van Willi Opitz importeerden we zelf.
dick zegt
Als je het over die onbeschaamde aspreges hebt: heb je gezien dat Hubrecht D. in het Financ. Dagblad afgelopen week de Grüner Veltliner van Bründelmayer die de Nederlandse foodbloggers tijdens hun eerste samenzijn bij de eendenconfit dronken, uitriep tot de meest perfect combi met asperges?